Η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2016, περισσότεροι από 19 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως ήταν υπέρβαροι και από αυτούς περίπου τα 650 εκατομμύρια ήταν παχύσαρκοι. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πρόβλημα μείζονος σημασίας και παγκόσμιας εμβέλειας  το οποίο, όπως προαναφέραμε, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Στα άτομα υψηλού κινδύνου η απώλεια βάρους και κυρίως η συντήρηση της μπορεί να προλάβει ή και ακόμα να αναχαιτίσει την εξέλιξη της εκάστοτε νόσου.

Πολλοί είναι εκείνοι που μπαίνουν στην διαδικασία απώλειας βάρους, καταφέρνουν να χάσουν κιλά και τελικά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η ζυγαριά επανέρχεται στις αρχικές τις ενδείξεις. Πράγματι, μόνο το 20% των ανθρώπων που ακολουθούν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους και χάνουν κιλά επιτυχώς, καταφέρνουν την  μακροπρόθεσμη διατήρηση του τελικού επιθυμητού βάρους.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι λόγοι που δεν είναι εφικτή η διατήρηση της απώλειας των κιλών σε αυτό το μεγάλο ποσοστό ανθρώπων είναι ποικίλοι:

 • Πολλές φορές οι διαιτώμενοι ακολουθούν διατροφικά σχήματα με αρκετά περιορισμένο αριθμό θερμίδων. Τα διατροφικά αυτά μοτίβα έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση του μεταβολισμού και την αλλαγή στο σύστημα ελέγχου των ορμονών που ρυθμίζουν το αίσθημα της  πείνας, γεγονότα τα οποία συμβάλλουν στην επαναπρόσληψη του βάρους.
 • Ένας ακόμα λόγος είναι ο λάθος τρόπος σκέψης. Όταν αντιλαμβανόμαστε την διατροφή ως ένα μέσο για γρήγορη απώλεια κιλών και όχι ως ένα σύνολο υγιεινών διατροφικών επιλογών που θα πρέπει να υιοθετήσουμε ώστε να καλυτερεύσουμε την υγεία μας μακροπρόθεσμα, τότε οι πιθανότητες να τα παρατήσουμε την προσπάθεια και να πάρουμε ξανά βάρος, αυξάνονται.
 • Η ορμονική ρύθμιση. Για την ύπαρξη και διατήρηση ενός καλού μεταβολισμού είναι σημαντική η αρμονική έκκριση των ορμονών. Κλασικές καταστάσεις που απορρυθμίζουν τον μεταβολισμός είναι, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η εμμηνόπαυση, ο υποθυρεοειδισμός και το στρες. Όταν ο οργανισμός βιώνει μόνιμα στρες, δηλαδή τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι διαρκώς υψηλά (υπερκορτιζολαιμία), το σώμα κάνει συνέχεια καύσεις με αποτέλεσμα να χρειάζεται συχνότερα ανεφοδιασμό με πηγές ενέργειας, όπως τα λιπαρά και τα σάκχαρα.
 • Οι περισσότερες δίαιτες διέπονται από κανόνες , με κυριότερο αυτόν της απαγόρευσης συγκεκριμένων «ένοχων» φαγητών. Αυτό αποθαρρύνει τον διαιτώμενο και  τελικά αποτρέπει την διατήρηση του βάρους  του. Ένα σωστό και αποτελεσματικό διατροφικό πλάνο δεν πρέπει να μας  περιορίζει και να μας κάνει  να νιώθουμε ενοχές σε περίπτωση παρέκκλισης από αυτό. Αντίθετα, πρέπει να μας διδάσκει ποιες είναι οι σωστές διατροφικές επιλογές και πως αυτές  θα γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας μας.
 • Όπως πολλές παθολογικές καταστάσεις, έτσι και η παχυσαρκία είναι απόρροια της αλλοίωσης της βιοχημικής ισορροπίας του οργανισμού και έλλειψης βασικών μακρο και μικρο θρεπτικών συστατικών του κυττάρου ( πχ αμινοξέα από πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα, γλυκόζη, μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά). Οι χημικές ουσίες και τα θρεπτικά συστατικά είναι αυτά που θρέφουν το κύτταρο ώστε να λειτουργήσουν σωστά. Αυτές οι ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσληψη βάρους, και ανάπτυξη διατροφικών ανεπαρκειών.

 

Υπάρχει τελικά μαγική συνταγή για την διατήρηση του βάρους;

Ωστόσο, δεν υπάρχει μαγική συνταγή για την διατήρηση του βάρους μας, παρά μόνο κάποιες απλές συνήθειες  που πρέπει να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητα μας.

 • Φυσική δραστηριότητα

Η φυσική δραστηριότητα σας βοηθάει στην απώλεια θερμίδων και αυξάνει τον μεταβολισμό σας. Οι δύο αυτοί παράγοντες συνδράμουν στο να πετύχουμε  το ισοζύγιο ενέργειας. Μιλώντας για ισοζύγιο ενέργειας εννοούμε ότι οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι ίσες με τις θερμίδες που καταναλώνουμε. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης για 30 λεπτά την ημέρα συμβάλλουν στην διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ την ενεργειακής πρόσληψης και κατανάλωσης.

 • Κατανάλωση πρωτεΐνης

Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό βοηθάει στην διατήρηση του βάρους, καθώς  συμβάλλει  στην μείωση της όρεξης και ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού. Επιπλέον, για τον καταβολισμό  της πρωτεΐνης ο οργανισμός μας  καίει  ένα σημαντικό ποσοστό θερμίδων . Με αυτό τον τρόπο  καταναλώνοντας τακτικά πρωτεϊνούχα τρόφιμα μπορεί να αυξήσουμε το ποσό των θερμίδων που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα. Τρόφιμα  με υψηλή περιεκτικότητα  πρωτεΐνης είναι το κρέας, τα γαλακτοκομικά, το ψάρι και τα θαλασσινά .

 • Αύξηση κατανάλωσης ανεπεξέργαστων υδατανθράκων

Τρώγοντας πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως λευκό  ψωμί, λευκά ζυμαρικά και χυμούς φρούτων μπορεί να είναι επιζήμιο για την διατήρηση του βάρους σας. Από αυτά τα τρόφιμα έχουν απομακρυνθεί οι φυτικές ίνες  οι οποίες ενισχύουν το αίσθημα τα πληρότητας. Μία διατροφή χαμηλών φυτικών ινών έχει συσχετιστεί με την πρόσληψη βάρους και την παχυσαρκία. Για αυτό επιλέγουμε  ανεπεξέργαστους υδατάνθρακες  όπως  προϊόντα ολικής αλέσεως και βρώμη που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες .Επιπλέον ο περιορισμός στην ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνουμε βοηθάει στην διατήρηση του βάρους. Συνεπώς, η μείωση των υδατανθράκων και κυρίως των επεξεργασμένων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ανάκτησης βάρους.

 • Επαρκής ενυδάτωση

Η κατανάλωση επαρκής ποσότητας νερού ενισχύει το αίσθημα πληρότητας  και αυξάνει τον μεταβολισμό, παράγοντες  που βοηθούν την διατήρηση του βάρους

 • Τακτικός έλεγχος βάρους

Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε  την πρόοδο μας  και  κατεπέκταση ελέγχουμε  τις διατροφικές μας συμπεριφορές  στην περίπτωση που η ένδειξη της  ζυγαριάς αυξηθεί. Επιπλέον, Τα άτομα που ζυγίζονται σε τακτική βάση φαίνεται να τρώνε λιγότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα, γεγονός που βοηθάει στην διατήρηση του βάρους.

 • Ποιοτικός ύπνος και αποφυγή άγχους

Η έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με την πρόσληψη βάρους στους ενήλικες. Επιπλέον, οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά, νιώθουν κουρασμένοι και συνεπώς είναι λιγότερο κινητοποιημένοι  ως προς  την εκτέλεση φυσικής δραστηριότητας και την επιλογή υγιεινών γευμάτων. Το άγχος, επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους αφού αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα, μιας ορμόνης που έχει συσχτιστεί με το αυξημένο κοιλιακό λίπος και την αυξημένη όρεξη και πρόσληψη φαγητού .

 

Είναι πολύ σημαντικό η απόκτηση γνώσεων ώστε να αποφευχθούν τα λάθος μονοπάτια. Μια σωστή προσέγγιση από εξειδικευμένους επιστήμονες υγείας, διατροφής και άσκησης είναι άκρως απαραίτητη στο να καθοδηγήσει σωστά το άτομο σε μία ισορροπημένη και υγιή απώλεια βάρους δίχως να πλήττει το σύστημα της υγείας του τελικά.

 

Διαβάστε επίσης


Αυτοανοσία & Διατροφή

Ο διακόπτης του Βάρους