Αίσθηση μόνιμης κούρασης χωρίς προφανή παθολογικά αίτια

Όταν μας καταβάλλει καθημερινά μία αίσθηση μόνιμης κόπωσης, καλό είναι να αρχίσει να μας προβληματίζει το «γιατί». Πολλοί από εμάς, κατά καιρούς αισθανόμαστε αρκετά εξουθενωμένοι. Αυτή η εξάντληση που βιώνουμε μπορεί να είναι αποτέλεσμα αυξημένης ενασχόλησης με την εργασία μας, ανεπάρκειας πολύτιμων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων ή να οφείλεται στην έλλειψη ύπνου.

Παρά ταύτα, όταν τρεφόμαστε με τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά και κοιμόμαστε σωστά, ενώ ταυτόχρονα δεν ανευρίσκεται κάποιο παθολογικό αίτιο, η διαρκής αυτή κούραση θεωρείται παθολογική. Το να κοπιάζουμε κάθε πρωί, προκειμένου να σηκωθούμε από το κρεβάτι μας, ή να αισθανόμαστε εξαντλημένοι έπειτα από ελάχιστες ώρες εργασίας αποτελούν ενδείξεις που χρήζουν άμεσης διερεύνησης.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που νιώθουν συνεχώς εξαντλημένοι κι έχουν την αίσθηση ότι τα πόδια τους είναι «κομμένα». Η υπνηλία στη ζωή των συγκεκριμένων ατόμων παίζει, πλέον, πρωταγωνιστικό ρόλο. Έχουν τόσο ελλιπή ενέργεια, σε σημείο που αδυνατούν να διεκπεραιώσουν την οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα και δε μπορούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους κοινωνικές υποχρεώσεις. Αυτού του είδους η κόπωση και νωθρότητα, που τους χαρακτηρίζει, επιδρά καταλυτικά και στη διάθεση τους. Βλέπουν τις δυνάμεις να τους εγκαταλείπουν και την απόδοση τους να φθίνει, καταστάσεις που τους κάνουν να νιώθουν ανεπαρκείς και διαταράσσουν την ποιότητα ζωής τους.

Κάποιοι από αυτούς παραβλέπουν τα συμπτώματα και δεν αποδίδουν τη δέουσα σημασία, διότι θεωρούν πως εκ φύσεως είναι υποτονικοί και πιστεύουν εσφαλμένα ότι δεν συντρέχει κάποιο σοβαρό παθολογικό αίτιο. Οι καταστάσεις αυτές, όμως, αποτελούν σημάδια που προμηνύουν κάτι πολύ πιο σοβαρό από όσο νομίζουμε. Πρόκειται, βέβαια, για μία κατάσταση που δεν εκδηλώνεται ξαφνικά. Σίγουρα, πολλοί συνάνθρωποι μας τη βιώνουν κάθε μέρα και επί μακρόν χρονικό διάστημα. Κατά καιρούς, απευθύνονται σε γιατρούς, προκειμένου να εντοπίσουν την αιτία του προβλήματος και να βρουν μία λύση στον καθημερινό μαραθώνιο της ζωής τους, χωρίς τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς οι συνήθεις διαγνωστικές εξετάσεις δείχνουν φυσιολογικές.

 

Η περιγραφή ενός νέου Συνδρόμου

Το 1800 περιγράφηκε για πρώτη φορά σε ιατρικά κείμενα ένα νέο Σύνδρομο και η πρώτη θεραπεία που χορηγήθηκε για την αντιμετώπιση του χρονολογείται γύρω στο 1930. Όλα τα κλινικά εκείνα συμπτώματα που εμφανίζουν όσοι αισθάνονται μόνιμα κουρασμένοι και με μειωμένα επίπεδα ενέργειας περιγράφονταν πλήρως από το συγκεκριμένο Σύνδρομο. Παρήλθε αρκετό χρονικό διάστημα, μέχρι που, τελικά, το 2015 αναγνωρίστηκε επισήμως, με μια εργασία του Ινστιτούτου Υγείας των Η.Π.Α., το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης ή Σύνδρομο Κόπωσης των Επινεφριδίων.

 

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (CFS) είναι μια αρκετά πολύπλοκη διαταραχή. Όπως υποδηλώνει και το όνομα του, το βασικότερο σύμπτωμα των πασχόντων από Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης είναι η υπερβολική και χρόνια κόπωση, η οποία δεν υποχωρεί με τον ύπνο και την ξεκούραση. Αντιθέτως, επιδεινώνεται σταθερά, με την πάροδο του χρόνου.

Είναι αξιοπερίεργο, μάλιστα, το γεγονός ότι αυτού του είδους η κόπωση και έλλειψη ενέργειας δεν ερμηνεύεται από άλλη παθολογική κατάσταση του ασθενούς, διότι στις συνήθεις εξετάσεις δεν ανευρίσκεται κάποιο παθολογικό εύρημα. Γι’ αυτό το λόγο, το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης δεν είναι μία εύκολα αναγνωρίσιμη ασθένεια. Δεν αποκλείεται ο ασθενής να έχει εσφαλμένα την εντύπωση ότι ζει φυσιολογικά, όμως τα επινεφρίδιά του να υφίστανται κόπωση. Ενδέχεται, επίσης, να μην παρουσιάζονται συμπτώματα που προμηνύουν την ύπαρξη κάποιας σωματικής ασθένειας, αλλά το άτομο να χαρακτηρίζεται από μία γενική αίσθηση ότι δεν αισθάνεται καλά, να κυριεύεται από νωθρότητα και εν γένει καταθλιπτική διάθεση.

 

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης και άτομα που προσβάλλει

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης στατιστικά προσβάλλει περισσότερο τις γυναίκες, ηλικίας από 20 έως 50 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εκδηλώνεται και στους άνδρες της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Είναι αρκετά πιθανόν, μάλιστα, να προσβληθούν και τα παιδιά, συνηθέστερα στις ηλικίες μεταξύ 13 έως 15 ετών και παρουσιάζεται κατά κύριο λόγο έπειτα από έντονο ή παρατεταμένο stress του οργανισμού.

 

Αιτιολογικοί παράγοντες εμφάνισης του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης

Όπως συμβαίνει σε κάθε Σύνδρομο, έτσι και το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης οφείλεται σε πολλαπλά και σύνθετα αίτια. Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με τους παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης. Λόγου χάρη, έχει υποστηριχθεί ότι ο επιβλαβής τρόπος ζωής (κατάχρηση ουσιών, κακή διατροφή, ελλιπής ύπνος), οι επαναλαμβανόμενες ή χρόνιες λοιμώξεις, όπως η βρογχίτιδα, και το χρόνιο άγχος μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση του Συνδρόμου. Παράλληλα, δεν αποκλείεται το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης να είναι απόρροια κληρονομικής προδιάθεσης ή ορμονικής ανισορροπίας.

 

Συσχέτιση των Επινεφριδίων με το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης

Όλες οι προαναφερθείσες αιτίες που προκαλούν το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης αποτελούν στρεσογόνους παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζονται από το σώμα μας ως stress και επιδρούν στα επινεφρίδια μας, τα οποία, εξάλλου, αποκαλούνται ως οι αδένες του stress.

Αρχικά, τα επινεφρίδια υπερλειτουργούν, με σκοπό να αντιρροπήσουν κάθε κατάσταση stress που βιώνει ο οργανισμός μας. Η αυξημένη δράση των επινεφριδίων, στην αρχή οποιασδήποτε στρεσογόνου κατάστασης, μας κρατά ακμαίους, καθώς εκκρίνονται μεγάλες ποσότητες αδρεναλίνης, κορτιζόλης και κατεχολαμινών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, υποστηρίζονται οι λειτουργίες όλων των συστημάτων του οργανισμού μας. Δεν αργεί, όμως, να επέλθει η Κόπωση των Επινεφριδίων μας, η οποία επιδρά καταλυτικά στη ζωή των ασθενών.

Όταν η κόπωση των επινεφριδίων εξελιχθεί σε σοβαρό στάδιο, ελαττώνεται τόσο πολύ η δράση αυτών σε σημείο που οι πάσχοντες αδυνατούν να σηκωθούν από το κρεβάτι για περισσότερο από μερικές ώρες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από το σώμα μας, προκειμένου να αντισταθμιστεί η μειωμένη παραγωγή επινεφριδιακών ορμονών που προκύπτει κατά την κόπωση των επινεφριδίων. Όμως, στην πορεία παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα στον οργανισμό μας.

Ενδέχεται να προκληθούν μεταβολές σε βιοχημικό και κυτταρικό επίπεδο, με επακόλουθες δυσάρεστες επιπτώσεις στα επίπεδα πρωτεϊνών, υδατανθράκων και σακχάρου στο αίμα, στην καρδιαγγειακή λειτουργία, στο μεταβολισμό του λίπους, στον ύπνο, στη Libido (σεξουαλική διάθεση), στην έμμηνο ρύση και στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας.

 

Διάγνωση και Θεραπευτική αντιμετώπιση του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης

Η “αόρατη νόσος”, όπως εύστοχα χαρακτηρίζεται το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, μπορεί να λειτουργήσει και ως προθάλαμος Χρόνιων παθήσεων. Γι’ αυτό το λόγο, όταν το άτομο έχει μειωμένα επίπεδα ενέργειας και αισθάνεται συνεχή κόπωση που δε θεραπεύεται με τον ύπνο, χρειάζεται να απευθυνθεί σε ιατρικά κέντρα που διαθέτουν πρωθύστερη εμπειρία όσον αφορά στο Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης.

Πλέον, υπάρχουν στη διάθεση μας Εξειδικευμένες Διαγνωστικές εξετάσεις Μοριακού επιπέδου, οι οποίες ανιχνεύουν τα πραγματικά αίτια που προκαλούν το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε το λόγο στον οποίο οφείλονται τα ελλιπή επίπεδα ενέργειας και η αίσθηση μόνιμης κόπωσης. Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, καθορίζεται η θεραπευτική αγωγή του ασθενούς, η οποία διαμορφώνεται, με γνώμονα τις τυχόν δυσλειτουργίες ανεπάρκειες και βιοχημικές ανισορροπίες σε επίπεδο κυττάρου.

Η θεραπεία για το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης μπορεί να περιλαμβάνει πρωτόκολλα Μοριακής διατροφής, Φυσικών ορμονών και αντιμετώπιση οποιασδήποτε κυτταρικής ανεπάρκειας. Με αυτές τις μεθόδους, επανέρχεται η φυσιολογική λειτουργία των επινεφριδίων, προάγεται η αιτιολογική θεραπεία του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης, χωρίς λήψη φαρμακευτικών και χημικών ουσιών.

Οι αναλύσεις και οι δείκτες των εξετάσεων αποτελούν τα εχέγγυα για την εκπόνηση εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τα οποία υπολογίζονται με αλγόριθμους και κλάσματα και δεν προϋπάρχουν. Είναι αυστηρά εξατομικευμένα. To Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης και η κούραση εξαλείφονται. Ο ασθενής επανέρχεται σε φυσιολογικά βιοχημικά επίπεδα, προάγεται η ευεξία του, ενισχύονται τα επίπεδα ενέργειας του και κατ’ επέκταση έχει, πλέον, τη δυνατότητα να αντεπεξέλθει επαρκώς στις καθημερινές του δραστηριότητες και υποχρεώσεις.

 

 

Διαβάστε επίσης


Ποια είναι η βιολογική σας ηλικία;

Η “θαυματουργή” βιταμίνη Β12

Αυτοάνοσα Νοσήματα: Γιατί μας προδίδει ο οργανισμός μας;

 

Πηγές – Βιβλιογραφία


  • Hanower HR. Practical Organotherapy. Third ed. Glendale, Califomia: The Hanower Laboratory, p. 112-120, 1922.
  • Downey DS. Balancing body chemistry with nutrition seminars; Cannonburg, ΜΙ (3rd Edition): 158, 2000.
  • Roberts SE. Exhaustion; Causes and Treatment. Emmaus, Penna 18049: Ro.dale Books, Inc., p. 6, 16,72-83,1966.
  • Tintera JW. The Hypoadrenia Cortical State and its Management. New York State Journal ofMedicine 55 (13): 1-14, 1955.
  • Bauer U. 5-month double-blind randomized clinical trial of ginkgo biloba extract cersus placebo in two parallel groups in patients suffering from peripheral arterial insufficiency. Aezneim Forsch 34: 716-721, 1984.
  • Ottati VC (2002). The social psychology of politics. New York: Kluwer Academic/Plenum. pp. 159–160.
  • Afari N, Buchwald D (February 2003). “Chronic fatigue syndrome: a review”. The American Journal of Psychiatry. 160 (2): 221–36.
  • Committee on the Diagnostic Criteria for Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome; Board on the Health of Select Populations; Institute of, Medicine (10 February 2015). Beyond Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: Redefining an Illness.