Το αβγό αποτελεί μία από τις πιο αμφιλεγόμενες τροφές. Πολλά έχουν λεχθεί και γραφεί όσον αφορά στις συστάσεις κατανάλωσης τους, λίγα όμως ισχύουν.
Μύθος
Το αβγό ευθύνεται για την αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης
Το 1968 συστάθηκε από την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία η μείωση της πρόσληψης χοληστερόλης από τις τροφές σε έως 300 mg ανά ημέρα. Συνεπώς, προτάθηκε η αποφυγή της κατανάλωσης περισσότερων από 3 κρόκων αβγών την εβδομάδα, καθώς σε έναν κρόκο εμπεριέχονται περίπου 213 mg χοληστερόλης.
Με την πάροδο των ετών, η ολοένα και περισσότερη αύξηση των περιστατικών καρδιοπαθειών οδήγησε Ιατρούς και Διατροφολόγους στη διενέργεια πολλών ερευνών και μελετών, με αποκορύφωμα τη δεκαετία του 1990. Για τουλάχιστον δύο δεκαετίες, τα αβγά περιορίζονταν ή και αποκλείονταν από τη διατροφή πασχόντων από καρδιαγγειακές παθήσεις και υπερχοληστερολαιμία. Βάσει επιστημονικών ερευνών, ο μύθος αυτός έχει καταρριφθεί.
Σύμφωνα με μία ανάλυση που δημοσιεύτηκε το 1997 στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, η υψηλή πρόσληψη ζωικών τροφών (κόκκινο κρέας, βούτυρο πλήρη γαλακτοκομικά) με κορεσμένα λιπαρά, υψηλά σε κακή χοληστερόλη (LDL), ενοχοποιείται για την άνοδο των λιπιδίων στο αίμα κι όχι το αβγό, που είναι πλούσιο σε καλή χοληστερόλη (HDL), η οποία βοηθάει σημαντικά στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.
Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα μας δημιουργούνται μόνο κατά 20% από τις προσλαμβανόμενες τροφές με χοληστερόλη. Το υπόλοιπο 80% της χοληστερόλης στο αίμα μας συνδέεται άρρηκτα με την ελλιπή άσκηση, το κάπνισμα, τα περιττά κιλά και το άγχος.
Αλήθειες
Τα αβγά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και συντείνουν στην απώλεια βάρους
Το αβγό έχει χαρακτηριστεί ως πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, διότι οι πρωτεΐνες που περιέχει περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε σωστές αναλογίες. Επίσης, τα αβγά περιέχουν πολύτιμα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, όπως κάλιο, σίδηρο, Βιταμίνη Α, Β12, B2, και D, φυλλικό οξύ, ιώδιο και ψευδάργυρο.
Το αβγό συμβάλλει και στην επίταση του αισθήματος του κορεσμού. Μάλιστα, η λεκιθίνη, μία πρωτεΐνη που περιέχει ο κρόκος του αβγού, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φωσφολιπίδια, κάτι που συντελεί στη διάσπαση του λίπους. Βάσει μελετών, ο σωστός τρόπος ένταξης των αβγών στη διατροφή εντείνει το ρυθμό απώλειας βάρους.\
Τα αβγά συμβάλλουν στη βελτίωση της όρασης
Στον κρόκο του αβγού, περιλαμβάνονται αυξημένες ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Πρόκειται για δύο καροτενοειδή που διασφαλίζουν την προστασία της όρασης και συνεπικουρούν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.
Τα αβγά θωρακίζουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου
Η λεκιθίνη αποτελεί τη βασική πρωτεΐνη που περιέχει το αβγό. Έχει αποδειχθεί ότι η χολίνη, η οποία αποτελεί συστατικό της λεκιθίνης, αποτρέπει την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο. Μία διατροφή πλούσια σε χολίνη μπορεί να συμβάλλει και στη μείωση δεικτών φλεγμονής στο αίμα, όπως η ομοκυστεΐνη.
Μάλιστα, οι υψηλές συγκεντρώσεις λουτεϊνης και ζεαξανθίνης, που περιλαμβάνουν τα αβγά, παρεμποδίζουν την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών, προλαμβάνοντας τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας.
Επιπλέον, η λεκιθίνη συνδυαζόμενη με τα μέταλλα και τις βιταμίνες, προάγει την εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων, του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού και ενισχύει τη μνήμη.
Τα αβγά ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και μυϊκό σύστημα
Η Βιταμίνη Α, οι Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και το σελήνιο ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στο κρυολόγημα και τις ιώσεις. Λόγω του ότι το αβγό αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές πρωτεΐνης, η κατανάλωση του συντείνει και στην ενδυνάμωση των μυών.
Τα αβγά προστατεύουν το δέρμα και ενδυναμώνουν τα οστά
Η Βιταμίνη Α, που περιέχει το αβγό, συνεπικουρεί στην πρόληψη της καταστροφής των ιστών του δέρματος. Από την άλλη, η Βιταμίνη D βοηθάει σημαντικά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου και προάγει την υγεία των οστών.
Η σημασία της Ιατρικής καθοδήγησης και ο ρόλος της Διατροφής Ακριβείας
Το αβγό μπορεί να παρέχει πολλαπλά οφέλη σε υγιή άτομα, αρκεί να μην καταναλώνονται περισσότερα από 5 με 6 αβγά την εβδομάδα. Όσον αφορά στις ευπαθείς ομάδες, όπως οι καρδιοπαθείς, είναι σημαντικό ο θεράπων Ιατρός ή Διατροφολόγος να παρέχει τις κατάλληλες διατροφικές οδηγίες και συστάσεις, ούτως ώστε να επιτευχθεί η πρόληψη ή μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
Η Διατροφή Ακριβείας αποτελεί ένα είδος διατροφολογικής προσέγγισης που εξαίρει τη μοναδικότητα του κάθε οργανισμού και βασίζεται στην εξατομίκευση των προβλημάτων. Με γνώμονα το ατομικό γονιδιακό υπόβαθρο, τους δείκτες εξετάσεων, τον τρόπο ζωής και προπάντων τη βιο-διαφορετικότητα του καθενός, παρέχεται ένα πλήρως εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε ατόμου που προάγει την υγεία των ασθενών.
Για να επιτευχθούν όλα αυτά, διεξάγονται Εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, σε μοριακό επίπεδο, οι οποίες διερευνούν την ορμονική και μεταβολική κατάσταση του οργανισμού και εντοπίζουν τυχόν ελλείψεις του κυττάρου σε θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να διενεργηθεί και γονιδιακό τεστ, το οποίο αναλύει 384 γενετικές παραλλαγές, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του ανθρώπινου σώματος και του τρόπου παροχής των θρεπτικών συστατικών που πραγματικά χρειάζεται.
Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, διαμορφώνονται εξατομικευμένα διατροφικά θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν μικροθρεπτικά συστατικά και, αν κριθεί απαραίτητο, ορμονική αποκατάσταση με Φυσικές (Bioidentical) ορμόνες, με σκοπό την ορμονική αποκατάσταση του οργανισμού και τη διόρθωση τυχόν ελλείψεων θρεπτικών ουσιών.
Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).
Διαβάστε επίσης
Η Μοριακή διατροφή ως Διατροφικό Μοντέλο
Χρόνια Νοσήματα: Πώς αντιμετωπίζονται οριστικά;
Αυτοάνοσα Νοσήματα: Γιατί μας προδίδει ο οργανισμός μας;
References:
-
- “Full Report (All Nutrients): 01129, Egg, whole, cooked, hard-boiled”, USDA Branded Food Products Database
- Anderson KE (2011). “Comparison of fatty acid, cholesterol, and vitamin A and E composition in eggs from hens housed in conventional cage and range production facilities”. Poultry Science. 90 (7): 1600–1608. doi:10.3382/ps.2010-01289. PMID 21673178.
- Karsten HD; et al. (2010). “Vitamins A, E and fatty acid composition of the eggs of caged hens and pastured hens”. Renewable Agriculture and Food Systems. 25: 45–54. doi:10.1017/S1742170509990214. S2CID 33668490.
- “Egg Whites Nutrition: High in Protein, Low in Everything Else”. Healthline. 13 December 2018. Retrieved 14 April 2021.
- Shin JY, Xun P, Nakamura Y, He K (July 2013). “Egg consumption in relation to risk of cardiovascular disease and diabetes: a systematic review and meta-analysis”. Am J Clin Nutr. 98 (1): 146–59. doi:10.3945/ajcn.112.051318. PMC 3683816. PMID 23676423.
- Spence, J. David; Jenkins, David J. A.; Davignon, Jean; Sean Lucan; T Dylan Olver; et al. (1 March 2013). “Egg yolk consumption, smoking and carotid plaque: reply to letters to the editor”. Atherosclerosis. 227 (1): 189–191. doi:10.1016/j.atherosclerosis.2012.10.075. ISSN 1879-1484. PMID 23177013.
- “No link between eggs and heart disease or stroke, says BMJ meta-analysis”. Retrieved 22 January 2018.
- Mah E, Chen CO, Liska DJ (October 2019). “The effect of egg consumption on cardiometabolic health outcomes: an umbrella review”. Public Health Nutr. 23 (5): 935–955. doi:10.1017/S1368980019002441. PMID 31599222.
Αφήστε μια απάντηση