Βασισμένοι αποκλειστικά και μόνο στα αποτελέσματα των τυποποιημένων εργαστηριακών εξετάσεων, παραμερίζονται οι πραγματικές αιτίες της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς.

Δυσλειτουργικός Θυρεοειδής – Οι συνήθεις εξετάσεις για την αξιολόγηση της λειτουργίας του

Ο συνήθης έλεγχος του θυρεοειδούς περιλαμβάνει την μέτρηση των:

1. TSH

2. T3

3. T4

4. Anti-TPO & Anti-Tg

 

Δυσλειτουργικός Θυρεοειδής – Τι περιλαμβάνει η σωστή αξιολόγηση του

Η διάγνωση διαταραχών στο θυρεοειδή δεν είναι εύκολη και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και παραπλανητικές ενδείξεις.

Στους παραπάνω δείκτες του θυρεοειδή, είναι απαραίτητο να συνυπολογιστούν και οι Free T4 , Free T3, η Αντίστροφη T3 (RT3) καθώς και ο λόγος ratio free T4/ free T3.

Εκτός λοιπόν από τα εργαστηριακά αποτελέσματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, μια βαθύτερη εστίαση απεικονίζει πληρέστερα την εικόνα του θυρεοειδούς και δίνει φως και σε άλλες δυσλειτουργίες του οργανισμού που σχετίζονται με αυτόν.

 

Δυσλειτουργία της Υπόφυσης

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκληθεί από τη δυσλειτουργία της υπόφυσης λόγω υψηλών επιπέδων κορτιζόλης.

Η κορτιζόλη είναι αυξημένη σε περιπτώσεις :

  • ενεργούς λοίμωξης
  • δυσλειτουργίας του σακχάρου στο αίμα, υπογλυκαιμίας, αντίστασης στην ινσουλίνη
  • χρόνιου στρες
  • εγκυμοσύνης

Οι παραπάνω παράγοντες διαταράσσουν την λειτουργία της υπόφυσης. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορεί να απελευθερώσει αρκετή ορμόνη TSH για να διεγείρει τον θυρεοειδή αδένα ώστε να παράγει Τ4 και Τ3.

Οι ασθενείς με αυτή τη δυσλειτουργία θα παρουσιάσουν συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, TSH πάνω από τη λειτουργική περιοχή (0,6-2,0) αλλά εντός των φυσιολογικών ορίων (0,5-5,0), και χαμηλή Τ4.

 

Οιστρογόνα & Προγεστερόνη

Επιπλέον η μέτρηση άλλων ορμονών όπως των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης μπορεί να βοηθήσει να στον προσδιορισμό της αυξημένης ή μειωμένης TBG (Thyroid-binding globulin) που είναι αιτία του υποθυρεοειδισμού.

 

Γλυκόζη & Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη HbΑ1c

Ασθενείς με διαταραχές στις τιμές της γλυκόζης και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, παρουσιάζουν μεγαλύτερη προδιάθεση να εμφανίσουν κάποια Νόσο του Θυρεοειδούς.

 

Επιπλέον παράγοντες

Επιπροσθέτως η εντερική δυσβίωση, η ανεπάρκεια των επινεφριδίων, η ανεπάρκεια των απαραίτητων μικροθρεπτικών συστατικών και η τοξίκωση αποτελούν επιπλέον παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν στην αξιολόγηση ενός υγιούς θυρεοειδoύς και να ελέγχονται μέσα από ειδικές εξετάσεις για το καθένα ξεχωριστά.

 

Η σωστή αντιμετώπιση των διαταραχών του θυρεοειδούς

Μέσω εξειδικευμένων εξετάσεων και διερεύνησης της συνολικής κατάστασης υγείας του ασθενή, ανακαλύπτονται και προσδιορίζονται τα βαθύτερα αίτια, ώστε να επιτευχθεί πλήρης αντιμετώπιση και ίαση.

Έτσι λοιπόν, προτού ο ασθενής προβεί στη χορήγηση όποιας θεραπείας που κρίνεται απαραίτητη για την αποκατάσταση των ορμονών του, καλό είναι να προηγείται η διερεύνηση και η εστίαση στις υποκείμενες αιτίες.

 

Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης:


Molecular Metabolic Profile

Υποκλινικός Υποθυρεοειδισμός

Χρόνια Νοσήματα πως αντιμετωπίζονται οριστικά