Κάθε ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από 13 τρισεκατομμύρια κύτταρα. Από τη στιγμή της σύλληψης, κάθε κύτταρο και, συνεπώς, οι ιστοί και τα όργανα αρχίζουν μια διαδικασία γήρανσης.
Σε κάποιο σημείο της ζωής και μετά, συχνά μετά την ηλικία των 30, αρχίζουν να γίνονται εμφανή τα πρώτα σημάδια της γήρανσης. Για παράδειγμα, ο μεταβολισμός αρχίζει να μειώνεται σταδιακά αρχίζοντας από περίπου την ηλικία 20.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γήρανση: γενετική, διατροφή, ορμονικές αλλαγές, άσκηση, ασθένεια και πλήθος άλλων παραγόντων.
Μια σειρά αξιοσημείωτων ερευνητικών μελετών από τη δεκαετία του 1990 έχουν εντοπίσει γονίδια που μπορούν να επηρεάσουν βαθιά τον ρυθμό με τον οποίο τα κύτταρα και τα ζώα γερνούν.
Πρόληψη
Τα κύτταρα καθίστανται λιγότερο ικανά να διαιρούνται, τα τελομερή δηλαδή τα άκρα των χρωμοσωμάτων μέσα σε κάθε κύτταρο, σταδιακά γίνονται βραχύτερα μέχρι τελικά γίνονται τόσο κοντά που το κύτταρο πεθαίνει, τοξίνες συσσωρεύονται, ο συνδετικός ιστός μεταξύ των κυττάρων γίνεται πιο σκληρός,η μέγιστη λειτουργική ικανότητα πολλών οργάνων μειώνεται.
Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδιά μας και δεν μπορούμε να σταματήσουμε το πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, μέσω αλλαγής στον τρόπο ζωής και κυρίως μέσα από την κυτταρική φροντίδα, την ορμονική ισορροπία μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο και την ταχύτητα της γήρανσης.
Αντιμετώπιση της γήρανσης
Η διαδικασία γήρανσης δεν κάνει διακρίσεις. Αρχίζει νωρίς και επηρεάζει κάθε σημαντικό όργανο του σώματος.
Τόσο η υιοθέτηση ενός σωστού τρόπου ζωής (διατροφή, σωματική και πνευματική άσκηση, καλή ψυχολογία, διακοπή καπνίσματος) όσο και η βιολογική και κυτταρική φροντίδα σε επίπεδο ορμονών και ελλείψεων θρεπτικών συστατικών μπορούν να γίνουν καταπέλτης στη μάχη με το χρόνο.
Κυτταρική υγεία και μακροβιότητα
Η υγεία είναι πραγματικά καθορισμένη από τα ίδια τα δομικά στοιχεία του σώματός, τα κύτταρα.
Καλή κυτταρική υγεία σημαίνει ότι όλα τα σημαντικά μόρια που συγκροτούν το κύτταρο, οι πρωτεΐνες, τα μιτοχόνδρια και το DNA, λειτουργούν σωστά και είναι απαλλαγμένα από βλάβες.
Η γήρανση προκαλεί υποβάθμιση της κυτταρικής υγείας. Στην πραγματικότητα, η γήρανση δεν είναι μόνο μια διαδικασία. Είναι περισσότερο σαν μια σειρά διαφόρων αλλαγών που συμβαίνουν ταυτόχρονα. Μια ανασκόπηση του 2013 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell εντόπισε εννέα διαφορετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γήρανσης, όπως η «μιτοχονδριακή δυσλειτουργία» – που είναι όταν ο κυτταρικός μεταβολικός κινητήρας σταματήσει να λειτουργεί σωστά – και η «κυτταρική γήρανση» – όταν τα κύτταρα σταματούν να διαιρούνται ως μέρος της βιολογικής διαδικασίας.
Επιγενετική και Κυτταρική Αποκατάσταση
Μέσα από τη διεξαγωγή αναλύσεων σε κυτταρικό επίπεδο και έλεγχο των επιγενετικών παραγόντων μπορούν να εντοπιστούν τυχόν ανεπάρκειες σε επίπεδο κυττάρου.
Η απομόνωση των παραγόντων που αλλοιώνουν βιοχημικά τα κύτταρα πρέπει να ανευρίσκονται μόνο μέσω εξειδικευμένων κυτταρικών εξετάσεων. Στη συνέχεια, η αποκατάσταση γίνεται χορηγώντας τα κατάλληλα μικροθρεπτικά συστατικά, έτσι ώστε τα κύτταρα να αυτοϊαθούν.
Οι εξετάσεις είτε μοριακές είτε μεταβολικές, δημιουργούν ένα πλήρες διαγνωστικό κυτταρικό προφίλ, αφού μετρούν με απόλυτη ακρίβεια πλέον, τι ακριβώς συμβαίνει σε επίπεδο κυττάρου.
Διαβάστε επίσης
Τελομερή, Κυτταρική Γήρανση και Αθανασία
Αφήστε μια απάντηση