Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα έχει αρχίσει και τίθενται διάφορα θέματα λίγες μέρες πριν από την έναρξη της πιο περίεργης, για ολόκληρο τον πλανήτη, σχολικής χρονιάς. Μία σωρεία προβλημάτων παρουσιάζεται στο προσκήνιο κι όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν για τον αρκετά δύσκολο χειμώνα που πρόκειται να διάγουμε είναι εύλογα.
Το Υπουργείο Υγείας, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και το σύνολο της ευρύτερης κοινωνίας σκέφτονται, κι όχι αδίκως, την επόμενη ημέρα, προβληματιζόμενοι για το κατά πόσον εφικτή θεωρείται η τήρηση των μέτρων ασφαλείας εντός της μαθητικής κοινότητας.
Υπάρχουν τεκμηριωμένα επιχειρήματα, μέσω των οποίων θα μπορούσαμε να πείσουμε τα παιδιά να συμμορφωθούν με τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης από τη διασπορά του Covid-19;
Είναι δυνατόν να καλλιεργήσουμε το αίσθημα του φόβου σε ένα παιδί; Κι αυτό εν τέλει θα πειθαρχήσει στους κανόνες;
Φανταστείτε τους εαυτούς σας νέους και θα συνειδητοποιήσετε ότι δεν υπάρχουν ισχυρά και πειστικά επιχειρήματα με τη βοήθεια των οποίων θα είχαμε τη δυνατότητα να γαλουχήσουμε παιδιά και εφήβους, προκειμένου να συμμορφωθούν στην τήρηση των μέτρων κι ούτε είμαστε σε θέση να εμφυσήσουμε το φόβο στις ψυχές τους.
Η ορμή, ο αυθορμητισμός, ο ελλιπής φόβος και η δυσκολία υπακοής αποτελούν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των νέων και, κατά συνέπεια, οποιαδήποτε προσπάθεια πειθούς μέσω επιχειρημάτων θεωρείται ανεπαρκής. Οι νέοι διακατέχονται από μία παρορμητική φύση, κυριεύονται από έμφυτη ενεργητικότητα και τόλμη κι έχουν μία ροπή προς την ανυπακοή ή τουλάχιστον τη δυσκολία συμμόρφωσης με όρους και κανόνες.
Τι θα μπορούσε, όμως, να βοηθήσει αποτελεσματικά στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας από την πλευρά των νέων, πέραν της επιχειρηματολογίας, η οποία θα «έπεφτε στο κενό»;
Η συμβολή των κατάλληλων υποδομών και δομών στην τήρηση των νέων μέτρων και οποιωνδήποτε μέτρων
Τα μοναδικά μέσα που θα μπορούσαν να συντελέσουν αποτελεσματικά στην ορθή εφαρμογή και στην τήρηση των νέων μέτρων προφύλαξης από τη διασπορά του Covid-19, καθώς και στην τήρηση εν γένει οποιωνδήποτε άλλων μέτρων, σχετίζονται με την ύπαρξη κατάλληλων υποδομών και δομών. Με τον όρο «υποδομές» εννοούμε τις εγκαταστάσεις των σχολείων, τον αριθμό και το εύρος των αιθουσών, την παροχή κτηριακών εγκαταστάσεων, τον τακτικό εξαερισμό και σωστό καθαρισμό των χώρων και εν γένει τις συνθήκες του εκάστοτε επιμέρους σχολικού χώρου.
Οι δομές αφορούν στο σύνολο των στρατηγικών, των πολιτικών, των πρωτοκόλλων και των διαδικασιών που εφαρμόζονται με σκοπό τη σωστή λειτουργία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η δομή, κατ’ ουσίαν, αποτελεί μία έννοια ταυτόσημη με την οργάνωση. Μία ομάδα που είναι οργανωμένη είναι παράλληλα και προσοδοφόρα.
Υπάρχουν ορισμένα σχολεία που πληρούν όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, καθώς όχι μόνο επιβάλλουν, αλλά και παρέχουν τις κατάλληλες υποδομές και δομές. Λόγου χάρη, διατίθενται μεγαλύτερες και περισσότερες αίθουσες, παράγοντας που θα μπορούσε να ευνοήσει την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και να συμβάλλει στην ακριβή και σχολαστική εφαρμογή των μέτρων προφύλαξης. Επιπλέον, τα σχολεία αυτής της κατηγορίας διέπονται από αυστηρούς κανόνες και εφαρμόζουν πιστά τις στρατηγικές που έχουν θεσπίσει. Έχουν, δηλαδή, δομές.
Τα περισσότερα, όμως, δεν περιλαμβάνουν ούτε κατάλληλες υποδομές ούτε σωστές δομές. Και τα προβλήματα παρουσιάζονται, όταν παρατηρείται ανεπάρκεια χώρων, έλλειψη στρατηγικών και πολιτικών. Η λύση δεν είναι η απαγόρευση του συγχρωτισμού στους νέους, μέσω της επίδειξης του δυναμισμού μας. Οι τρέχουσες συνθήκες στην εκπαιδευτική κοινότητα επιβάλλουν οργάνωση, σχέδιο, κατάλληλες υποδομές, εφαρμογή καθορισμένων τακτικών και υιοθέτηση μίας συγκεκριμένης πολιτικής, με στόχο την επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Οι δομές και οι υποδομές αποτελούν τους παράγοντες εκείνους που επιβάλλονται στα άτομα και συνδράμουν στη διατήρηση της αρμονίας και των ισορροπιών. Σκεφτείτε το εξής και θα καταλάβετε τον παραπάνω ισχυρισμό. Φέρ’ τε στο μυαλό σας τον εαυτό μέσα σε ένα χώρο. Αν ο χώρος αυτός είναι μεγάλος, εκτεταμένος, άνετος, ευρύχωρος, διαμπερής και ευάερος, τότε κατακλυζόμαστε ασυνείδητα από ευφορία και γενικά από ευχάριστα συναισθήματα. Αν ο χώρος αυτός, όμως, είναι στενός και περιορισμένος, τότε αισθανόμαστε άβολα και θέλουμε να αποχωρήσουμε.
Το ίδιο ισχύει για την οργάνωση του χώρου αυτού. Μία διαδικασία που έχει προβλεφθεί, όταν μπαίνουμε σε ένα χώρο, υπό αυστηρούς κανόνες και με συγκεκριμένες στρατηγικές, μάς προξενεί ασφάλεια και μας προκαλεί ωραίες εντυπώσεις. Το αντίθετο συμβαίνει, όταν ένας χώρος δε διέπεται από καθορισμένες πολιτικές και συγκεκριμένα πρωτόκολλα και αντ΄ αυτών επικρατεί χάος.
Ο ευρύτερος και σωστός σχεδιασμός, δηλαδή, είναι αυτός που σώζει σε ακραίες καταστάσεις, όπως είναι η τρέχουσα χρονική περίοδος. Έτσι, λοιπόν, χρειάζεται, από την πλευρά του εκάστοτε σχολικού χώρου, επιβεβλημένη τήρηση των μέτρων προστασίας μέσα από την ύπαρξη κατάλληλων υποδομών και δομών. Είναι ζωτικής σημασίας για οποιονδήποτε φορέα να εξυπηρετεί συγκεκριμένους στόχους και να βασίζεται σε αυστηρά προδιαγεγραμμένες μεθόδους για την επιτέλεση του σκοπού του.
Ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα για την πρόληψη της έξαρσης του Covid-19
Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί ένα ακόμη αποτελεσματικό όπλο στη φαρέτρα μας, ούτως ώστε να προφυλαχθούν, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, τα παιδιά μας έναντι των ιώσεων και της νοσηρότητας.
Πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν την άμεση αλληλεπίδραση της Βιταμίνης D με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την αντιμετώπιση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού. Συνεπώς, δεδομένου ότι ο Κορωνοϊός προσβάλλει κατά κύριο λόγο το αναπνευστικό σύστημα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένας οργανισμός που διαθέτει επαρκείς συγκεντρώσεις Βιταμίνης D μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον ιό.
Επομένως, έχει μεγάλη σπουδαιότητα ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων Βιταμίνης D στον οργανισμό μας και σε περίπτωση που υπάρχει ανεπάρκεια, καλό είναι να εφοδιαστούμε με τις απαραίτητες ποσότητες, υπό ιατρική παρακολούθηση. Έχει διαπιστωθεί ότι η συμπληρωματική λήψη με 1.000-4.000 IU Βιταμίνης D ημερησίως θεωρείται αρκετή για τα περισσότερα άτομα.
Επιπλέον, τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα συντονίζουν τη δράση πολλών ενζύμων, διευκολύνουν τη διαμεμβρανική μεταφορά απαραίτητων για τον οργανισμό θρεπτικών ουσιών, συμβάλλουν στο σχηματισμό διαφόρων ορμονών και στην καλή απορρόφηση των βιταμινών, παράγοντες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Η εκάστοτε θεραπευτική αγωγή μπορεί να βασιστεί είτε στη συμπληρωματική λήψη Βιταμίνης D ή στη χορήγηση ενός μείγματος (Unique blend) μικροθρεπτικών συστατικών, στο οποίο περιλαμβάνονται ειδικά συμπληρώματα, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, αμινοξέα, ενώ δύναται ο συνδυασμός της αγωγής και με ειδική διατροφή. Με αυτόν τον τρόπο, αποκαθίστανται τυχόν ελλείψεις (ενζύμων) που παρουσιάζει ο οργανισμός μας και, συνεπώς, εξασφαλίζεται η σωστή δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Η αναγκαιότητα επιστροφής στα θρανία με ασφάλεια
Η έναρξη του νέου σχολικού έτους εν όψει της πανδημίας είναι αναγκαία. Η παρουσία των παιδιών στο σχολείο έχει μεγάλη σπουδαιότητα για την εκπαιδευτική διαδικασία, την απόκτηση νέων γνώσεων, τη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων τους, την ηθική τους διαπαιδαγώγηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Δε χρειάζεται να ανατρέψουμε τη ζωή, αλλά να την προβλέψουμε σε ευρύτερα πλαίσια κι όχι να λειτουργούμε «πυροσβεστικά».
Διαβάστε επίσης
Γαστρεντερικό Σύστημα: Ο Ιθύνων Νους Του Ανοσοποιητικού Συστήματος
Βιταμίνες, οι καταλύτες της ζωής
Πώς ενδυναμώνουμε φυσικά το Ανοσοποιητικό μας σύστημα;
Πηγές – Βιβλιογραφία
- Hollis BW (January 1996). “Assessment of vitamin D nutritional and hormonal status: what to measure and how to do it”. Calcified Tissue International. 58 (1): 4–5. doi:10.1007/BF02509538. PMID 8825231.
- BBC /news/education-51643556. Coronavirus: What will schools do if children get coronavirus?
- Watkins RR, Lemonovich TL, Salata RA (May 2015). “An update on the association of vitamin D deficiency with common infectious diseases”. Canadian Journal of Physiology and Pharmacology. 93 (5): 363–8. doi:10.1139/cjpp-2014-0352. PMID 25741906.
- Neave N (2008). Hormones and behaviour: a psychological approach. Cambridge: Cambridge Univ. Press. ISBN 978-0521692014. Lay summary – Project Muse.
- Beck G, Habitat GS (November 1996). “Immunity and the Invertebrates” (PDF). Scientific American. 275 (5): 60–66. Bibcode:1996SciAm.275e..60B. doi:10.1038/scientificamerican1196-60. PMID 8875808. Retrieved 1 January 2007.
- O’Byrne KJ, Dalgleish AG (August 2001). “Chronic immune activation and inflammation as the cause of malignancy”. British Journal of Cancer. 85 (4): 473–83. doi:10.1054/bjoc.2001.1943. PMC 2364095. PMID 11506482.
- Litman GW, Cannon JP, Dishaw LJ (November 2005). “Reconstructing immune phylogeny: new perspectives”. Nature Reviews. Immunology. 5 (11): 866–79. doi:10.1038/nri1712. PMC 3683834. PMID 16261174.
- Restifo NP, Gattinoni L (October 2013). “Lineage relationship of effector and memory T cells”. Current Opinion in Immunology. 25 (5): 556–63. doi:10.1016/j.coi.2013.09.003. PMC 3858177. PMID 24148236.
Αφήστε μια απάντηση