Η Ομοκυστεΐνη αποτελεί ένα αμινοξύ που περιέχει θείο και παράγεται από το βασικό αμινοξύ της μεθειονίνης. Πρόκειται για μια φυσική ουσία, η οποία εντοπίζεται σε πλήθος τροφίμων και συντίθεται από το σώμα μας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, μετατρέπεται ταχέως σε άλλα αμινοξέα, γεγονός που συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων στον οργανισμό μας.
Γιατί τα αυξημένα επίπεδα Ομοκυστεΐνης είναι επικύνδυνα;
Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αυξημένες συγκεντρώσεις Ομοκυστεΐνης στον οργανισμό τους, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε γενετικές ανωμαλίες ή σε υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου τρόπου διατροφής (χορτοφάγοι). Ο μεταβολισμός της μεθειονίνης καθορίζεται από τη δράση τριών βιταμινών. Αυτές είναι το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) και η βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη). Η έλλειψη αυτών των βιταμινών καθιστά αδύνατο τον επαρκή μεταβολισμό της μεθειονίνης και εύλογα οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων Ομοκυστεΐνης στο αίμα του ανθρώπου.
Παράλληλα, ορισμένα από τα φαρμακευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται σήμερα στην κλινική πρακτική, προκειμένου να μειωθούν τα λιπίδια, καθώς και φάρμακα που χορηγούνται για τη θεραπεία της νόσου Parkinson έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση των επιπέδων της Ομοκυστεΐνης.
Ποιοι κυρίως πάσχουν από Υπερομοκυστεϊναιμία
Τα αυξημένα επίπεδα Ομοκυστεΐνης επιφέρουν μία κατάσταση, η οποία είναι γνωστή ως υπερομοκυστεϊναιμία. Η αυξημένη ηλικία, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση καφέ, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και η υψηλή ποσότητα κρεατινίνης στον οργανισμό του ανθρώπου αποτελούν παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα Ομοκυστεΐνης.
Οι χορτοφάγοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπερομοκυστεϊναιμίας, διότι τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 στο πλάσμα του αίματος είναι χαμηλά, με επακόλουθο την παρεμπόδιση επαρκούς μεταβολισμού της μεθειονίνης και κατ’ επέκταση την αύξηση της Ομοκυστεΐνης.
Ο νεφρός αποτελεί τη βασική οδό «καθαρισμού» της Ομοκυστεΐνης από το πλάσμα του αίματος κι όταν αυτό παρουσιάζει δυσλειτουργίες, αυξάνονται τα επίπεδα της, διότι δεν επιτυγχάνεται πλήρως ο μεταβολισμός της. Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα Ομοκυστεΐνης στο αίμα τους.
Όσοι, μάλιστα, πάσχουν από ορισμένες ασθένειες, όπως η νόσος Parkinson, έχει υποστηριχθεί ότι διαθέτουν αυξημένες ποσότητες ομοκυστεΐνης. Η λήψη φαρμάκων για την καταπολέμηση των συγκεκριμένων ασθενειών οδηγεί σε αυτήν την κατάσταση, καθώς τα φαρμακευτικά αυτά προϊόντα παρεμποδίζουν το μεταβολισμό των φυλλικών ξέων και των Βιταμινών Β6 και Β12.
Η Ομοκυστεΐνη Ως Παράγοντας Κινδύνου Για Καρδιαγγειακές Και Εγκεφαλικές Παθήσεις
Τα τελευταία χρόνια, πέραν της χοληστερίνης, έχει υποστηριχθεί ότι ευθύνεται και η αυξημένη Ομοκυστεΐνη για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. Επιστημονικές μελέτες μαρτυρούν μια σαφή συσχέτιση μεταξύ της Ομοκυστεΐνης και των επιπτώσεων που προκαλούνται από την περιφερική αγγειακή νόσο.
Η αυξημένη Ομοκυστεΐνη, ήδη από τη δεκαετία του 1990, έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί παράμετρο που ενισχύει την πιθανότητα παρουσίας αθηροσκλήρωσης και συνδράμει στην υπέρ-πηκτικότητα του αίματος. Η αθηροσκλήρωση αποτελεί την πιο συχνή αιτία πρόκλησης εμφράγματος του μυοκαρδίου, καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού επεισοδίου και ανευρύσματος.
Είναι απαραίτητη η βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η Υπερομοκυστεϊναιμία συνδέεται άρρηκτα με την εμφάνιση καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών παθήσεων. Όταν το άτομο εμφανίζει υψηλά επίπεδα Ομοκυστεΐνης, προκαλούνται διαταραχές στη δομή και τη λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων, περιορίζεται η ευελιξία των αγγείων και μεταβάλλεται η διαδικασία της αιμόστασης.
Ο ανεπαρκής μεταβολισμός της Ομοκυστεΐνης είναι αρκετά επιζήμιος για τον ανθρώπινο οργανισμό, διότι επιφέρει και αύξηση του οξειδωτικού stress. Οι πρωτεΐνες, στις οποίες εμπεριέχονται ποσότητες Ομοκυστεΐνης, αποκτούν προφλεγμονώδεις και προθροθρομβωτικές ιδιότητες, γεγονός που εξηγεί τη συσχέτιση της υπερομοκυστεϊναιμίας με την αύξηση της παθογένειας διαφόρων παθήσεων.
Ποιος ο ρόλος της Διατροφής
Έχει αποδειχθεί, βάσει επιστημονικών ευρημάτων, ότι το φυλλικό οξύ και οι Βιταμίνες Β6 και Β12 επιδρούν ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων Ομοκυστεΐνης. Έτσι, μια διατροφή πλούσια στις συγκεκριμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, η αποφυγή επεξεργασμένων υδατανθράκων, η σωματική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος, της υπερβολικής κατανάλωσης καφέ και αλκοόλ μπορεί να συνδράμει στη διατήρηση της Ομοκυστεΐνης σε φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, η θεραπεία της υπερομοκυστεϊναιμίας με φυλλικό οξύ και Βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης και παρεμποδίζει την πρόκληση εγκεφαλικών επεισοδίων.
Διαβάστε επίσης
Είναι φυσιολογικό να νιώθω τόση κούραση;
Η σημασία των μικροθρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό
Χρόνια Νοσήματα πως αντιμετωπίζονται οριστικά
Πηγές – Βιβλιογραφία
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27775595
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30427275
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29979619
- https://www.vita.gr/2009/01/16/ygeia/exw-ypshlh-o-okysteinh-prepei-na-anhsyxw/
- http://www.mednet.gr/archives/2001-5/pdf/526.pdf
- https://www.capital.gr/health/3385858/i-omokusteini-kai-o-agnostos-rolos-tis-stin-ugeia mas
Αφήστε μια απάντηση