Η Αυτοανοσία συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει κύτταρα και συστατικά του εαυτού του ως ξένα και επιβλαβή. Πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων φαίνεται να παίζουν ρόλο στις Αυτοάνοσες καταστάσεις.
Μερικές από τις σοβαρότερες Αυτοάνοσες καταστάσεις είναι: Νόσος του Addison, Κοιλιοκάκη – στεατόρροια (ευαισθησία στη γλουτένη-εντεροπάθεια), Νόσος του Graves, Θυρεοειδίτιδα Hashimoto, Πολλαπλή Σκλήρυνση, Μυασθένεια GRAVIS, Κακοήθης Αναιμία, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Σύνδρομο Sjogren, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Διαβήτης τύπου Ι.
Περισσότεροι από 700 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πλήττονται από Αυτοάνοσες ασθένειες, ωστόσο η ως τώρα Ιατρική έχει συνήθως λίγα να προσφέρει από πλευρά θεραπείας.
Ευτυχώς, η σωστή προσέγγιση της ρίζας-αιτίας και η σωστή διατροφική στρατηγική μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση ή και στην αναστροφή της εξέλιξης της Αυτοάνοσης ασθένειας.
Αιτιολογία Αυτοάνοσων Νοσημάτων
Ορισμένες Αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η Σκλήρυνση κατά Πλάκας και ο Λύκος, έχουν γενετική βάση. Αυτό δεν σημαίνει ότι όταν ένα μέλος μιας οικογένειας νοσεί, θα νοσήσει και ο απόγονος, αλλά υπάρχει αυξημένη ευαισθησία, προδιάθεση στο νόσημα.
Επειδή η συχνότητα εμφάνισης Αυτοάνοσων Ασθενειών αυξάνεται, οι ερευνητές υποπτεύονται ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως οι μολύνσεις και η έκθεση σε χημικές ουσίες ή διαλύτες μπορεί επίσης να εμπλέκονται.
Μια “δυτικού τύπου διατροφή” είναι ένας άλλος ύποπτος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση Αυτοάνοσης ασθένειας. Η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και υψηλής επεξεργασίας θεωρείται ότι συνδέεται με φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει μια ανοσοαπόκριση.
Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της Αυτοάνοσης νόσου;
Η Ιατρική ως τώρα επικεντρώνεται συνήθως στα συμπτώματα της Αυτοανοσίας, αντί να προσπαθεί να βρει τη βασική αιτία του προβλήματος.
Η συμβατική θεραπεία της Αυτοάνοσης ασθένειας συνήθως περιλαμβάνει στεροειδή και άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Μια διαφορετική προσέγγιση της Ιατρικής για την Αυτοάνοση ασθένεια, επιδιώκει να προσδιορίσει γιατί συμβαίνει Αυτοανοσία και να αντιμετωπίσει αυτές τις υποκείμενες αιτίες. Ένα κρίσιμο κομμάτι αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης είναι η θεραπευτική διατροφή.
Eιδικές διατροφικές προσεγγίσεις για τα Αυτοάνοσα νοσήματα
Η αφαίρεση τροφών που προκαλούν φλεγμονή και καταστροφή του εντέρου είναι πολύ σημαντική στη θεραπεία του εντέρου και τη στήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Με την τήρηση μιας δίαιτας που είναι πιο ευθυγραμμισμένη με τη βιολογία του ανθρώπινου οργανισμού και περιέχοντας λιγότερα φλεγμονώδη τρόφιμα, συχνά φαίνονται αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην επιβράδυνση της εξέλιξης ή ακόμα και της αναστροφής της Αυτοάνοσης ασθένειας.
Η Κετογονική διατροφή και η Αυτοάνοση Νόσος
Ορισμένα άτομα μπορούν να επωφεληθούν από μια προσέγγιση που περιορίζει τους υδατάνθρακες εν γένει. Οι κετογονικές διατροφές τείνουν να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και να ενισχύουν την αντιοξειδωτική δράση, με αποτέλεσμα την καθαρή μείωση της φλεγμονής. Η κετογονική διατροφή έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τον σχηματισμό νέων μιτοχονδρίων, προωθώντας την ανάπτυξη νέων κυττάρων.
Οι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έχουν επίσης σημαντική επίδραση στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου.
Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να ελέγξει καλύτερα τις διακρίσεις του εαυτού από τον εαυτό του. Ωστόσο, τα ακριβή αποτελέσματα των θρεπτικών ουσιών στην έναρξη μιας Αυτοάνοσης κατάστασης δεν είναι σαφή. Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή για τη θεραπεία Αυτοάνοσων ασθενειών, υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της Αυτοανοσίας.
Διαβάστε επίσης
Τα πραγματικά αίτια των Αυτοάνοσων Νοσημάτων
Η σημασία των μικροθρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό
Αφήστε μια απάντηση