«Τους βλέπεις εκεί, φίλε μου Σάντσο, τους τριάντα και βάλε θεόρατους γίγαντες, με τους οποίους σκέφτομαι να δώσω μάχη και ν’ αφαιρέσω απ’ όλους τη ζωή; », αναφώνησε ο Δον Κιχώτης.
«Αυτά που φαίνονται εκεί πέρα δεν είναι γίγαντες, αλλά ανεμόμυλοι», αποκρίθηκε ο Σάντσο.
«Γίγαντες είναι», τόνισε ο Δον Κιχώτης, επιμένοντας.
Ο Δον Κιχώτης επινοήθηκε από τη φαντασία του συγγραφέα, Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Τι σημαίνει, όμως, στην πραγματικότητα το να κυνηγάς ανεμόμυλους; Όταν λέμε ότι κυνηγάμε ανεμόμυλους, εννοούμε ότι παλεύουμε με φανταστικούς εχθρούς και πως με διάφορες επουσιώδεις αφορμές φτιάχνουμε στο μυαλό μας κάτι παγιωμένο που δύσκολα εκριζώνεται, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί η έναρξη ενός λυσσαλέου ενδόμυχου πολέμου.
Η έναρξη ενός τέτοιου πολέμου έχει πυροδοτηθεί ενάντια στη χοληστερίνη. Συγκεκριμένα, τα τελευταία τριάντα έτη, παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερη έξαρση των καρδιολογικών παθήσεων, οι οποίες κατατάσσονται στη δεύτερη αιτία θνησιμότητας στο δυτικό κόσμο.
Όταν, μάλιστα, αυτού του είδους τα νοσήματα κάνουν την εμφάνιση τους, ανοίγει ένας ατέρμονος κύκλος για τη θεραπευτική αντιμετώπιση τους. Ξεκινά η αδιάλειπτη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών, μεταξύ αυτών και των στατινών, προτείνεται η τήρηση «ειδικών» διατροφικών οδηγιών και συνιστάται η καθημερινή σωματική άσκηση, με απώτερο σκοπό την πτώση των επιπέδων της χοληστερίνης (χοληστερόλης), η οποία έχει θεωρηθεί ο κύριος υπαίτιος για την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τα τελευταία δέκα έτη δε, έχει προταθεί και εν τέλει οριοθετηθεί, από ειδήμονες στο χώρο της υγείας, η ηλικία κατά την οποία χρειάζεται τα άτομα να κάνουν λήψη στατινών, εξ’ ολοκλήρου πλέον για προληπτικούς λόγους, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άτομα να μεταβάλλουν τις καθημερινές τους συνήθειες και εν γένει τον τρόπο ζωής τους, είτε πάσχουν είτε δεν πάσχουν από κάποια καρδιαγγειακή νόσο τελικά.
Η επαρκής εξήγηση που δίδεται για αυτού του είδους τις θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι η εξασφάλιση και η διατήρηση της υγείας μας. Η χοληστερίνη, λοιπόν, έχει ενοχοποιηθεί ως ο ανεμόμυλος, ο φανταστικός αυτός εχθρός.
Παρά ταύτα, μέσα στα πολλά που γνωρίζουμε για τη χοληστερίνη, ένα εξ’ αυτών είναι και το γεγονός ότι το 85% αυτής παράγεται κατά κύριο λόγο από το ήπαρ του ανθρώπινου οργανισμού και μόλις το 15% της χοληστερίνης προσλαμβάνεται από τα διάφορα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Συνεπώς, με την πάροδο του χρόνου, γίνεται όλο και πιο κατανοητό ότι αυτός ο αγώνας ενάντια στη χοληστερόλη αποτελεί μία Γκεμπελική τεχνική του να δημιουργείς πραγματικότητες, με τη μέθοδο της μισής αλήθειας.
Τα βέλτιστα επίπεδα της Χοληστερίνης
Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται περίπου 1.000 mgr χοληστερόλης ημερησίως, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του. Βέβαια, η ποσότητα αυτή διαφοροποιείται. Το κάθε άτομο χρειάζεται να προσεγγίζει τα optimal (ιδεατά), τα καλύτερα, δηλαδή, δυνατά επίπεδα της χοληστερόλης, με στόχο την ομαλή λειτουργία του οργανισμού του.
Τα ιδεατά αυτά επίπεδα μεταβάλλονται συνεχώς και εξατομικεύονται με γνώμονα πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η συνολική κατάσταση της υγείας του ατόμου και οι συνήθειες του τρόπου ζωής του. Λόγου χάρη, άλλες τιμές χοληστερόλης θεωρούνται βέλτιστες για ένα παιδί και άλλες για έναν ενήλικα. Άλλες για έναν αθλητή και άλλες για κάποιον που δεν αθλείται. Άλλες για έναν καπνιστή και άλλες για έναν μη καπνιστή.
Οι πραγματικές αιτίες της υπερβολικής παραγωγής της Χοληστερόλης
Οι πραγματικές αιτίες που ευθύνονται για την αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα μας, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, να μην υπάρχουν παθολογικά ευρήματα, είναι η επικράτηση χρόνιων φλεγμονών, η μειωμένη παραγωγή ορμονών από το σώμα μας και η φθίνουσα πορεία των ενζυμικών αντιδράσεων, καταστάσεις που προκύπτουν με την πάροδο των ετών.
Η χοληστερόλη, στην ουσία, χαρακτηρίζεται από την ιδιότητα επιδιόρθωσης των βλαβών σε αρτηρίες και φλέβες και μεριμνά για τη σωστή λειτουργία αυτών. Η ποσότητα της χοληστερόλης που παράγεται από το ήπαρ αντιστοιχεί σε οποιαδήποτε βλάβη χρήζει επισκευής.
Η χοληστερίνη, επομένως, χρησιμοποιείται ως όπλο, για να αντικρούσει οποιεσδήποτε βλάβες. Το πρόβλημα όμως παρουσιάζεται, όταν παράγονται υψηλότερες ποσότητες χοληστερίνης από όσες πραγματικά χρειάζεται ο οργανισμός. Τα βαθύτερα αίτια εξαιτίας των οποίων συμβαίνει αυτό είναι οι βιοχημικές εκτροπές σε επίπεδο κυττάρου.
Όταν προκύπτουν βλάβες στο τοίχωμα ενός αγγείου, τότε ακολουθεί η προσκόλληση της χοληστερίνης σε αυτό, προκειμένου να επικαλυφθεί η ζημιά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σχηματίζεται μία αθηρωματική πλάκα. Αυτό υποδηλώνει ότι η χοληστερίνη δεν αποτελεί το αίτιο στο οποίο οφείλεται η απόφραξη των αρτηριών, αλλά πρόκειται για ένα δεύτερο αμυντικό μηχανισμό, σε περίπτωση που σημειωθεί βλάβη στα αγγεία μας. Η ανακάλυψη αυτή έδωσε στον Brown-Goldstein το Νόμπελ ιατρικής εν έτει 1985.
Τέλος, η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία και η επιτροπή διατροφικών συστάσεων της Αμερικής το 2015 αποδέσμευσαν τη χοληστερόλη από τη θεώρηση της ως παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης αποτελούν απλώς το δείκτη που φανερώνει ότι υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στον οργανισμό μας.
Έχει, μάλιστα, υποστηριχθεί από τον Linus Pauling και το συνεργάτη του, Dr. Matthias Rath, ότι οι βλάβες στα αγγεία μας προκύπτουν ως απόρροια ελλιπούς βιταμίνης C και λοιπών θρεπτικών στοιχείων στον οργανισμό μας.
Η Σύγχρονη Ιατρική αντιμετώπιση
Η ιατρική κοινότητα, υπό το βάρος των νέων δεδομένων και μελετών, αρχίζει να προβαίνει στην εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων, με στόχο τη θεραπευτική αντιμετώπιση της LDL χοληστερίνης. Η οποιαδήποτε θεραπεία χρειάζεται να αποσκοπεί στην επαναφορά και εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των μηχανισμών εκείνων που προάγουν την υγεία μας.
Με απώτερο σκοπό την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος που αφορά την αποκατάσταση της κυτταρικής ισορροπίας, δηλαδή της οποιασδήποτε βιοχημικής εκτροπής, χρειάζεται να εξετάσουμε τις εκάστοτε περιπτώσεις από τη σκοπιά της Σύγχρονης Ιατρικής προσέγγισης, η οποία μελετά το σύνολο του οργανισμού και όχι το πάσχον όργανο και βασίζεται στην εξάλειψη των αιτιών κι όχι των συμπτωμάτων.
Επιπλέον, εστιάζει στο σύνολο των δυσμενών επιγενετικών παραγόντων που δε συνδράμουν στη σωστή βιοχημεία του σώματος και μπορεί να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Σε αυτούς συγκαταλέγονται το άγχος, η ελλιπής σε μικροθρεπτικά συστατικά διατροφή και οι τοξίνες του περιβάλλοντος. Επίσης, λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν η παρούσα κατάσταση της υγείας του ασθενούς καθώς και ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής του.
Με γνώμονα όλες αυτές τις παραμέτρους και έπειτα από τη διεξαγωγή κατάλληλων βιοχημικών εξετάσεων, διαμορφώνονται τα ανάλογα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία εξατομικεύονται με βάση την εκάστοτε περίπτωση και στοχεύουν στην προαγωγή της συνολικής υγείας του ασθενούς.
Διαβάστε επίσης
Δε φταίτε εσείς που δε χάνετε κιλά
Τελομερή, Κυτταρική Γήρανση και Αθανασία
Θωρακίστε τον οργανισμό σας άμεσα
Πηγές – Βιβλιογραφία
- Μ. de Lorgeril et al. “Mediterranean Diet, Traditional Risk Factors, and the Rate of Cardiovascular Complications after Myocardial Infarction: Final Report of the Ιγοπ Diet Heart Study,” Circulation 99, no. 6 (1999): 779-85.
- University of Maryland, “Trans Fats 101,” University of Maryland Medical Center, last modified November 3, 2010, www.umm.edu/features/transfats.htm.
- February 7, 2006, www.nih.gov/news/pr/feb2006/nhlbi-07.htm.
- Μ. de Lorgeril, Α Near-Perfect Sexual Crime: Statins Against Cholesterol (France: A4Set, 2011).
- Μ. Gaziano et al., “Fasting Triglycerides, High-Density Lipoprotein, and Risk of Myocardial Infarction,” Circulation 96, no. 8 (1997): 2520-25.
- “Some Good Cholesterol Is Actually Bad, Study Shows,” Science Dai/y, accessed September 12, 2011, www.sciencedaily. com/releases/2008/12/081201081713.htm.
- Mariglίano et al., “Normal Values in Extreme Old Age,” Anna/s of the New York Academy of Sciences 673 (1992): 23-28.
- Washington, D.C., August 25-26, 2002.
- Μ. Miller, “What IS the Association Between the Triglyceride Ιο High-density Lipoprotein Cholesterol Ratio and Insulin Resistance?” Medscape Education, www.medscape.org/ viewarticle/588474;
- Johns Hopkins Medicine, “The New Blood Lipid Tests-5iz- ing υρ LDL Cholesterol,” Johns Hopkins Health Alerts, last modified on June 13, 2008, www.johnshopkinshealthalerts. com/reports/heart_health/1886-1.html.
- Mann, Coronary Heart Disease: The Dietary Sense and Nonsense(London:Janu~1993).
- Yudkin, Sweet and ‘Dangerous (New York: Wyden, 1972).
Αφήστε μια απάντηση