Το σπλαγχνικό λίπος είναι ουσιαστικά μια συσσώρευση ενδοκοιλιακού λιπώδους ιστού και περιβάλλει τα κύρια εσωτερικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, του παγκρέατος και των νεφρών και του εντέρου και δρα σαν αυτόνομο όργανο, απελευθερώνοντας ορμόνες και φλεγμονώδεις χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία μόνο από το ήπαρ.

Το σπλαγχνικό λίπος δεν είναι ορατό και μερικές φορές αναφέρεται ως «ενεργό λίπος» επειδή αυτός ο τύπος λίπους παίζει έναν διακριτικό και δυνητικά επικίνδυνο ρόλο στον τρόπο που επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των ορμονών. Γι’αυτό συμβάλλει σε μια σειρά επικίνδυνων καταστάσεων υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η άνοια και ο καρκίνος, το ευερέθιστο έντερο, το μεταβολικό σύνδρομο και αρκετά Αυτοάνοσα Νοσήματα.

 

Τι είδους λίπος αποθηκεύουμε;

Σε μερικούς ανθρώπους εμφανίζεται αυξημένη τάση να συσσωρεύουν λίπος με τη μορφή του σπλαχνικού και όχι του υποδόριου. Το υποδόριο λίπος είναι εκείνο που μπορούμε να το αισθανόμαστε ακριβώς κάτω από το δέρμα ενώ το λίπος εσωτερικά στην κοιλιά, όπου βρίσκονται τα όργανα αποτελεί το ενδοκοιλιακό λίπος δηλαδή το σπλαχνικό.

Ειδικοί μηχανισμοί υπεύθυνοι για την αναλογική αύξηση της αποθήκευσης σπλαχνικού λίπους περιλαμβάνουν την κατανάλωση πάρα πολλών θερμίδων (“θετική ενεργειακή ισορροπία”), των ορμονών φύλου, της παραγωγής κορτιζόλης, των αυξητικών ορμονών και της διαιτητικής φρουκτόζης (ζάχαρη).

Σπλαχνικό λίπος - Visceral fat

Σπλαχνικό λίπος και υγεία

Η αποθήκευση υψηλότερων ποσοτήτων σπλαχνικού λίπους σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προκληθεί από την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων σπλαχνικού λίπους

Η μεταφορά μεγάλης ποσότητας σπλαχνικού λίπους είναι γνωστό ότι σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσανεξία στη γλυκόζη και διαβήτη τύπου 2.

Το αυξημένο σπλαχνικό λίπος αυξάνει και τον κίνδυνο για την ανάπτυξη πολλών σοβαρών μακροπρόθεσμων, απειλητικών για τη ζωή ιατρικών καταστάσεων. Αυτά περιλαμβάνουν: Στεφανιαία νόσος , διαβήτης τύπου 2, καρκίνος του μαστού, καρκίνος του παχέος εντέρου, Η νόσος Αλτσχάιμερ, Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, χρόνια κόπωση, κατάθλιψη, αρθρίτιδα, σεξουαλική δυσλειτουργία, διαταραχή ύπνου.

 

Σπλαχνικό λίπος και ορμόνες

Οι ορμόνες είναι οι αγγελιοφόροι του σώματός, στέλνοντας οδηγίες από μια περιοχή στην άλλη, έτσι ώστε τα όργανα να μπορούν να εκτελούν σωστά τις απαραίτητες λειτουργίες τους. Όταν τα επίπεδα των ορμονών διαταράσσονται, μπορεί η ικανότητα της καύσης του λίπους να μειώνεται. Η ορμονική ανισορροπία που συσχετίζεται άμεσα με την ποσότητα σπλαχνικού λίπους ενός ατόμου αφορά αρκετές ορμόνες με κυρίαρχη την διαταραχή της κορτιζόλης, της ορμόνης δηλαδή του στρες, καθώς και της ινσουλίνης η οποία κυκλοφορεί κυρίως ως απάντηση στους υδατάνθρακες, των οιστρογόνων που είναι πολύ γνωστό συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και της τεστοστερόνης

Ο μόνος λοιπόν τρόπος για να πετύχει κάποιος υγεία με μείωση του σωματικού λίπους και ειδικότερα του σπλαχνικού είναι με την ορμονική ισορροπία και του σωστού ελέγχου του τρόπου ζωής του . Ο καλός και ποιοτικός ύπνος, η σωστή και ισορροπημένη  διατροφή, η τακτική άσκηση και η σωστή διαχείριση του στρες οδηγούν σε καταπολέμηση του προβλήματος του σπλαχνικού λίπους .

 

Διαβάστε επίσης


Ο διακόπτης του Βάρους

Παχυσαρκία και Περιττά κιλά

 

Πηγές – Βιβλιογραφία


  1. Perreault L, et al. Obesity in adults: Prevalence, screening, and evaluation. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed May 10, 2019.
  2. Understanding adult overweight and obesity. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disorders. https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/adult-overweight-obesity/all-content. Accessed May 10, 2019.
  3. Obesity (adult). Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2018.
  4. 2015-2020 Dietary Guidelines for Americans. U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. http://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines. Accessed May 21, 2019.
  5. Physical Activity Guidelines for Americans, 2nd ed. U.S. Department of Health and Human Services. https://health.gov/paguidelines/second-edition. Accessed May 21, 2019.