Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα ωφελεί σε μεγάλο βαθμό την υγεία μας, διότι εκπληρώνει την ανθρώπινη συναισθηματική και σωματική ανάγκη για εγγύτητα και επαφή. Τα άτομα που διάγουν μία υγιή σεξουαλική ζωή αισθάνονται ότι αλληλοσυμπληρώνονται.
Όπως τονίζει η καθηγήτρια ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και συγγραφέας του βιβλίου «Satisfaction: Women, Sex, and the Quest for Intimacy», Anita H. Clayton, «η συστηματική σεξουαλική δραστηριότητα βοηθάει τα ζευγάρια να παραμένουν κοντά ο ένας στον άλλον».
Παρά ταύτα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ορισμένα άτομα έχουν μειωμένη Libido. Έχει, μάλιστα, διαπιστωθεί ότι στις ΗΠΑ περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί διανύουν ένα «γάμο δίχως σεξ» ή συνευρίσκονται σεξουαλικά με το σύντροφό τους, λιγότερες από 10 φορές το χρόνο.
Η σημασία της υγείας και της ψυχολογίας στη σεξουαλική διάθεση
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ενστερνίζονται την επικρατούσα πεποίθηση, σύμφωνα με την οποία η πτώση της σεξουαλικής διάθεσης είναι αναπόφευκτη, ειδικά με το πέρασμα των ετών. Πράγματι, η πτώση της ερωτικής διάθεσης, με την πάροδο της ηλικίας, αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο, χωρίς αυτό, ωστόσο, να σημαίνει ότι πρόκειται για μία φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει πάντοτε.
Η libido καθορίζεται σημαντικά από τα γενικά επίπεδα της υγείας του καθενός, όπως επίσης και από τον τρόπο ζωής του. Η επιθυμία για σεξ, ανεξαρτήτως της αυξημένης ηλικίας, μπορεί να παραμείνει το ίδιο σταθερή σε άτομα και των δύο φύλων, υπό δύο επιτακτικές και αναγκαίες προϋποθέσεις.
Εάν κάποιος έχει βέλτιστη Ορμονική Ισορροπία και δεν νοσεί, καθώς επίσης κι αν είναι ψυχολογικά εύρωστος, τότε μπορεί να εξακολουθεί να επιθυμεί ερωτική συνεύρεση, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η ύπαρξη Ορμονικής ανισορροπίας ή ανυπαρξίας, τυχόν υποκείμενων νοσημάτων ή ψυχολογικών προβλημάτων αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες που μπορούν να λειτουργήσουν ως εφαλτήρια για τη μείωση της σεξουαλικής όρεξης.
Ορμονικές ανισορροπίες
Ένα από τα συχνότερα οργανικά αίτια που ευθύνεται για τη χαμηλή σεξουαλική διάθεση αποτελεί η πτώση των ορμονών μας. Τα ελλιπή επίπεδα ανδρογόνων, οκυτοκίνης, ινσουλίνης, γκρελίνης, καθώς και οι διαταραχές στην ισορροπία των ορμονών του θυρεοειδούς ή άλλων ενδοκρινών αδένων, αποτελούν τις βασικότερες αιτίες της πτώσης της σεξουαλικής ορμής.
Η χαμηλή τεστοστερόνη, που παρουσιάζεται με την άνοδο της ημερολογιακής ηλικίας, μειώνει την ερωτική επιθυμία. Από την άλλη, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων δεν κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα, προκαλείται κολπική ξηρότητα στις γυναίκες, ατροφία του κόλπου και δυσπαρευνία (πόνος κατά την επαφή), καταστάσεις που ελαττώνουν σημαντικά την όρεξη για σεξουαλική επαφή.
Η ντοπαμίνη, επίσης, είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Βάσει των ειδικών, όταν τα επίπεδά της μειώνονται, ενδέχεται να επηρεαστεί η σεξουαλικότητα.
Έντονο άγχος και σεξ
Σε καταστάσεις έντονου άγχους, το κυκλοφορικό σύστημα «πλημμυρίζει» με ορμόνες του stress, όπως κορτιζόλη και αδρεναλίνη, ενώ ταυτόχρονα ελαττώνονται τα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών, δηλαδή της προγεστερόνης στις γυναίκες και της τεστοστερόνης στους άνδρες.
Γι’ αυτούς τους λόγους, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου προκύπτουν προβλήματα στύσης στους άνδρες και επέρχεται η απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας ως απόρροια του υπερβολικού στρες.
Άγχος – Επινεφρίδια – Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης
Η επίταση του άγχους επιφέρει ανισορροπίες στα επίπεδα της κορτιζόλης, κάτι που οδηγεί στην κόπωση των επινεφριδίων (αδένες του stress), καθώς αυτά υπερλειτουργούν, με σκοπό να αντιρροπήσουν κάθε κατάσταση stress που βιώνει ο οργανισμός. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ενδέχεται να προκληθούν μεταβολές σε βιοχημικό και κυτταρικό επίπεδο, με επακόλουθες δυσμενείς επιπτώσεις στη Libido.
Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (C.F.S.), μάλιστα, αποτελεί ένα Χρόνιο Νόσημα, η εμφάνιση του οποίου οφείλεται στην κόπωση των επινεφριδίων (adrenal fatique). Στα συμπτώματα του συγκεκριμένου συνδρόμου συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η πτώση της Libido.
Συνοδά νοσήματα
Ορισμένες παθήσεις, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η Αρτηριακή Υπέρταση και οι Θυρεοειδοπάθειες, μπορούν να έχουν δυσμενή αντίκτυπο στη σεξουαλική διάθεση. Ειδικότερα, στον Υποθυρεοειδισμό, λόγω του ότι παράγονται από το θυρεοειδή υπερβολικά μειωμένες ποσότητες ορμονών, τα επίπεδα της σεροτονίνης φθίνουν σημαντικά, με επακόλουθες επιπτώσεις στην ερωτική επιθυμία.
Η ποιότητα της σχέσης με τον ερωτικό σύντροφο και ο τρόπος ζωής
Τα συναισθήματά μας απέναντι στον ερωτικό μας σύντροφο και γενικότερα ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη σχέση μας, καθορίζουν τη διάθεσή μας. Μία δυνατή σχέση, βασισμένη σε γερά θεμέλια, στην οποία το σεξ είναι καίριας σημασίας, συντείνει στην αύξηση της σεξουαλικής διάθεσης.
Επιπλέον, ο τρόπος ζωής, που διάγουμε, επηρεάζει σημαντικά τη σεξουαλικότητά μας. Μία ισορροπημένη και πλήρης σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, καθώς και η τακτική σωματική άσκηση, συνδράμουν στην προαγωγή της υγείας, αλλά και στη βελτίωση της διάθεσής μας.
Η Σύγχρονη Ιατρική αντιμετώπιση της μειωμένης Libido
Ως επιστήμονες διευρύνουμε ολοένα και περισσότερο το πεδίο των γνώσεών μας όσον αφορά στο μικρόκοσμο του οργανισμού μας και έχουμε πλέον την ευχέρεια να κατανοήσουμε την πολυπλοκότητα όλων των συστημάτων του οργανισμού μας.
Ξέρουμε, λοιπόν, πολύ καλά ότι όλες σχεδόν οι ορμόνες μας αρχίζουν σταδιακά να φθίνουν μετά την ηλικία των 25 ετών μας. Και το βασικότερο όλων, γνωρίζουμε ότι οι κάθε είδους ορμονικές ανεπάρκειες και κυτταρικές ανισορροπίες μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν, σε οποιαδήποτε χρονική φάση της ζωής μας, ανεξάρτητα ημερολογιακής ηλικίας, με αποτελεσματικό και προπάντων με φυσικό τρόπο.
Η διερεύνηση και εξάλειψη των πραγματικών αιτιών της μειωμένης Libido αποτελούν τα εχέγγυα για την εκπόνηση μίας θεραπευτικής αγωγής, που θα δράσει στην ουσία του προβλήματος.
Διενέργεια Εξειδικευμένων Διαγνωστικών εξετάσεων
Η Σύγχρονη Ιατρική αντιμετώπιση αποτελεί το κλινικό εκείνο πλαίσιο που βασίζεται στη διενέργεια Εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων, οι οποίες μπορούν να εντοπίσουν σε μοριακό, κυτταρικό, ορμονικό και οργανικό επίπεδο τις οποιεσδήποτε ανισορροπίες ευθύνονται για την εκδήλωση της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας.
Εκπόνηση Εξατομικευμένων Θεραπευτικών πρωτοκόλλων
Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, στοιχειοθετούνται θεραπευτικά πρωτόκολλα, μέσω των οποίων διορθώνονται οι νευροδιαβιβαστές, αποκαθίσταται η κυτταρική ισορροπία και επανέρχονται τα ορμονικά επίπεδα στα καλύτερα δυνατά όρια. Πρόκειται για εξατομικευμένες θεραπευτικές αγωγές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν πρωτόκολλα μικροθρεπτικών συστατικών (αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, κ.ά.), Θεραπευτική (Μοριακή) διατροφή και ορμονική Αποκατάσταση με Φυσικές (Bioidentical) ορμόνες.
Με αυτές τις σύγχρονες ιατρικές προσεγγίσεις, τονώνεται η παραγωγή ενέργειας στο σώμα και το πνεύμα, αντιμετωπίζεται το άγχος, ενισχύεται η ποιότητα ζωής, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η πρόληψη ή/και η άρση τυχόν υποκείμενων χρόνιων νοσημάτων. Έχει παρατηρηθεί θεαματική βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της διάθεσης των ασθενών που υπόκεινται σε αυτές τις θεραπευτικές αγωγές, κλινικά, εργαστηριακά και απεικονιστικά.
Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).
Διαβάστε επίσης
Γαστρεντερικό Σύστημα: Ο Ιθύνων Νους Του Ανοσοποιητικού Συστήματος
Τελομερή, Κυτταρική Γήρανση και Αθανασία
Ο φαύλος κύκλος της Παχυσαρκίας
References:
- Yehuda, Rachel; Lehrner, Amy; Rosenbaum, Talli Y. (2015). “PTSD and Sexual Dysfunction in Men and Women”. The Journal of Sexual Medicine. 12 (5): 1107–1119. doi:10.1111/jsm.12856. ISSN 1743-6109. PMID 25847589. S2CID 1746180.
- “Lack of sex drive in men (lack of libido)”. Retrieved July 28, 2010.
- Mayo Clinic. “Low sex drive in women”. Mayo Foundation for Medical Education and Research (MFMER). Retrieved 14 January 2020.
- Finley, Nicola (2017). “Lifestyle Choices Can Augment Female Sexual Well-Being”. American Journal of Lifestyle Medicine. 12 (1): 38–41. doi:10.1177/1559827617740823. PMC 6125014. PMID 30283244.
- Mayo Clinic. “Low sex drive in women: Diagnosis and Treatment”. Mayo Foundation for Medical Education and Research (MFMER). Retrieved 14 January 2020.
- Bala, Areeg; Nguyen, Hoang Minh Tue; Hellstrom, Wayne J. G. (2018-01-01). “Post-SSRI Sexual Dysfunction: A Literature Review”. Sexual Medicine Reviews. 6 (1): 29–34. doi:10.1016/j.sxmr.2017.07.002. ISSN 2050-0521. PMID 28778697.
- Fortenberry, J. Dennis (July 2013). “Puberty and Adolescent Sexuality”. Hormones and Behavior. 64 (2): 280–287. doi:10.1016/j.yhbeh.2013.03.007. ISSN 0018-506X. PMC 3761219. PMID 23998672.
- Lehmiller, Justin J (2018). The Psychology of Human Sexuality. Wiley Blackwell. pp. 621–626. ISBN 9781119164692
Αφήστε μια απάντηση