Κορωνοϊός
Ο Κορωνοϊός SARS-CoV-2 εμφανίστηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2019 στο Wuhan της Κίνας. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα υποδεικνύουν πως ο ιός προέρχεται από τις νυχτερίδες και με ενδιάμεσο ξενιστή (πιθανόν παγκολίνος) και μεταδόθηκε στον άνθρωπο όπου πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε σε παγκόσμιο σχεδόν επίπεδο. Ο συγκεκριμένος ιός διασπείρεται ταχύτατα και σε ορισμένες κατηγορίες ατόμων εμφανίζει μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να προσβληθούν από τον Κορωνοϊό. Ωστόσο, με βάση τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα δεδομένα, ο ιός εκδηλώνεται με βαριά συμπτωματολογία και μπορεί να αποβεί θανατηφόρος σε ηλικιωμένα κυρίως άτομα και σε όσους πάσχουν από χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Αυτό συμβαίνει, διότι ο ιός αυτός προκαλεί μία «καταιγίδα» κυτοκινών, που οδηγεί σε αυξημένο οξειδωτικό stress, επιφέροντας οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και τελικά το θάνατο.
Γι’ αυτό το λόγο, ιδιαίτερα την περίοδο που σημειώθηκε έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα μας, προκλήθηκε μία αναταραχή κι έγινε πολλή συζήτηση σχετικά με τις βιταμίνες, τις τροφές, τις ορμόνες και εν γένει αντιπαρατέθηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το τι λειτουργεί ανασταλτικά στη μετάδοση και δράση του Κορωνοϊού. Το θέμα όμως δεν είναι τόσο απλό όσο φαντάζει στο νου κάποιων. Χρειάζεται προσεκτική μελέτη, ενδελεχή έρευνα, επαρκείς γνώσεις, αξιόπιστη πληροφόρηση και τη γνώμη ειδικών.
Βιταμίνη D: Η ¨ασπίδα¨ του οργανισμού ενάντια στη δράση του Κορωνοϊού
Η Βιταμίνη D είχε μέχρι πρότινος εδραιωθεί στη σκέψη μας ως η Βιταμίνη που μας προστατεύει από τις δυσάρεστες συνέπειες της οστεοπόρωσης. Η δράση της, όμως, δε σταματά εκεί. Η Βιταμίνη D σήμερα έχει άμεσα συσχετισθεί με την καταπολέμηση των ιώσεων. Πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν την άμεση αλληλεπίδραση της Βιταμίνης D με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την αντιμετώπιση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού.
Η Βιταμίνη D, αναβαθμιζόμενη από απλή βιταμίνη, κατατάσσεται στις λεγόμενες πυρηνικές ορμόνες, όπως είναι η κορτιζόλη και τα οιστρογόνα. Ως πυρηνικές ορίζονται οι ορμόνες εκείνες που δρουν απευθείας στο γονιδίωμα, επηρεάζοντας τη λειτουργία ενός μεγάλου ποσοστού γονιδίων. Έτσι, λοιπόν, και η Βιταμίνη D παρεμβαίνει, διά μέσου της σύνδεσης της με ενδοπυρηνικούς υποδοχείς, στην έκφραση γονιδίων στόχων, επιδρώντας καταλυτικά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Συγκεκριμένα, προάγει την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού μας και προστατεύει τους πνεύμονες από τη φλεγμονή. Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο Κορωνοϊός προσβάλλει κατά κύριο λόγο το αναπνευστικό σύστημα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένας οργανισμός που διαθέτει επαρκή επίπεδα Βιταμίνης D μπορεί να αντιμετωπίσει τον ιό με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, εν αντιθέσει με κάποιον άλλον ο οποίος χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια Βιταμίνης D.
Σύμφωνα, μάλιστα, με μία μελέτη το 2017 απεδείχθη ότι η πρόσληψη 800IU Βιταμίνης D τη μέρα περιορίζει κατά 50% τον κίνδυνο προσβολής από αναπνευστική ίωση! Με βάση τα νέα έως τώρα δεδομένα ο νέος Κορωνοϊός οδηγεί ορισμένα άτομα, κυρίως αυτούς που κατατάσσονται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, σε ανεξέλεγκτη πνευμονία, η οποία είναι απόρροια της υπεραντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσει τον ιό.
Μπορεί να μην έχουμε ακόμα στη διάθεση μας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η λήψη Βιταμίνης D περιορίζει τον κίνδυνο προσβολής από τον Κορωνοϊό. Ωστόσο, είναι προφανές ότι τα επαρκή επίπεδα Βιταμίνης D μπορούν να ενδυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μας θωρακίσουν εν γένει από διάφορες νόσους και αναπνευστικές λοιμώξεις. Επομένως, έχει μεγάλη σπουδαιότητα ο τακτικός έλεγχος των επιπέδων Βιταμίνης D στον οργανισμό μας και σε περίπτωση που υπάρχει ανεπάρκεια, καλό είναι να εφοδιαστούμε με τις απαραίτητες ποσότητες. Έχει διαπιστωθεί ότι η συμπληρωματική λήψη με 1.000-4.000 IU Βιταμίνης D ημερησίως επαρκεί για τους περισσότερους ανθρώπους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση πρόσφατες μελέτες, έχει διαπιστωθεί το εξής παράδοξο. Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα παρουσιάζει ανεπάρκεια Βιταμίνης D! Παρόλο που στη χώρα μας υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, μελέτες καταδεικνύουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες εμφανίζουν μεγάλη έλλειψη βιταμίνης D. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης των πιο σοβαρών επιπλοκών που ενδέχεται να προκαλέσει ο Κορωνοϊός στον οργανισμό μας.
Οι γυναικείες Ορμόνες στη μάχη κατά του Κορωνοϊού
Είναι ευρέως γνωστό ότι τα περισσότερα θύματα του Κορωνοϊού και η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που καταλήγουν να νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι άνδρες, ενώ παρατηρείται μία τεράστια ανθεκτικότητα στο γυναικείο πληθυσμό. Ένα αρκετά υψηλότερο ποσοστό ανδρών συγκριτικά με αυτό των γυναικών αναπτύσσει τις πιο σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί ο Κορωνοιός και εν τέλει πεθαίνει για αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής αιτίες. Έχουν προταθεί διάφορες απόψεις κι έχουν αναφερθεί πολλοί παράγοντες, προκειμένου να εξηγηθεί επαρκώς αυτήν την αξιοσημείωτη διαφορά. Λόγου χάρη, έχει λεχθεί ότι οι άνδρες πάσχουν πιο συχνά από υποκείμενα νοσήματα στην καρδιά ή τους πνεύμονες, ότι καπνίζουν και καταναλώνουν αλκοόλ περισσότερο, ότι εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση πιο πολύ από τις γυναίκες ή δεν πλένουν τόσο τακτικά τα χέρια τους, κ.λ.π.
Οι επιστήμονες, στην προσπάθεια τους να δώσουν μία πιθανή εξήγηση που μπορεί να τεκμηριώσει επαρκώς αυτή την κατάσταση, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στη μελέτη των γυναικείων ορμονών. Ο πολύτιμος ρόλος της ορμονικής ισορροπίας στον οργανισμό του ανθρώπου και στη μάχη κατά του Κορωνοϊού άρχισε πλέον να γίνεται κατανοητός. Υποστηρίχθηκε ότι οι ορμόνες μας ενδυναμώνουν μεταξύ άλλων και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα να μας καθιστούν ανθεκτικούς απέναντι στον ιό. Άλλωστε, κατά την πανδημία, παρατηρήθηκε ότι ένα συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού νοσεί και μεταξύ των γυναικών νοσούν κλινικά σοβαρά αυτές που χαρακτηρίζονται από ορμονική ανεπάρκεια.
Επομένως, έχει επικρατήσει η άποψη ότι τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, ορμόνες που έχουν και τα δύο φύλα, αλλά παράγονται σε μεγαλύτερες ποσότητες στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, μπορεί να λειτουργήσουν προστατευτικά στο ανοσοποιητικό τους σύστημα. Εξάλλου, προσφάτως διαπιστώθηκε ότι οι έγκυες γυναίκες, οι οποίες έχουν αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, τείνουν να περνάνε την ήπια μορφή της νόσου, παρόλο που η εγκυμοσύνη προκαλεί φυσική ανοσοκαταστολή. Σύμφωνα με άλλους επιστήμονες, υποστηρίζεται ότι τα οιστρογόνα πιθανότατα επιδρούν σε μια πρωτεΐνη που είναι γνωστή ως ένζυμο μετατροπής της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2). Πρόκειται για έναν υποδοχέα σε ορισμένα κύτταρα όπου χρησιμοποιείται ως πύλη εισόδου του Κορωνοϊού.
Πώς εξηγείται όμως αυτή η προστατευτική δράση των ορμονών στον οργανισμό μας; Οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και αυξάνουν τις ικανότητες μας για επιβίωση. Όταν κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορούν να ελέγχουν το ρυθμό ανάπτυξης των κυττάρων κι είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη σωστή κυτταρική λειτουργία. Τα Οιστρογόνα και η Προγεστερόνη καθορίζουν ποια γονίδια θα εκφραστούν στον πυρήνα κάθε κυττάρου του σώματος μας και ποια όχι. Επομένως, η ρύθμιση των ορμονών αυτών είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του κάθε οργανισμού. Μόνο ένας ισορροπημένος ορμονικά οργανισμός είναι σε θέση να επιτελεί σωστά όλες τις λειτουργίες του και να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες στο εσωτερικό του, παρά τις εξωτερικές μεταβολές του περιβάλλοντος (Ομοιόσταση).
Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, έχουν ήδη ξεκινήσει οι θεραπείες ορμονικής αποκατάστασης σε άνδρες με Covid-19. Γιατροί στο Long Island της Νέας Υόρκης άρχισαν να χορηγούν οιστρογόνα σε ασθενείς με Κορωνοϊό, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης του ανοσοποιητικού τους συστήματος, θεωρώντας ότι τόσο τα οιστρογόνα όσο και η προγεστερόνη διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν δυνητικά να συμβάλλουν στην αποτροπή επιβλαβών υπεραντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ιχνοστοιχεία και Μέταλλα ενάντια στον Covid-19
Τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα διαδραματίζουν, επίσης, σπουδαίο ρόλο στον αγώνα κατά του Κορωνοϊού. Συντονίζουν τη δράση πολλών ενζύμων, διευκολύνουν τη διαμεμβρανική μεταφορά απαραίτητων για τον οργανισμό θρεπτικών συστατικών, συνδράμουν στο σχηματισμό διαφόρων ορμονών και στην καλή απορρόφηση των βιταμινών και χαρακτηρίζονται από αντιοξειδωτική δράση, καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η υπερβολική επικράτηση των ελεύθερων ριζών συνδέεται με το αυξημένο Οξειδωτικό stress που μπορεί να προκαλέσει ο Κορωνοϊός σε ασθενείς που καταλήγουν, όπως προαναφέρθηκε. Επομένως, είναι εμφανής ο προστατευτικός ρόλος των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων ενάντια στον Κορωνοϊό. Ειδικότερα, το σελήνιο έχει ειδική δράση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και θεωρείται εφόδιο κατά του Κορωνοϊού.
Η Σύγχρονη Ιατρική αντιμετώπιση
Εν κατακλείδι, είμαστε όλοι σε θέση να αντιληφθούμε ότι τα βασικότερα όπλα που μας προστατεύουν από τον Κορωνοϊό συνίστανται στα εξής: Βιταμίνη D, αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας και εφοδιασμός του οργανισμού μας με τα απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Όλα αυτά θωρακίζουν επαρκώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επομένως, είναι σημαντικό να πληρούμε τις παραπάνω προϋποθέσεις, προκειμένου να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας όσο γίνεται περισσότερο από τη δράση του Κορωνοϊού.
Το καλό είναι ότι πλέον έχουμε στη φαρέτρα μας Εξειδικευμένες Διαγνωστικές εξετάσεις, σε μοριακό επίπεδο, οι οποίες μπορούν να ανιχνεύσουν τυχόν ανεπάρκειες και βιοχημικές εκτροπές σε κυτταρικό και ορμονικό επίπεδο. Οι εξειδικευμένες αυτές εξετάσεις μετρούν πλέον 39 δείκτες και διερευνούν τα μεταβολικά και ορμονικά μονοπάτια. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να εντοπίσουν τις ελλείψεις πολύτιμων θρεπτικών συστατικών ή/και ορμονών, που παρουσιάζει ο οργανισμός σε κυτταρικό επίπεδο.
Βάσει, λοιπόν, των διαγνωστικών ευρημάτων, διαμορφώνονται τα κατάλληλα Ιατρικά Θεραπευτικά πρωτόκολλα. Η θεραπεία μπορεί να βασιστεί είτε στην ορμονική αποκατάσταση του οργανισμού με Φυσικές ορμόνες, είτε στη συμπληρωματική λήψη Βιταμίνης D ή στη χορήγηση ενός “Unique blend”, ενός μείγματος δηλαδή μικροθρεπτικών συστατικών, το οποίο χορηγείται εξατομικευμένα, με σκοπό ο οργανισμός να επανακτήσει τα πολύτιμα αυτά θρεπτικά συστατικά, που μέχρι πρότινος δε διέθετε σε επαρκείς ποσότητες. Το θεραπευτικό πρωτόκολλο που θα διαμορφωθεί κρίνεται με γνώμονα τις ανάγκες του κάθε ατόμου, τις διαφόρων ειδών ελλείψεις που παρουσιάζει ο οργανισμός του και γενικότερα καθορίζεται από τη συνολική κατάσταση της υγείας του.
Διαβάστε επίσης
Θωρακίστε τον οργανισμό σας άμεσα
Πηγές – Βιβλιογραφία
- “High prevalence of vitamin D inadequacy and implications for health”. Mayo Clinic Proceedings. 81 (3): 353–73. doi:10.4065/81.3.353. PMID 16529140.
- Hollis BW (January 1996). “Assessment of vitamin D nutritional and hormonal status: what to measure and how to do it”. Calcified Tissue International. 58 (1): 4–5. doi:10.1007/BF02509538. PMID 8825231.
- com/2020/04/27/health/coronavirus-estrogen-men.
- u s/story/scientists-hormones-covid-19-treatment.
- The discovery of vitamin D: the contribution of Adolf Windaus”. The Journal of Nutrition. 134 (6): 1299–302. doi:10.1093/jn/134.6.1299. PMID 15173387.
- Watkins RR, Lemonovich TL, Salata RA (May 2015). “An update on the association of vitamin D deficiency with common infectious diseases”. Canadian Journal of Physiology and Pharmacology. 93 (5): 363–8. doi:10.1139/cjpp-2014-0352. PMID 25741906.
- Neave N (2008). Hormones and behaviour: a psychological approach. Cambridge: Cambridge Univ. Press. ISBN 978-0521692014. Lay summary – Project Muse.
- “Hormone Therapy”. Cleveland Clinic.
Αφήστε μια απάντηση