Το 1912 ο γιαπωνέζος γιατρός Hakaru Hashimoto περιέγραψε για πρώτη φορά τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto, μια χρόνια φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται, ανήσυχοι, τους γιατρούς, έχοντας μια εξέταση αίματος ή και ένα υπερηχογράφημα, με τη διάγνωση «θυρεοειδίτιδα Hashimoto» ή «αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα».

Eίναι πολύ πιθανό να μην παρατηρήσετε συμπτώματα της νόσου του Hashimoto στην αρχή. Η νόσος συνήθως εξελίσσεται αργά με το πέρασμα των ετών και προκαλεί χρόνιες βλάβες του θυρεοειδούς, με αποτέλεσμα την πτώση στα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα.

Ένας ασθενής με υποθυρεοειδισμό λόγω της νόσου Hashimoto μπορεί να ζήσει μια πολύ καλή και άνετη ζωή, παίρνοντας την αγωγή του και χωρίς να παραμελεί τις τακτικές του εξετάσεις ακολουθώντας τα παρακάτω:

 

Τι πρέπει να τρώμε

Η διατροφή είναι το πρώτο που πρέπει να προσέξετε. Ορισμένα τρόφιμα έχουν αναπτύξει μια φήμη πως παίζουν ρόλο στη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, αλλά αυτή η φήμη δεν συνδέεται απαραίτητα με τα πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία. Για παράδειγμα, τα τρόφιμα σόγιας και η οικογένεια των μπρόκολων (μπρόκολο, λάχανο, λάχανα Βρυξελλών και χόρτα κολλαρίδων) λέγεται ότι προκαλούν δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, αλλά έχουν και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία  Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ομάδες τροφίμων που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας.

Η γλουτένη είναι ένα από αυτά. Αν υπάρχει πρόβλημα θυρεοειδούς, πρέπει να κάνετε μια εξέταση αίματος για να εντοπίσετε τυχόν κρυμμένη αντίδραση στη γλουτένη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη, τη βρώμη και την σπανάκι. Η ευαισθησία στη γλουτένη ή η αλλεργία μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά είδη συμπτωμάτων, από ημικρανίες κόπωση έως αύξηση βάρους.

Επιλέξτε τρόφιμα με θρεπτική αξία για τον θυρεοειδή σας. Η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών απαιτεί ιώδιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η μετατροπή του ανενεργού Τ4 στην ενεργό Τ3 απαιτεί σελήνιο. Τα ψάρια (κυρίως η σαρδέλα και ο σολομός)

Oι τοξίνες μπορούν να επιβραδύνουν τον θυρεοειδή σας.Τοξίνες και βαρέα μέταλλα, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D , αλλά και η επιβάρυνση του οργανισμού με βρώμιο και χλώριο εμποδίζουν τη φυσιολογική παραγωγή Τ3 και Τ4. Tρώγοντας βιολογικά τρόφιμα, φιλτράροντας το νερό μπορείτε να θεραπεύσετε τον θυρεοειδή σας.

 

Εντερο & Hashimoto

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υπάρχει έξαρση στις ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα και αυτές συνδέονται με το έντερο, το οποίο είναι η βάση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.Ο αδένας αποστέλλει ορμόνες σε όλο το σώμα για να λειτουργεί ο οργανισμός σωστά. Σε μία υπολειτουργία του αδένα, καθώς εκκρίνει λιγότερες ορμόνες το έντερο υπολειτουργεί και αυτό έχει ως επακόλουθο τη δυσπεψία ή τη δυσκοιλιότητα. Ενας ασθενής με Hashimoto μπορεί να παρουσιάσει και άλλα εντερικά προβλήματα όπως σπαστική κολίτιδα και νόσο Crohn.

 

Τακτική άσκηση & Hashimoto

Η άσκηση διεγείρει την έκκριση του θυρεοειδούς αδένα και αυξάνει την ευαισθησία των ιστών στις ορμόνες του θυρεοειδούς σε όλο το σώμα.

Η αποτοξίνωση είναι σημαντικό μέρος της βελτίωσης της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Εάν δεν αποτοξινώνεστε, η ικανότητά σας να χάσετε βάρος μειώνεται.

 

Μείωση του άγχους & Hashimoto

Το άγχος επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Η αντιμετώπιση του θυρεοειδούς χωρίς αντιμετώπιση χρόνιου στρες μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα.

Ο θυρεοειδής είναι ευάλωτος και η λειτουργία του αλλάζει άμεσα υπό συνθήκες στρες. Χρόνια συναισθηματικά ή μεταβολικά είδη στρες μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στη λειτουργία του.

Μια κοινή μορφή χρόνιου στρες – εξάντληση των επινεφριδίων – γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον υποθυρεοειδισμό. Η εξάντληση των επινεφριδίων γίνεται όταν τα επινεφρίδια σας δεν είναι σε θέση να συμβαδίσουν με τις φυσιολογικές ανάγκες που δημιουργούνται από το άγχος.

 

Χρήση συμπληρωμάτων που υποστηρίζουν το θυρεοειδή σας

Προσθέστε στη διατροφή σας συμπλήρωματα πολυβιταμινών και ανόργανων συστατικών που περιέχουν σελήνιο, ιώδιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Α και D και λίπη ωμέγα 3 (ιχθυέλαιο), που θα σας συστήσει ο γιατρός σας ύστερα απο εξειδικευμένους εργαστηριακούς ελέγχους που θα γίνουν.

 

Εξετάστε τον Θυρεοειδή σας σωστά

Για να έχετε μια πλήρη εικόνα, συνιστούμε να εξετάσετε ένα ευρύτερο φάσμα λειτουργιών του θυρεοειδή σας.

Βιοχημικές, εξειδικευμένες μεταβολικές εξετάσεις ανιχνεύουν τις δυσλειτουργίες και εντοπίζουν τις ελλείψεις που υπάρχουν στον οργανισμό σας.

Η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή είναι αυτή από την οποία τελικά προκύπτει το μεγαλύτερο όφελος, σύμφωνα με τα κλινικά αποτελέσματα και τους ανάλογους δείκτες εξετάσεων.

 

Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης


Υποκλινικός Υποθυρεοειδισμός

Χρόνια Νοσήματα πως αντιμετωπίζονται οριστικά;

Αυτοάνοσα Νοσήματα