Μήπως αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι ή βλέπετε το σωματικό σας βάρος να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο; Βέβαια, για κάποιους άλλους μπορεί να ισχύουν τα αντίθετα. Να βρίσκονται, δηλαδή, σε διαρκή εγρήγορση και να χάνουν διαρκώς κιλά. Ο βασικότερος «ύποπτος» στον οποίο μπορεί να οφείλονται αυτές οι καταστάσεις είναι ο θυρεοειδής αδένας.

 

Τι είναι ο Θυρεοειδής αδένας

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που εντοπίζεται στο πρόσθιο μέρος του λαιμού πάνω από την τραχεία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ενδοκρινή αδένα του ανθρώπινου σώματος κι είναι υπεύθυνος για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4. Οι ορμόνες αυτές ελέγχουν το ρυθμό διάφορων σωματικών διεργασιών και διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διεκπεραίωση δεκάδων επιμέρους λειτουργιών του οργανισμού μας. Συγκεκριμένα, καθορίζουν το μεταβολικό ρυθμό, τα επίπεδα ενέργειας και επηρεάζουν την ανάπτυξη και τη θερμοκρασία του σώματος. Από το θυρεοειδή αδένα ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, και οι παλμοί της καρδιάς.

 

Διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα

Τυχόν διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να επιβραδύνουν ή να επιταχύνουν το μεταβολικό ρυθμό, διότι μεταβάλλεται η παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Όταν παράγονται από το σώμα περισσότερες ορμόνες του θυρεοειδούς από το φυσιολογικό, το άτομο εμφανίζει υπερθυρεοειδισμό, ενώ υποθυρεοειδισμός παρουσιάζεται σε περιπτώσεις όπου το σώμα δεν εκκρίνει αρκετές ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών.

Εξίσου και οι δύο καταστάσεις αποτελούν διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα οι οποίες επηρεάζουν ένα ευρύ φάσμα σωματικών λειτουργιών και επιφέρουν μια σειρά από συγχύσεις και συχνά εσφαλμένες διαγνώσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα συμπτώματα της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς ποικίλλουν σημαντικά από άτομο σε άτομο και τείνουν να αναπτύσσονται σταδιακά, με συνέπεια να διχάζουν, πολλές φορές, ασθενείς και γιατρούς.

 

Ενδείξεις διαταραχών του θυρεοειδούς αδένα

 

Αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους

Οι μεταβολές του σωματικού βάρους αποτελούν ένα από τα βασικότερα συμπτώματα δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Η αύξηση του βάρους παρά τη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και την τακτική άσκηση αποτελεί σημάδι υποθυρεοειδισμού, όπου η ανεπάρκεια ορμονών συμβάλλει στην επιβράδυνση του μεταβολισμού, ενώ η απροσδόκητη απώλεια κιλών, προμηνύουν υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα, ο οποίος επιταχύνει το μεταβολισμό.

 

Αλλοιώσεις στη φωνή και διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα

Δεδομένου, μάλιστα, ότι ο θυρεοειδής αδένας εδράζεται στο λαιμό, είναι λογικό κι επόμενο να αποτυπώνεται στο συγκεκριμένο σημείο οποιαδήποτε δυσλειτουργία αυτού. Οι αλλοιώσεις στη φωνή, το πρήξιμο και η διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη) αποτελούν ορατά σημάδια που φανερώνουν προβλήματα με το θυρεοειδή αδένα.

 

Προβλήματα με το δέρμα

Παράλληλα, σε περίπτωση διαταραχών στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να επέλθει στο δέρμα αυξημένη ευαισθησία, ξηρότητα και έντονος κνησμός.

 

Διαταραχές στην έμμηνο ρύση

Μία επιπλέον ένδειξη δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα αποτελούν οι ανισορροπίες του έμμηνου κύκλου.  Η αυξημένη διάρκεια περιόδου, με περισσότερη ροή αίματος (μηνορραγία) που εμφανίζεται πιο συχνά από το φυσιολογικό μπορεί να είναι ένδειξη υποθυρεοειδισμού. Αντιθέτως, όταν μεσολαβεί αρκετό χρονικό διάστημα μέχρι την επόμενη έμμηνο ρύση ή αυτή διαρκεί λιγότερες ημέρες από ό,τι θα έπρεπε, τότε πιθανόν η γυναίκα να εμφανίζει υπερθυρεοειδισμό. Επιπλέον, οι γυναίκες με υποθυρεοειδισμό εμφανίζουν προδιάθεση για υπογονιμότητα ή επαναλαμβανόμενες αποβολές.

 

Αίσθηση διαρκούς κόπωσης ή υπερβολικής έντασης

Επιπρόσθετα, η αίσθηση συνεχούς κόπωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και η αυξημένη ανάγκη για ύπνο και η δυσκολία έγερσης από το κρεβάτι, μπορεί να σχετίζονται με υποθυρεοειδισμό. Από την άλλη πλευρά, όταν ο θυρεοειδής αδένας είναι υπερδραστήριος, επιταχύνονται οι λειτουργίες του σώματος, με επακόλουθο τη ραγδαία αύξηση των επιπέδων ενέργειας των πασχόντων. Οι ασθενείς καταβάλλονται από μία αίσθηση υπερβολικής έντασης σαν να έχουν καταναλώσει υψηλές ποσότητες καφεΐνης, δυσκολεύονται να κοιμηθούν και νιώθουν ταχυπαλμία, ακόμη κι όταν βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας.

 

Διαταραχές στη διάθεση

Επιπλέον, οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να έχουν αντίκτυπο και στη διάθεση. Ο υποθυρεοειδισμός τείνει να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν καταθλιπτικοί, διότι, όταν παράγονται από το θυρεοειδή αδένα υπερβολικά χαμηλές ποσότητες ορμονών, τότε τα επίπεδα της σεροτονίνης μειώνονται αισθητά. Αντιθέτως, το συνεχές άγχος, η ανησυχία και η ευερεθιστότητα αποτελούν συμπτώματα που σχετίζονται με τον υπερθυρεοειδισμό, όπου ο θυρεοειδής αδένας λειτουργεί παραπάνω από το φυσιολογικό, με συνέπεια να προκαλείται υπερδιέγερση του εγκεφάλου.

 

Γνωστικά προβλήματα, απώλεια μνήμης και πτώση της Libido

Ταυτόχρονα, οι νοσούντες με υποθυρεοειδισμό αναφέρουν περιορισμένη οξύτητα του πνεύματος, γνωστικά προβλήματα και απώλεια μνήμης. Παράλληλα, η μειωμένη ή μηδενική σεξουαλική διάθεση μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές στο θυρεοειδή αδένα.

 

Δυσχέρειες στην ικανότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος

Επιπρόσθετα, οι δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς αδένα επηρεάζουν την ικανότητα ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος μας. Οι πάσχοντες από υποθυρεοειδισμό μπορεί να νιώθουν ότι κρυώνουν πολύ συχνά, ενώ τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό ταλαιπωρούνται από συνεχείς εφιδρώσεις κι εξάψεις, ακόμη κι όταν δεν ασκούνται σωματικά.

 

Τριχόπτωση

Παράλληλα, η πτώση των μαλλιών μπορεί να υποδεικνύει ανισορροπίες των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα. Ταυτόχρονα, παρατηρείται επιβράδυνση της ανάπτυξης των τριχών στα πόδια, στις μασχάλες και ηβική περιοχή κι όταν αυτές, εν τέλει, αναπτυχθούν είναι πολύ λεπτές και εύθραυστες.

 

Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, Αυξημένη Αρτηριακή Πίεση, Διάρροια, Δυσκοιλιότητα, Πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις

Τέλος, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η διάρροια, η δυσκοιλιότητα και οι πόνοι στους μύες και τις αρθρώσεις αποτελούν καταστάσεις που μπορεί να συνδέονται με διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

 

Υποκλινικός Υποθυρεοειδισμός

Ο Υποκλινικός υποθυρεοειδισμός ορίζεται ως το αρχικό στάδιο της νόσου, όπου η TSH ανευρίσκεται σε οριακά υψηλά επίπεδα, ενώ οι ορμόνες του θυρεοειδούς (Τ3, Τ4) κυμαίνονται ακόμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Κατ’ ουσίαν, δηλαδή, πρόκειται για μία κατάσταση περιορισμένης λειτουργίας του θυρεοειδούς, χωρίς να υφίσταται στην πραγματικότητα πραγματικά ασθένεια του θυρεοειδούς.

Εξαιτίας αυτών, δεν είναι λίγες οι φορές που ο Υποκλινικός Υποθυρεοειδισμός δε διαγιγνώσκεται σωστά και αντιμετωπίζεται ανεπαρκώς με φάρμακα, διότι τα συμπτώματα του προσιδιάζουν σε αυτά άλλων ασθενειών ή συγχέονται με τις φυσιολογικές επιπτώσεις που προκαλεί η γήρανση. Επιπλέον, τα κλινικά σημεία με τα οποία εκδηλώνεται δεν αρκούν, για να χαρακτηριστούν ως ασθένεια βάσει των συνήθων ιατρικών μέτρων. Από την άλλη, όμως, είναι αρκετά ενοχλητικά, για να επιτρέψουν σε κάποιον να αισθανθεί ότι είναι πλήρως υγιής.

Κάποια από αυτά περιλαμβάνουν αύξηση του σωματικού βάρους, ξηροδερμία, τριχόπτωση, οίδημα στο πρόσωπο και στα βλέφαρα, κρύα χέρια και πόδια, γενικευμένη κόπωση, ελλιπή συγκέντρωση, δυσκοιλιότητα, χρόνιες λοιμώξεις, πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις, απώλεια μνήμης, μούδιασμα, υψηλό σάκχαρο αίματος και αυξημένη λίπη στο αίμα (χοληστερόλη).

Είναι σημαντικό, μάλιστα, να τονιστεί ότι αρκετοί ασθενείς με ανεπαρκή λειτουργία του θυρεοειδούς ενδέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις να διαγνωσθούν εσφαλμένα με ινομυαλγία. Εν κατακλείδι, η δυσχερής διάγνωση του υποκλινικού υποθυρεοειδισμού οδηγεί σε έναν αέναο κύκλο όπου η μη διαγνωσμένη ασθένεια του θυρεοειδούς επιδεινώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και ακολούθως η αντίσταση στην ινσουλίνη προκαλεί επιζήμιες συνέπειες στη λειτουργία του θυρεοειδούς.

 

Εξειδικευμένες Διαγνωστικές εξετάσεις και Αιτιολογική αντιμετώπιση διαταραχών του θυρεοειδούς

Το καλό, πλέον, είναι ότι έχουμε στη φαρέτρα μας Εξειδικευμένες εργαστηριακές και μοριακές εξετάσεις θυρεοειδούς, με σκοπό να παρέχεται πλήρης και ακριβής εικόνα της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Οι εξετάσεις αυτές αξιολογούν το σύνολο των βιοχημικών δεικτών, αποτυπώνουν με ακρίβεια την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός τη δεδομένη χρονική στιγμή και ανιχνεύουν τις οποιεσδήποτε ελλείψεις υφίστανται σε επίπεδο κυττάρου, εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο εσφαλμένης διάγνωσης.

Παράλληλα, καταγράφουν τις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού μας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα κλινικά συμπτώματα και καθιστούν ορατή την οποιαδήποτε παρέκκλιση ή δυσλειτουργία. Τα πλήρη ιατρικά ιστορικά του ατόμου μάς παρέχουν πληροφορίες για τις συνήθειες του ασθενούς και για την παρούσα κατάσταση της υγείας του.

Κατόπιν, σε περίπτωση που βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων ανευρεθεί η ύπαρξη διαταραχών του θυρεοειδούς, είτε υποθυρεοειδισμός είτε υπερθυρεοειδισμός, εκπονούνται τα κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα, που αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες που προκάλεσαν δυσλειτουργίες στο θυρεοειδή αδένα. Η εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να υποστηριχθεί με αλλαγές που αφορούν στον τρόπο ζωής, στη διατροφή και στη λήψη των κατάλληλων μικροθρεπτικών και μακροθρεπτικών συστατικών. Ταυτόχρονα, αποκαθίσταται η ορμονική και κυτταρική ισορροπία του οργανισμού μας. Τα θεραπευτικά αυτά πρωτόκολλα δεν προϋπάρχουν. Είναι αυστηρά εξατομικευμένα και οι ασθενείς τα προμηθεύονται από επιλεγμένα φαρμακεία. Οι ασθενείς βλέπουν σταδιακά την υγεία τους να βελτιώνεται και την ποιότητα ζωής τους να αυξάνεται.

 

 

Διαβάστε επίσης


Η Συμβολή Του Μαγνησίου Στην Υγεία

6 βήματα για να θεραπεύσετε το θυρεοειδή σας

Μεταβολικό Σύνδρομο & Νόσοι του θυρεοειδούς αδένα

 

Πηγές – Βιβλιογραφία


  1. Hammer, Gary D.; McPhee, Stephen J. (2018-11-26). Pathophysiology of disease : an introduction to clinical medicine. Hammer, Gary D.,, McPhee, Stephen J.
  2. Wells, Samuel A.; Asa, Sylvia L.; Dralle, Henning; Elisei, Rossella; Evans, Douglas B.; Gagel, Robert F.; Lee, Nancy; Machens, Andreas; Moley, Jeffrey F. (2015-03-26). “Revised American Thyroid Association Guidelines for the Management of Medullary Thyroid Carcinoma”. Thyroid. 25 (6): 567–610.
  3. Kinjal K Shah; Valentina D. Tarasova; Michael Davidian; Robert J Anderson (2014-06-01). “Non-Neoplastic Thyroid Disorders-Clinical and Case Reports”.
  4. Gharib H, Tuttle RM, Baskin HJ, Fish LH, Singer PA, McDermott MT (2004). “Subclinical thyroid dysfunction: a joint statement on management from the American Association of Clinical Endocrinologists, the American Thyroid Association, and the Endocrine Society”. Endocr Pract. 10 (6): 497–501.
  5. Fatourechi V (2009). “Subclinical hypothyroidism: an update for primary care physicians”. Mayo Clin. Proc. 84 (1): 65–71.
  6. , Papadakis, Maxine A., editor. McPhee, Stephen J., editor. Rabow, Michael W. (2018-09-07). “Endocrine Disorders”. Current medical diagnosis & treatment 2019.
  7. Kasper, Dennis L.; Fauci, Anthony S.; Hauser, Stephen L.; Longo, Dan L.; Larry Jameson, J.; Loscalzo, Joseph (2018-02-06). “Thyroid Nodular Disease and Thyroid Cancer”. Harrison’s principles of internal medicine. Jameson, J. Larry,, Kasper, Dennis L.,, Fauci, Anthony S., 1940-, Hauser, Stephen L.,, Longo, Dan L. (Dan Louis), 1949-, Loscalzo, Joseph.
  8. Ross, Douglas S.; Burch, Henry B.; Cooper, David S.; Greenlee, M. Carol; Laurberg, Peter; Maia, Ana Luiza; Rivkees, Scott A.; Samuels, Mary; Sosa, Julie Ann (2016-08-12). “2016 American Thyroid Association Guidelines for Diagnosis and Management of Hyperthyroidism and Other Causes of Thyrotoxicosis” (PDF). Thyroid (Submitted manuscript). 26 (10): 1343–1421.