Εδώ και δεκαετίες, είναι γνωστό ότι οι γυναίκες διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο σε σχέση με τους άνδρες, να παρουσιάσουν καρδιοπάθειες και να αποκτήσουν καρδιαγγειακά νοσήματα κατά την αναπαραγωγική φάση της ζωής τους. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει,αφού η συχνότητα προσβολής και του γυναικείου φύλου από καρδιοπάθειες ολοένα αυξάνεται.

Τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας για τις γυναίκες, κατά και μετά την Εμμηνόπαυση. Στις γυναίκες, οι ορμόνες διαφοροποιούνται. Δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο στους άνδρες.

 

Πώς η ορμονική πτώση αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων;

Κατά την αναπαραγωγική ηλικία, οι γυναίκες υποστηρίζονται από ορμόνες, κυρίως τα οιστρογόνα, τα οποία εκτός της δράσης τους στην αναπαραγωγή, θωρακίζουν τη γυναίκα από καρδιαγγειακά νοσήματα. Όσο οι ορμόνες εξασθενούν, οι γυναίκες αποκτούν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιοπάθειες. Μια σημαντική περίοδος πτώσης των ορμονών είναι η Εμμηνόπαυση.

Η εμμηνόπαυση είναι μία σημαντική σωματική και ψυχολογική αλλαγή στη ζωή της γυναίκας και συνήθως συμβαίνει γύρω στην ηλικία των 50 ετών. Μεταβάλλει πολλές πτυχές της καθημερινότητας της και καθορίζει αρκετές παραμέτρους της υγείας της, μεταξύ των οποίων και την καρδιαγγειακή της κατάσταση. Κατά την εμμηνόπαυση, σημειώνεται δραματική πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων.

Αυτή η ορμονική πτώση επηρεάζει ποικιλοτρόπως τον οργανισμό της γυναίκας. Καταρχάς, αυξάνεται η τιμή της ολικής χοληστερόλης και της LDL(κακής- χοληστερόλης) και μειώνεται η τιμή της HDL(καλής- χοληστερόλης) ,ενώ παρατηρείται περισσότερη κατακράτηση υγρών, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση.

Υπάρχει έντονη αύξηση του λιπώδους ιστού στην περιοχή της κοιλιάς, ενώ ταυτόχρονα, δημιουργούνται συνθήκες που προδιαθέτουν την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου και σακχαρώδους διαβήτη, καθώς απορρυθμίζεται η λειτουργία του μεταβολισμού των υδατανθράκων και μειώνεται η ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη.

Η πηκτικότητα του αίματος αυξάνεται, γεγονός το οποίο δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για θρομβώσεις, ενώ τα οστά των γυναικών αποσυντίθενται πιο εύκολα κι αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

 

Καρδιαγγειακά νοσήματα από τα οποία κινδυνεύουν γυναίκες με εμμηνόπαυση

Τα βασικά καρδιαγγειακά νοσήματα από τα οποία κινδυνεύουν οι γυναίκες, όταν έχουν χάσει την προστατευτική δράση των ορμονών τους, είναι η καρδιακή συγκοπή, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, η καρδιακή ανεπάρκεια, η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή προσβολή, η ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, η περιφερική αρτηριοπάθεια και διάφοροι ακόμη τύποι καρδιακών αρρυθμιών.

Οι Καρδιαγγειακές παθήσεις στις γυναίκες δεν οφείλονται στο γεγονός ότι η χοληστερόλη φράζει τα αγγεία και της αρτηρίες τους, όπως πιστεύεται από πολλούς, αλλά από τη δραματική πτώση των ορμονών τους. Γι’αυτό το λόγο στα 20 και 30 τους χρόνια, οι γυναίκες δεν προσβάλλονται ποτέ από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα και είναι η χοληστερίνη η πρώτη ύλη από την οποία κατασκευάζονται όλες οι πολύτιμες ορμόνες.

Απ’όλα αυτά γίνεται εύκολα κατανοητός ο σπουδαίος ρόλος που διαδραματίζουν οι ορμόνες στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, χωρίς να σημαίνει ότι η εμμηνόπαυση πρέπει να θεωρείται πάθηση εξαιτίας αυτών των μεταβολών. Αντιθέτως, αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση στη ζωή της γυναίκας.

Αυτό όμως που πρέπει από την αρχή να επισημανθεί είναι ότι, ακριβώς εξαιτίας αυτής της απώλειας προστασίας που παρέχουν τα οιστρογόνα στο γυναικείο οργανισμό, αποκτούν μεγαλύτερη σημασία οι άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως είναι το κάπνισμα, η αρτηριακή υπέρταση, η παχυσαρκία.

Είναι γνωστό για κάθε γυναίκα ότι στη φάση της εμμηνόπαυσης ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου πολλαπλασιάζεται σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να ακολουθεί με μεγαλύτερη αφοσίωση τις κλασικές μεθόδους πρόληψης αυτών των παθήσεων.

Ποιες λύσεις προτείνονται

Η αλλαγή βλαβερών συνηθειών, η διακοπή του καπνίσματος, η σωστή διατροφή, καθώς και η σωματική άσκηση, συντελούν στη μείωση της νοσηρότητας και περιορίζουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.Μια ισορροπημένη διατροφή με ακόρεστα κυρίως λιπαρά, άφθονα φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών ,τα οποία αποτελούν την καλύτερη πηγή ασβεστίου για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, η περιορισμένη χρήση του αλατιού της ζάχαρης και γενικότερα ένας πιο ισορροπημένος τρόπος ζωής αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που συντελούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του γυναικείου οργανισμού, δεν ενδείκνυται να αντιμετωπιστούν με τη χορήγηση συνθετικών ορμονών. Οι συνθετικές ορμόνες είναι αρκετά ισχυρές και συχνά παράγουν μη ανεκτές ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι φλεγμονώδεις και αυξάνουν κυρίως τον δείκτη φλεγμονής της CRP.

Αντίθετα, η θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης με Φυσικές «Βιομιμητικές» ορμόνες δεν αποτελεί απλά έναν τρόπο αντιμετώπισης και μείωσης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Προσδίδει ακόμη περισσότερη ευεξία στον οργανισμό και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των γυναικών. Οι βιομιμητικές ορμόνες είναι πανομοιότυπες με αυτές που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός κι έτσι το σώμα τις χρησιμοποιεί και τις μεταβολίζει, όπως ακριβώς είναι σχεδιασμένο να κάνει με τις δικές του, χωρίς παρενέργειες. Χορηγούνται χωρίς κανέναν περιορισμό, σε όλες τις ηλικίες, με διάφορες μορφές και εντελώς εξατομικευμένα.

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.

Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε: Λειτουργική Ιατρική,
Ορμονική Υποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού

 

Διαβάστε επίσης


Τι είναι η οστεοπενία και πώς σχετίζεται με την οστεοπόρωση;

Ορμονική Πτώση – Εντροπία και Γήρανση

Ορμόνες Φυσικές ή Συνθετικές

 

Πηγές:


  • https://www.onmed.gr/ygeia/story/346084/emminopaysi-kai-kardiaggeiaka-oi-5-paragontes-poy-ayxanoyn-ton-kindyno , Emminopausi Kai Kardiaggeiaka, Oi 5 paragontes pou auksanoun ton kidyno
  • https://www.iatronet.gr/ygeia/gynaikologia/article/4555/kardia-kai-emminopafsi.html, Kardia kai Emminopausi
  • https://www.mevgal.gr/frontend/article.php?aid=550&cid=115, Kardia kai emminopausi