Η σημασία του πρωινού
Το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό αποτελούν τα τρία πιο βασικά γεύματα των οποίων δε συνιστάται η παράλειψη από την καθημερινή μας διατροφή. Ωστόσο, το πρωινό είναι μακράν το πιο σημαντικό από όλα τα γεύματα της ημέρας. Όταν ξυπνάμε το πρωί, για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας, χρειάζεται να εφοδιαστούμε με τα απαραίτητα ποσά ενέργειας, προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις δραστηριότητες μας. Ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια, για να επιτελέσει τις διάφορες λειτουργίες του και να αποδώσει σωστά.
Ένα πλούσιο και υγιεινό πρωινό συμβάλλει αποτελεσματικά στην κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών. Τα απαραίτητα θρεπτικά του πρωινού μάς παρέχουν ώθηση να ξεκινήσουμε με όρεξη και κέφι τη μέρα μας. Πέραν αυτού, το πρωινό βοηθάει αποτελεσματικά στη συγκέντρωση του νου και προσφέρει πνευματική διαύγεια. Όταν δεν τρώμε καλό πρωινό, αισθανόμαστε κόπωση, ατονία, μειωμένη διάθεση και ελλιπή ενέργεια. Επίσης, όταν παραλείπουμε το πρωινό γεύμα, μπορεί να οδηγηθούμε στην κατανάλωση προϊόντων χαμηλής θρεπτικής αξίας, όπως τα γλυκά. Συνεπώς, ενισχύεται ο κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας και ταυτοχρόνως εξασθενεί η συγκέντρωση μας.
Δεν αρκεί, βέβαια, μόνο η ύπαρξη ενός πρωινού γεύματος. Είναι καθοριστικής σημασίας και η ποιότητα του πρωινού που καταναλώνουμε ημερησίως. Ένα πλήρες διατροφικό πρόγραμμα κινητοποιεί το μεταβολισμό μας και τον κρατά σε εγρήγορση. Το πρωινό συμβάλλει στη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας του οργανισμού, η οποία έχει ως επακόλουθο, πέραν της πληθώρας ζωτικών για την επιβίωση του οργανισμού λειτουργιών, και την αποφυγή των αυξομειώσεων των επιπέδων του σακχάρου αίματος.
Οι απότομες μεταβολές των επιπέδων του σακχάρου του αίματος ενισχύουν το αίσθημα της πείνας και ενοχοποιούνται για την εκδήλωση Χρόνιων νοσημάτων, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 και η Παχυσαρκία. Συνεπώς, το πρωινό διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης και συνεπώς στην προφύλαξη του οργανισμού μας από την εμφάνιση των συγκεκριμένων νοσημάτων. Παράλληλα, μέσα από ένα καλό πρωινό κινητοποιείται περισσότερο ο λιπώδης ιστός και ταυτόχρονα δεν προσλαμβάνουμε πολλές θερμίδες, οι οποίες ευθύνονται για την αύξηση του σωματικού μας βάρους.
Ποιο είναι το σωστό πρωινό;
Τι εννοούμε, όμως, με την έννοια «καλό πρωινό». Ποιο είναι το «καλό πρωινό»; Το σωστό και ποιοτικό πρωινό, λοιπόν, συνίσταται στα κατάλληλα εκείνα γεύματα που μας αποδίδουν τις αρμόζουσες θερμίδες και μας βοηθούν όχι μόνο να απαλλαγούμε από το περιττό σωματικό βάρος, αλλά και να διατηρήσουμε εις το διηνεκές το Δείκτη Μάζας Σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Παράλληλα, ένα καλό και πλήρες πρωινό είναι αυτό που προσδίδει στον οργανισμό μας τα απαραίτητα μέταλλα, ιχνοστοιχεία, μικρο και μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, προκειμένου να διεκπεραιώσει σωστά τις διάφορες λειτουργίες του και κατ’ επέκταση να εξασφαλίσει την επιβίωση του.
Εν ολίγοις, ένα ισορροπημένο και ποιοτικό πρωινό προσφέρει στον οργανισμό μας τη μέγιστη θρεπτική αξία με τις λιγότερες θερμίδες. Πρέπει να είναι εύπεπτο, να παρέχει τα απαιτούμενα ποσά ενέργειας στο σώμα μας και μάλιστα να συμβάλλει στην άμεση απορρόφηση και χρήση αυτής της ενέργειας από τον οργανισμό για την κάλυψη των αναγκών του και τη διεκπεραίωση της πληθώρας των λειτουργιών του.
Συνιστάται, λοιπόν, να συμπεριληφθούν στο καθημερινό μας πρωινό επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, σιδήρου και ασβεστίου. Ταυτόχρονα, προτείνεται η αποφυγή επεξεργασμένων υδατανθράκων, καθώς αυξάνουν το γλυκαιμικό μας δείκτη. Επίσης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ένταξη ακόρεστων λιπαρών και η αποφυγή κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών οξέων. Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες τροφές που μας παρέχουν επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών, φυτικών ινών, ιχνοστοιχείων, βιταμινών και μετάλλων και μπορούν να συμπεριληφθούν στο καθημερινό μας πρωινό.
Βρώμη
Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β κι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο και οι φυτικές ίνες (β-γλυκάνες), τα οποία θωρακίζουν το πεπτικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Ταυτόχρονα, συμβάλλει αποτελεσματικά στην προστασία του οργανισμού μας έναντι των καρδιακών παθήσεων, γεγονός που οφείλεται στις υψηλές συγκεντρώσεις μίας ιδιαίτερης ομάδας αντιοξειδωτικών, οι οποίες είναι γνωστές ως αβενανθραμίδες.
Έχει βρεθεί, μάλιστα, ότι μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη Τύπου 2. Αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, βοηθώντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο στην απώλεια βάρους, και βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου. Επίσης, λόγω των αντιοξειδωτικών και των Βιταμινών που περιέχει, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα έναντι παθογόνων μικροοργανισμών και συμβάλλει στη διαμόρφωση και διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Έχει υποστηριχθεί, επίσης, ότι περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και οστεοπόρωσης.
Διατροφικά στοιχεία βρώμης
Η ωμή βρώμη απαρτίζεται από 17% πρωτεΐνη, 66% υδατάνθρακες, 7% λίπος και 11% ίνες. Μία μερίδα (½ φλιτζάνι) νιφάδων βρώμης καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε: 41% φώσφορο, 20% σίδηρο, 24% χαλκό, 20% ψευδάργυρο, 34% μαγνήσιο, 11% φυλλικό οξύ, 39% Βιταμίνη Β1 και 10% Βιταμίνη Β5. Παράλληλα, παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό 51 γρ. υδατανθράκων, 13 γρ. πρωτεΐνης, 8 γρ. φυτικών ινών και 5 γρ. λιπαρών. Πιο αναλυτικά, η υψηλή θρεπτική της αξία συνίσταται ως εξής:
- Πρωτεΐνες
Η βρώμη είναι πηγή ποιοτικής πρωτεΐνης. Η βασική πρωτεΐνη που εμπεριέχεται στη βρώμη είναι γνωστή ως αβεναλίνη.
- Λίπη
Η βρώμη ολικής αλέσεως αποτελείται κατά κύριο λόγο από ακόρεστα λιπαρά οξέα.
- Υδατάνθρακες
Το 11% των υδατανθράκων της βρώμης συγκροτείται από φυτικές ίνες και το 85% από άμυλο. Ωστόσο, το άμυλο της βρώμης χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ικανότητα δέσμευσης του νερού, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα δημητριακά.
- Ίνες
Η βρώμη αποτελείται κυρίως από ίνες που είναι γνωστές ως βήτα-γλυκάνες. Η καθημερινή κατανάλωση β-γλυκανών έχει συσχετισθεί με μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης και συνεπώς με περιορισμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. Επίσης, έχει υποστηριχθεί ότι οι βήτα-γλυκάνες περιορίζουν τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης, έπειτα από γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες, και βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ.
- Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Η βρώμη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διάφορα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο φώσφορος, ο οποίος διατηρεί τα οστά μας υγιή, και ο χαλκός που συνδράμει στην υγεία της καρδιάς. Ο ψευδάργυρος, ακόμα, που συμπεριλαμβάνεται στη βρώμη, λαμβάνει χώρα σε διάφορες διεργασίες του οργανισμού, όπως και το μαγνήσιο. Το σελήνιο, ο σίδηρος και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν επιπλέον σπουδαία συστατικά που χρειάζεται να συμπεριληφθούν στην καθημερινή μας διατροφή. Κι όλα αυτά τα μέταλλα κι οι βιταμίνες εμπεριέχονται σε υψηλές ποσότητες στη βρώμη.
Προϊόντα Ολικής άλεσης
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες ρυθμίζουν την κινητικότητα του εντέρου και συντονίζουν το σωματικό μας βάρος. Το πολύσπορο ψωμί ολικής αλέσεως αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή ψωμιού, καθώς σε αυτό εμπεριέχεται πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, επίσης, έχουν υψηλές συγκεντρώσεις φυτικών ινών, βιταμινών του συμπλέγματος Β, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως το σελήνιο, ο φώσφορος, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο. Ταυτόχρονα, περιέχουν και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη Ε, οι πολυφαινόλες και τα καροτενοειδή, η κατανάλωση των οποίων θωρακίζει το καρδιαγγειακό και πεπτικό σύστημα και συντελεί στη σωστή ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Ταχίνι
Στο ταχίνι συμπεριλαμβάνονται αυξημένες ποσότητες μετάλλων, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες Ε, Β1 και Β6. Επιπλέον, διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, λόγω των φυτοστερολών και των λιγνανών, που περιλαμβάνονται σε αυτό. Συνδυαζόμενο, μάλιστα, με το μέλι αποτελεί μία ακόμη πιο υγιεινή διατροφική επιλογή, καθώς το μέλι έχει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
Ξηροί καρποί
Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα και τα καρύδια, αποτελούν μία πολύ καλή πηγή ακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. Τα αμύγδαλα, ειδικότερα, βελτιώνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού.
Αυγά
Τα αυγά αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεΐνης και περιέχουν πλήθος βιταμινών, μετάλλων και καλών λιπαρών. Επιπλέον, διαθέτουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης Β12, η οποία βοηθά τον οργανισμό μας να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά του οξυγόνου και συντονίζουν το μεταβολισμό μας. Επιπλέον, αποτελούν μία καλή πηγή Βιταμίνης D, η οποία ενισχύει την υγεία των οστών.
Φρούτα, πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά
Στα φρούτα εμπεριέχεται πληθώρα αντιοξειδωτικών συστατικών, ιδιαίτερα αυτά που ανήκουν στην οικογένεια των μούρων berries. Αυτά θωρακίζουν τον οργανισμό μας από φλεγμονές και μας προστατεύουν από τη δράση των ελεύθερων ριζών. Έχουν επάρκεια βιταμινών, φυτικών ινών και ανόργανων στοιχείων και γι’ αυτό το λόγο είναι υψηλής διατροφικής αξίας. Επίσης, οι αντιοξειδωτικές τους ουσίες ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Τα μούρα, επίσης, περιλαμβάνουν υψηλές ποσότητες Βιταμίνης C, η οποία βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, ενώ το αβοκάντο αποτελεί μία επιπλέον ιδανική επιλογή πρωινού, καθώς είναι καλή πηγή της βιταμίνης Β5. Η βιταμίνη Β5 μας βοηθάει στη διαχείριση του άγχους και συνδράμει στην επιτέλεση διαφόρων βιολογικών λειτουργιών του σώματος. Ταυτόχρονα, το αβοκάντο περιέχει πλήθος αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη Ε και C και η γλουταθειόνη, οι οποίες μας προστατεύουν από τις τοξίνες του διαχέονται στο περιβάλλον
Πρόσληψη πολύτιμων θρεπτικών συστατικών μέσω ενός Unique Blend
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι καθημερινές υποχρεώσεις απαιτούν εγρήγορση, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να μη διαθέτουν το χρόνο που χρειάζεται, για να απολαύσουν ένα πλήρες πρωινό. Είναι επιτακτική, όμως, η ανάγκη εφοδιασμού του οργανισμού μας με όλα τα πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά, προκειμένου να επιτελούνται πλήρως όλες οι λειτουργίες του σώματος μας και συνεπώς να εξασφαλιστεί η υγεία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων μας.
Υπάρχουν πλέον Εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις, σε μοριακό επίπεδο, οι οποίες μπορούν να εντοπίσουν τυχόν ελλείψεις που παρουσιάζει το κύτταρο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, διαμορφώνονται τα κατάλληλα Ιατρικά Θεραπευτικά πρωτόκολλα. Η θεραπεία βασίζεται στη χορήγηση ενός “Unique blend”. Πρόκειται για ένα μείγμα μικροθρεπτικών συστατικών, που δίνεται στον κάθε ασθενή εξατομικευμένα, με σκοπό ο οργανισμός να επανακτήσει τα πολύτιμα αυτά θρεπτικά συστατικά, σε περίπτωση που μέχρι πρότινος δε διέθετε σε επαρκείς ποσότητες.
Διαβάστε επίσης
Ηλιακό φως – Επικίνδυνο ή όχι για την Υγεία;
Πηγές – Βιβλιογραφία
- “Breakfast – definition of breakfast”. Free Online Dictionary, Thesaurus and Encyclopedia. 2012. Retrieved 28 March 2012.
- Anderson, Heather Arndt (2013). Breakfast: A History. AltaMira Press. ISBN 0759121656
- “Breakfast”. Etymonline.com. Retrieved 2 February 2013.
- Giovannini M, Verduci E, Scaglioni S, Salvatici E, Bonza M, Riva E, Agostoni C (2008). “Breakfast: a good habit, not a repetitive custom”. J Int Med Res. 36 (4): 613–24. doi:10.1177/147323000803600401. PMID 18652755.
- gr/authors/lifeandstyle/i-axia-toy-proinoy/
- gr/puberty/diatrofi/i-axia-tou-proinou/
- gr, trofiki-dusanexia-trophoscan/vromi-ofeli-gia-tin-ugeia-kai-kindunoi-apo-tin-katanalosi-tis.
- gr, vromi-5-ofeli-gia-tin-ygeia-otan-katanalonetai-kathimerina.
- “Breakfast is ‘most important meal'”. BBC. 7 March 2003. Retrieved 3 June 2009. Cherruau, Pierre. Reportage: Le café Touba fait battre les coeurs, PressAfrik, Dakar, 25 November 2009. Retrieved on 21 November 2012. (in French)
- Ashkenazi, Michael; Jacob, Jeanne (2003). Food culture in Japan. pp. 119–20. ISBN 9780313324383. Retrieved 29 June 2012.
Αφήστε μια απάντηση