Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος και ο σημαντικότερος αδένας του ανθρώπινου σώματος και βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Παράγει και απελευθερώνει ορμόνες που ελέγχουν το μεταβολισμό δηλαδή τον τρόπο που το σώμα σας χρησιμοποιεί ενέργεια. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς ρυθμίζουν τις ζωτικές λειτουργίες του σώματος, όπως είναι η αναπνοή, οι καρδιακοί παλμοί, το κεντρικό και περιφερειακό νευρικό σύστημα, το σωματικό βάρος, η μυϊκή δύναμη, ο εμμηνορροϊκός κύκλος, η θερμοκρασία σώματος και τα επίπεδα χοληστερόλης.
Πώς λειτουργεί ο θυρεοειδής αδένας;
Ο θυρεοειδής είναι μέρος του ενδοκρινικού συστήματος, το οποίο αποτελείται από αδένες που παράγουν, αποθηκεύουν και απελευθερώνουν ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος έτσι να φτάσουν στα κύτταρα του σώματος. Ο θυρεοειδής αδένας χρησιμοποιεί ιώδιο από τα τρόφιμα για να δημιουργήσει δύο κύριες ορμόνες:
- τη τριιωδοθυρονίνη (Τ3)
- τη θυροξίνη (Τ4)
Είναι σημαντικό τα επίπεδα T3 και T4 να μην είναι ούτε υψηλά ούτε πολύ χαμηλά. Δύο αδένες στον εγκέφαλο-ο υποθάλαμος και η υπόφυση επικοινωνούν για να διατηρήσουν την ισορροπία Τ3 και Τ4. Όταν τα επίπεδα Τ3 και Τ4 είναι χαμηλά στο αίμα, η υπόφυση απελευθερώνει την ορμόνη TSH σε αυξημένες ποσότητες για να πει στον θυρεοειδή αδένα να παράγει περισσότερες ορμόνες θυρεοειδούς ή λιγότερο TSH στον θυρεοειδή αδένα σημαίνει μείωση της παραγωγής αυτών των ορμονών.
Γιατί ο θυρεοειδής αδένας θεωρείται «βασιλιάς» του Ενδοκρινούς Συστήματος;
Οι Τ3 και το Τ4 ταξιδεύουν στην κυκλοφορία του αίματός για να φτάσουν σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος. Οι ορμόνες ρυθμίζουν την ταχύτητα με την οποία λειτουργούν τα κύτταρα και ο μεταβολισμός.
Στις περιπτώσεις αυξημένων ορμονών T3 και T4 στο σώμα (υπερθυρεοειδισμός) κυριαρχούν συμπτώματα όπως: Ανησυχία, ευερεθιστότητα ή νοσταλγία, νευρικότητα, υπερκινητικότητα, η εφίδρωση ή η ευαισθησία σε υψηλές θερμοκρασίες, τρεμούλιασμα των χεριών, η απώλεια μαλλιών, μικρές εμμηνορροϊκές περίοδοι.
Ενώ στην αντίθετη περίπτωση (υποθυρεοειδισμός) μπορεί να εμφανιστούν: Δυσκολία στον ύπνο, κούραση και κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης, ξηρό δέρμα και μαλλιά, κατάθλιψη, ευαισθησία στη χαμηλή θερμοκρασία, μεγάλες εμμηνορροϊκές περίοδοι, πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς.
Επίσης, το συνηθέστερο αίτιο του υποκλινικού υποθυρεοειδισμού οφείλεται σε μια αυτοάνοση διαταραχή γνωστή ως ασθένεια του Hashimoto, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί μπορεί τελικά να οδηγήσει σε εξάντληση του θυρεοειδούς λόγω βλάβης των ιστών στον αδένα και σε αδυναμία παραγωγής επαρκούς ποσότητας θυρεοειδούς ορμόνης.
Οι συνήθεις εξετάσεις για την αξιολόγηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς
Ο συνήθης έλεγχος του θυρεοειδούς περιλαμβάνει την μέτρηση των:
- TSH
- T3
- T4
- Anti-TPO & Anti-Tg.
Στους παραπάνω δείκτες του θυρεοειδή, είναι απαραίτητο να συνυπολογιστούν και οι Free T4 , Free T3, η Αντίστροφη T3 (RT3) καθώς και ο λόγος ratio free T4/ free T3.
Αντιμετώπιση διαταραγμένου θυρεοειδούς
Πολλές περιπτώσεις υποθυρεοειδισμού δεν ανταποκρίνονται καλά στη χρήση κοινών φαρμάκων για την αντικατάσταση ορμονών.
Αξιολογώντας το σύνολο των βιοχημικών δεικτών και επί γενετικών δεδομένων είναι σημαντικό να υποστηριχθεί η λειτουργία του θυρεοειδούς με αλλαγές στον τρόπο ζωής ταυτόχρονα με διατροφή και με τα κατάλληλα μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά. Επίσης η ορμονική επαναφορά κρίνεται απαραίτητο για να ολοκληρώσει τη θεραπεία ενός διαταραγμένου θυρεοειδούς.
Διαβάστε επίσης
Γιατί η μέτρηση της TSH δεν είναι αρκετή για έναν πλήρη έλεγχο του Θυρεοειδούς;
Αφήστε μια απάντηση