Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (ΣΛΕ) αποτελεί μία χρόνια, αυτοάνοση νόσο, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς του οργανισμού, προκαλώντας ευρεία φλεγμονή και ιστολογική βλάβη στα προσβεβλημένα όργανα.

Μπορούν να επηρεαστούν πολλαπλά συστήματα του σώματος, όμως οι φλεγμονές, που σταδιακά δημιουργούνται, εντοπίζονται συνηθέστερα στις αρθρώσεις, στο δέρμα, στα νεφρά, στους πνεύμονες, στο καρδιαγγειακό σύστημα, στα αιμοφόρα αγγεία και στον εγκέφαλο.

Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος μπορεί να εκδηλωθεί με μία πλειάδα συμπτωμάτων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ευαισθησία στον ήλιο, το εξάνθημα πεταλούδας ή η «μάσκα του λύκου», που καλύπτει τα μάγουλα και τη μύτη, η κόπωση, ο πόνος και η δυσκαμψία των αρθρώσεων, η τριχόπτωση, η δύσπνοια, η μεταβολή του χρώματος των δακτύλων, όταν κάνει κρύο, η ξηροφθαλμία και τα έλκη στο στόμα.

Η συγκεκριμένη νόσος είναι δυνατόν να προσβάλλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Ωστόσο, οι γυναίκες ηλικίας 20-45 ετών πλήττονται συχνότερα.

 

Ο ρόλος της Διατροφής στην αντιμετώπιση του Ερυθηματώδους Λύκου

Οι πάσχοντες από Λύκο, εξαιτίας της χρόνιας φλεγμονής, του οξειδωτικού στρες και των  διαταραχών στα λιπίδια του ορού, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, οστεοπόρωσης και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Συνεπώς, είναι απαραίτητη η υιοθέτηση ενός εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος.

 

Αύξηση της πρόσληψης Ω-3 λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών

Μία διατροφή πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα (ψάρια, ξηροί καρποί, λιναρόσπορος) συντείνει στη μείωση των φλεγμονών και των τριγλυκεριδίων. Η υπερβολική παραγωγή ελευθέρων ριζών και το οξειδωτικό στρες εμπλέκονται σημαντικά στην εμφάνιση του Ερυθηματώδους Λύκου. Γι’ αυτό το λόγο, η κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφίμων, που εμπεριέχονται στα διάφορα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Επίσης, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (προϊόντα ολικής αλέσεως, κ.ά.) συνδράμουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

 

Βιταμίνη D και ασβέστιο για την ενίσχυση των οστών

Για τους πάσχοντες από Ερυθηματώδη Λύκο, ελλοχεύει υψηλός κίνδυνος οστεοπόρωσης. Επομένως, συνιστάται η επαρκής πρόσληψη Βιταμίνης D (ψάρια, συκώτι, κ.ά.) και ασβεστίου (γαλακτοκομικά προϊόντα, αμύγδαλα, κ.ά.), με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση του σκελετικού συστήματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με βιβλιογραφικές αναφορές, τα ανεπαρκή επίπεδα Βιταμίνης D μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας μείζων προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου.

 

Αποφυγή κορεσμένων και Ω-6 λιπαρών, νατρίου, απλών υδατανθράκων και επεξεργασμένων τροφίμων

Από την άλλη, συνιστάται η αποφυγή της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών, όπως αυτά που περιέχονται στο κόκκινο κρέας και στο βούτυρο, διότι αυτές οι τροφές οδηγούν εντείνουν στη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, ενδείκνυται η μείωση της κατανάλωσης αλατιού και αλκοόλ και η αποφυγή της πρόσληψης απλών υδατανθράκων, επεξεργασμένων τροφίμων και Ω-6 λιπαρών οξέων (φυτικά έλαια από καλαμπόκι, σόγια).

 

Η σπουδαιότητα της σωματικής άσκησης υπό ιατρική καθοδήγηση και της αποφυγής της έκθεσης στον ήλιο για τους πάσχοντες από Ερυθηματώδη Λύκο

Η ήπια σωματική άσκηση, υπό ιατρική επίβλεψη, μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στον περιορισμό των φλεγμονών, στην ενίσχυση της μυϊκής αντοχής, στην πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους και στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας σε ασθενείς με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο.

Η υπέρμετρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται σημαντικά για την επιδείνωση ή  την υποτροπή της ασθένειας, διότι εντείνει τη φλεγμονή. Συνεπώς, είναι απαραίτητο οι πάσχοντες να αποφεύγουν την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και, όταν εκτίθενται, να χρησιμοποιούν πάντοτε αντηλιακή προστασία.

 

Οι Κλασικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για το Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο

Στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον για τη θεραπεία του Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου, συγκαταλέγονται τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, η ασπιρίνη, τα ανθελονοσιακά φάρμακα, τα γλυκοκορτικοστεροειδή (κορτιζόνη) και τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, τα οποία λαμβάνονται σχεδόν πάντοτε με κορτικοστεροειδή.

Πρόκειται για ισχυρές φαρμακευτικές αγωγές η δράση των οποίων έγκειται στον περιορισμό της φλεγμονής και στην καταστολή της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Εντούτοις, μπορεί να επιφέρουν μία πληθώρα ανεπιθύμητων παρενεργειών.

 

Η Σύγχρονη Ιατρική αντιμετώπιση του Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου

Η Σύγχρονη Ιατρική αντιμετώπιση αποτελεί το κλινικό εκείνο πλαίσιο που βασίζεται στη διενέργεια Εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων, οι οποίες μπορούν να ανιχνεύσουν τα πραγματικά αίτια εκδήλωσης του Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου.

Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, στοιχειοθετούνται θεραπευτικά πρωτόκολλα, μέσω των οποίων αντιμετωπίζεται η όποια  βιοχημική εκτροπή οδήγησε σε μετάλλαξη των κυττάρων, ώστε αυτά τελικά να αναγνωρίζονται ως «ξένα» από το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος.

Πρόκειται για εξατομικευμένες θεραπευτικές αγωγές που αποκαθιστούν την κυτταρική και ορμονική ισορροπία του οργανισμού και μπορεί να περιλαμβάνουν πρωτόκολλα Μικροθρεπτικών Συστατικών, Διατροφή Ακριβείας και Ορμονική Αποκατάσταση με Φυσικές (Bioidentical) ορμόνες. Με αυτές τις μεθόδους, αίρονται τα συμπτώματα της νόσου από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες και μειώνονται οι όποιες πιθανότητες υποτροπής στο ελάχιστο, ενώ παράλληλα προάγεται η υγεία των ασθενών.

 

 

Διαβάστε επίσης


Η Μοριακή διατροφή ως Διατροφικό Μοντέλο

Χρόνια Νοσήματα: Πώς αντιμετωπίζονται οριστικά;

Αυτοάνοσα Νοσήματα: Γιατί μας προδίδει ο οργανισμός μας;

 

 

References:

  1. “Handout on Health: Systemic Lupus Erythematosus”. www.niams.nih.gov. February 2015. Archived from the original on 17 June 2016. Retrieved 12 June 2016.
  2. Lisnevskaia, L; Murphy, G; Isenberg, D (22 November 2014). “Systemic lupus erythematosus”. Lancet. 384 (9957): 1878–88. CiteSeerX 10.1.1.1008.5428. doi:10.1016/s0140-6736(14)60128-8. PMID 24881804. S2CID 28905456.
  3. Davis, Laurie S.; Reimold, Andreas M. (April 2017). “Research and therapeutics—traditional and emerging therapies in systemic lupus erythematosus”. Rheumatology. 56 (suppl_1): i100–i113. doi:10.1093/rheumatology/kew417. PMC 5850311. PMID 28375452.
  4. Gladman, Dafna (10 September 2015). “Overview of the clinical manifestations of systemic lupus erythematosus in adults”. UpToDate. Archived from the original on 19 April 2017. Retrieved 18 April 2017.
  5. Frieri, M; Stampfl, H (January 2016). “Systemic lupus erythematosus and atherosclerosis: Review of the literature”. Autoimmunity Reviews. 15 (1): 16–21. doi:10.1016/j.autrev.2015.08.007. PMID 26299985.
  6. Schneider, L; Dos Santos, AS; Santos, M; da Silva Chakr, RM; Monticielo, OA (August 2014). “Vitamin D and systemic lupus erythematosus: state of the art”. Clinical Rheumatology. 33 (8): 1033–8. doi:10.1007/s10067-014-2530-5. PMID 24573738. S2CID 28033436.
  7. Justiz Vaillant, AA; Varacallo, M (2019), “article-24526”, Lupus Erythematosus, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing, PMID 30571026, retrieved 2019-12-21
  8. Couzin-FrankelMar. 6, Jennifer (6 March 2019). “Genetically engineered immune cells wipe out lupus in mice”. Science | AAAS. Retrieved 8 May 2019.