Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, γνωστή ως χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα, θεωρείται η πιο κοινή αυτοάνοση ασθένεια. Πρόκειται για μία πάθηση, που περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1912 από τον Ιάπωνα γιατρό Hakaru Hashimoto, από τον οποίο απέκτησε το όνομα της. Χαρακτηρίζεται ως μια φλεγμονώδης αντίδραση του θυρεοειδούς, η οποία προκαλείται από την απροσδόκητη επίθεση που δέχεται από το ίδιο το ανοσοποιητικό του σύστημα. Η παραγωγή αυτοαντισωμάτων εναντίον των αυτο-αντιγόνων του θυρεοειδούς πυροδοτεί αυτή την επίθεση.
Τα αυτο-αντιγόνα αυτά είναι η θυρεοσφαιρίνη,η θυρεοειδική υπεροξειδάση και ο υποδοχέας της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης. Τα αυτοαντισώματα,που δημιουργούνται εναντίον των αυτοαντιγόνων, είναι τα αντιθυρεοειδικά,τα αντιμικροσωμιακά και τα αντιTSH-R. Οι βλαβερές επιπτώσεις που επιφέρει αυτή η επίδραση είναι η προσβολή του θυρεοειδούς από Τ και Β λεμφοκύτταρα,τα οποία τον διογκώνουν,δημιουργώντας σταδιακά μία βρογχοκήλη. Η βρογχοκήλη αυτή εγκαθίστανται βραδέως, έχει ανώμαλη επιφάνεια και η σύσταση της είναι ημίσκληρη. Παράλληλα, τα αυτοαντισώματα, που παράγονται, αλλοιώνουν το θυρεοειδή αδένα,προκαλώντας υποθυρεοειδισμό.
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι 3-7 φορές συχνότερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και προσβάλλει κυρίως γυναίκες μέσης ηλικίας φορές. Είναι σήμερα αποδεκτό ότι η γενετική ευαισθησία, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και οι ανοσολογικές διαταραχές συμβάλλουν στην ανάπτυξή της.
Η πάθηση αυτή μπορεί να εμφανιστεί με συμπτώματα έκδηλου υποθυρεοειδισμού,όπως είναι η κόπωση, η υπνηλία, η δυσκολία μάθηση, η ξηροδερμία, η αύξηση βάρους, η ρίγη, η ζάλη, η ταχυκαρδία, το αίσθημα παλμών, η νευρικότητα κ.τ.λ.
Ένα από τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τα άτομα με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα είναι η πρόσληψη και η απώλεια βάρους. Στα άτομα με υποθυρεοειδισμό, η μείωση του μεταβολικού ρυθμού συνδέεται με τη συχνά παρατηρούμενη αύξηση του σωματικού βάρους.
Ορισμένα θρεπτικά συστατικά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο και μπορεί να βοηθήσουν στα συμπτώματα της νόσου του Hashimoto, ενώ κάποια πρέπει να αποφεύγονται.
Η έλλειψη σεληνίου στον ανθρώπινο οργανισμό επιδεινώνει τα συμπτώματα της νόσου. Το σελήνιο είναι απαραίτητο για τη σωστή δράση του θυρεοειδούς. Πληθώρα μελετών έχει δείξει ότι άτομα,τα οποία πάσχουν από τη νόσο Hashimoto, ευνοούνται από την κατανάλωση συμπληρωμάτων σεληνίου,διότι αυτά βελτιώνουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και βοηθούν στη μείωση της ποσότητας των αντισωμάτων της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης. Ο τόνος, οι ξηροί καρποί, το μαύρο ψωμί,οι φακές, το κρέας, τα δημητριακά, τα οστρακοειδή και τα καρύδια Βραζιλίας αποτελούν τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες σεληνίου.
Ταυτόχρονα, η ανεπαρκής ποσότητα σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό μειώνει το μεταβολισμό του θυρεοειδούς αδένα. Αρκετές έρευνες σημειώνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα φεριττίνης και σιδήρου συνδέονται άμεσα με τον υποθυρεοειδισμό, καθώς είναι γνωστό ότι για το σχηματισμό των θυρεοειδικών ορμονών από το ένζυμο υπεροξειδάση απαιτείται επάρκεια σιδήρου. Επομένως, η συχνή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο( όσπρια,πατάτες,ξηροί καρποί,αποξηραμένα φρούτα, βοηθάει αρκετά στη μείωση εμφάνισης των συμπτωμάτων της νόσου.
Το ιώδιο είναι σημαντικό για την παραγωγή ορμονών στον θυρεοειδή. Ωστόσο, στη Θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ο θυρεοειδής αδένας πάσχει από μια χρόνια φλεγμονή. Έτσι, οι μεγάλες ποσότητες ιωδίου μπορεί να επιδεινώσουν την ασθένεια. Τρόφιμα πλούσια σε ιώδιο, τα οποία καλό θα ήταν να αποφεύγονται, θεωρούνται τα γαλακτοκομικά και τα θαλασσινά.
Παράλληλα, τροφές, που συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς, είναι εκείνες που περιέχουν βιταμίνη D, όπως το μουρουνέλαιο, ο ξιφίας, ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, τα μανιτάρια και ο κρόκος του αυγού. Το μαγνήσιο, επίσης, συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων της θυρεοειδίτιδας Hashimoto. Υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο σπανάκι, στη ρόκα, στο μαρούλι, στα φυστίκια κάσιους, στα αμύγδαλα και στους σπόρους κολοκύθας. Ο ψευδάργυρος,που εμπεριέχεται στα ωμά στρείδια,καθώς και τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α,όπως το συκώτι, το μουρουνέλαιο,τα λιπαρά ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα, αποτελούν θρεπτικά συστατικά, τα οποία περιορίζουν τα δυσάρεστα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Αντιθέτως, τροφές,οι οποίες φαίνεται να απορρυθμίζουν τη θυρεοειδική λειτουργία, είναι η σπιρουλίνα, τα προϊόντα γλουτένης, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και η σόγια.
Ένας ασθενής με υποθυρεοειδισμό, λόγω της νόσου Hashimoto μπορεί να διάγει μια άνετη ζωή, παίρνοντας τα φάρμακά του και χωρίς να παραμελεί τις τακτικές του εξετάσεις. Ο εντοπισμός των αιτιών που προκαλούν τη νόσο του Hashimoto, μέσα από εξειδικευμένες εξετάσεις, επιτρέπει στο γιατρό να προχωρήσει σε ακριβείς παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και διατροφής, ώστε να επαναφέρει τον οργανισμό όσο πιο κοντά γίνεται στη φυσιολογική του λειτουργία. Μέσω της λήψης αίματος, το οποίο αποστέλλεται σε εξειδικευμένα μικροβιολογικά εργαστήρια, μπορούμε να γνωρίζουμε τους παράγοντες που προκάλεσαν τη νόσο. Μετά από έλεγχο του θυρεοειδούς με βιοχημικές, ορμονικές ή ειδικευμένες μεταβολικές εξετάσεις, ανιχνεύονται οι δυσλειτουργίες και εντοπίζονται οι ελλείψεις που υπάρχουν.
Οι θεραπείες καθορίζονται με αλγόριθμους σε σχέση με τα εργαστηριακά ευρήματα, το ενδελεχές ατομικό ιστορικό, τις βλάβες και την ύπαρξη επιπλέων χρόνιων η άλλων νοσημάτων και είναι αυστηρά εξατομικευμένες. H διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία της νόσου του Hashimoto προς το καλύτερο. Οι ασθενείς δεν αλλάζουν την καθημερινότητα τους. Αντιθέτως, τη βλέπουν σταδιακά να βελτιώνεται, παράλληλα με τη συνολική φυσική κατάσταση της υγείας τους.
Διαβάστε επίσης
Θυρεοειδής αδένας ο «βασιλιάς» του Ενδοκρινούς Συστήματος
Όταν το σώμα χάνει την ισορροπία του – Αυτοανοσία
Γιατί η μέτρηση της TSH δεν είναι αρκετή για έναν πλήρη έλεγχο του Θυρεοειδούς;
Πηγές – Βιβλιογραφία
- Iator, Dr.NikoletaKoinh, M.D, ThyreoeiditidaHashimoto, iator.net/thyreoeiditida-hashimoto/
- Euroclini of Athens, Papadodima Elli, thiroeiditida Hashimoto, www.euroclinic.gr/article/thiroeiditida-hashimoto/
- Thyroid© American Thyroid Association © Mary Ann Liebert, Inc. DOI: 10.1089/thy.2016.0635, Multiple nutritional factors and the risk of Hashimoto’s Thyroiditis, Page 1 of 47
- Proceedings of the Nutrition Society, Page 1 of 11doi:10.1017/S0029665118001192© The Author 2018, Nutrition Society Scottish Section Meeting held at the Royal College of Physicians and Surgeons, Glasgow on 26–27 March 2018, Margaret P. RaymanDepartment of Nutritional Sciences, Faculty of Health and Medical Sciences, University of Surrey, Guildford GU27XH, UK
- gr,Thireoiditida Hashimoto, https://www.onmed.gr/ygeia-eidhseis/story/372403/thyreoeiditida-xasimoto-symptomata-aitia-therapeia
- Iatronet,Thireoeiditida Hashimoto, https://www.iatronet.gr/ygeia/endokrinologia/article/45535/thyreoeiditida-hashimoto-osa-prepei-na-gnwrizete.html
Αφήστε μια απάντηση