Μπορούμε να παραμείνουμε νέοι για πάντα, ή ακόμα και να ανακτήσουμε τη χαμένη νεότητα;

Πώς γερνάμε; Γερνάμε γρήγορα ή αργά; Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, πρέπει να γνωρίζουμε τη χρονολογική μας ηλικία έναντι της βιολογικής. Η χρονολογική ηλικία προσδιορίζεται εύκολα. Είναι η ηλικία. Χωρίς αμφιβολία, όλοι θέλουν να είναι νεότεροι βιολογικά παρά χρονολογικά. Εάν είστε νεότεροι από τη χρονολογική ηλικία σας, αυτό είναι κάτι που θέλετε να διατηρήσετε. Με την εξέλιξη της έρευνας στον τομέα της γονιδιωματικής, αρχίσαμε να μαθαίνουμε για τα τελομερή και πως εξαρτάται από αυτά ο προσδιορισμός της βιολογικής μας ηλικίας.

 

Τι είναι τα τελομερή;

Τα τελομερή είναι δομές του DNA που λειτουργούν ως προστατευτικά καλύμματα στο τέλος των χρωμοσωμάτων. Τα τελομερή βρίσκονται στα άκρα του γενετικού μας και μέσω αυτών μπορούμε να μετρήσουμε τη βιολογική μας ηλικία. Όσο μακρύτερα είναι τόσο μικρότερη είναι και η βιολογική ηλικία. Αντίθετα, όσο κονταίνουν αυτό ισοδυναμεί με ταχύτερη γήρανση. Τα τελομερή παίζουν κεντρικό ρόλο στη γήρανση των κυττάρων ρυθμίζοντας την κυτταρική απόκριση στο στρες και την διέγερση της ανάπτυξης με βάση προηγούμενες κυτταρικές διαιρέσεις και βλάβες του DNA. Η ηλικία είναι ο υψηλότερος παράγοντας κινδύνου για ορισμένες από τις πλέον διαδεδομένες ασθένειες του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Το υπεύθυνο ένζυμο για τη διατήρηση του μήκους των χρωμοσωμάτων λέγεται τελομεράση και μπορεί να τροποποιηθεί από διάφορους παράγοντες του οργανισμού και του τρόπου ζωής.

 

Το μήκος των τελομερών

Είναι ενδιαφέρον ότι το μήκος των τελομερών δεν είναι σταθερό. Το μήκος των τελομερών ποικίλλει μεταξύ των οργανισμών, των οργάνων, των κυτταρικών τύπων και ακόμη και μεταξύ των χρωμοσωμάτων. Τα τελομερή βραχαίνουν με επιταχυνόμενο τρόπο μετά την έναρξη μιας νόσου. Πολλές χρόνιες ασθένειες που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή, η οποία συνεπάγεται αυξημένη παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών και αύξηση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων  μπορούν να οδηγήσουν σε όλο και πιο ασταθή χρωμοσώματα, δημιουργώντας κύτταρα επιρρεπή σε ανευπλοειδισμό και πρόωρη γήρανση.

 

Η σύγχρονη Ιατρική πραγματικότητα

Στο επίκεντρο της αντιγήρανσης και αναζωογόνησης είναι η σύγχρονη Ιατρική. Η αποκατάσταση της λειτουργίας του σώματος και η διατήρηση του μήκους των τελομερών υπόσχονται σίγουρη αντιγήρανση και καλύτερη ποιότητα ζωής. Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το μήκος των τελομερών. Αυτά περιλαμβάνουν την ισορροπία των ορμονών, χαμηλά επίπεδα φλεγμονής, σωστή άσκηση, ύπνος, καλή διατροφή και σωστός τρόπος ζωής . Το κλειδί για τη διατήρηση του μήκους του τελομερούς είναι ισορροπία.

 

Τι λένε οι έρευνες

Ο γενετιστής Richard Cawthon και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα βρήκαν ότι βραχύτερα τελομερή συνδέονται με βραχύτερες ζωές. Μεταξύ των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, τα άτομα με βραχύτερα τελομερή είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και οκτώ φορές πιο πιθανό να πεθάνουν από μολυσματικές ασθένειες.

Ενώ η μείωση των τελομερών έχει συνδεθεί με τη διαδικασία γήρανσης, δεν είναι ακόμη γνωστό αν τα βραχύτερα τελομερή είναι απλώς ένα σημάδι γήρανσης ή στην πραγματικότητα συμβάλλουν στη γήρανση.

Η ανθρώπινη ζωή έχει αυξηθεί σημαντικά από το 1600, όταν ο μέσος όρος ζωής ήταν 30 χρόνια. Μέχρι το 2012, το μέσο προσδόκιμο ζωής των ΗΠΑ ήταν σχεδόν 79.

Μερικοί επιστήμονες προβλέπουν ότι το μέσο προσδόκιμο ζωής θα συνεχίσει να αυξάνεται, παρόλο που πολλοί αμφιβάλλουν ότι ο μέσος όρος θα είναι πάντα πολύ μεγαλύτερος από τους 90.

Επίσης οι έρευνες δείχνουν τα τελευταία  χρόνια, ότι το προσδόκιμο επιβίωσης μπορεί να φτάσει τα 150 έτη, και μάλιστα σε ακόμη πιο προχωρημένες και πρόσφατες έρευνες  έδειξαν ότι πλέον δεν υπάρχει προσδόκιμο επιβίωσης.

Ο Cawthon λέει ότι αν μπορούσαν να εξαλειφθούν όλες οι διαδικασίες γήρανσης και να αποκατασταθούν οι βλάβες του οξειδωτικού στρες, «μία εκτίμηση είναι ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζήσουν 1.000 χρόνια».

 

Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης


Άγχος και Stress δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα

Χρόνια Νοσήματα πως αντιμετωπίζονται οριστικά

Ειδικές εξετάσεις – Special Exams