Τα Αυτοάνοσα Νοσήματα, είναι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες που εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα για κάποιον ανεξήγητο λόγο στρέφεται εναντίον του οργανισμού μας.

Ουσιαστικά το σώμα μας επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα.

Υπάρχουν τουλάχιστον 80 τύποι αυτοάνοσων διαταραχών, που μπορούν να προσβάλλουν οποιοδήποτε μέρος του υγιούς σώματος.

Ένα Αυτοάνοσο Νόσημα μπορεί να επηρεάσει έναν ή περισσότερους τύπους ιστών. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μη φυσιολογική ανάπτυξη των οργάνων και μεταβολές στη λειτουργία τους.

Στόχος μας είναι να εντοπιστούν και να διαχειριστούν τα αίτια που προκαλούν τη νόσο.

Όπως αναφέρει ο Αμερικανός γιατρός Mark Hyman, είναι σαν να παίρνει κανείς πολύ ασπιρίνη ενώ κάθεται πάνω σε ένα καρφί. Η θεραπεία δεν θα ήταν να δώσουμε παραπάνω ασπιρίνη αλλά να αφαιρέσουμε το καρφί.

 

Κύριες Αιτίες των Αυτοάνοσων Νόσημάτων

 

Υγεία του Εντέρου

Το έντερο είναι η πύλη για την υγεία, φιλοξενεί το 80% του ανοσοποιητικού μας συστήματος και δεν μπορούμε να έχουμε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα χωρίς υγιές έντερο. Χάρη στην έρευνα του Alessio, γνωρίζουμε ότι εάν έχουμε μια Αυτοάνοση ασθένεια, το έντερο μας έχει διαρρεύσει, πράγμα που σημαίνει ότι οι σφιχτοί κόμβοι που συνήθως κρατούν την επένδυση του εντέρου μας έχουν χαλαρώσει, επιτρέποντας τα αδιάλυτα σωματίδια τροφίμων, τα μικρόβια, τις τοξίνες και πολλά άλλα να ξεφύγουν από το έντερο και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μας. Όλα αυτά τα σωματίδια αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα ως ξένοι εισβολείς, δημιουργώντας υψηλή εγρήγορση στο ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν τεράστια φλεγμονή.

 

Γλουτένη

Η γλουτένη συμβάλλει στην Αυτοάνοση Νόσο με τρεις βασικούς τρόπους. Πρώτον, είναι η κύρια αιτία διαρροής του εντέρου επειδή η γλουτένη ενεργοποιεί την απελευθέρωση ζωνουλίνης στα έντερα σας, μια χημική ουσία που λέει στην επένδυση του εντέρου σας να “ανοίξει”. Δεύτερον, είναι πολύ φλεγμονώδες, που σημαίνει ότι τονίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τρίτον, η πρωτεΐνη γλουτένης έχει παρόμοια χημική δομή με ορισμένους ιστούς του σώματός σας (συγκεκριμένα τον θυρεοειδή σας), που μπορεί να οδηγήσει σε μοριακή μιμητορία, όπου το σώμα σας σφάλει τους ιστούς σας για γλουτένη και τους επιτίθεται.

Τοξίνες

Τοξικά καλούπια (μυκοτοξίνες) και βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος είναι οι δύο κύριες τοξίνες που παρατηρούμε σε ασθενείς.Οι μυκοτοξίνες είναι πολύ πτητικές ενώσεις που παράγονται από τοξικά καλούπια που προκαλούν όλεθρο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Είμαστε εκτεθειμένοι σε βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος, με διάφορους τρόπους όπωςπ.χ. πλήρωση με αμάλγαμα υδραργύρου στα δόντια. Ο υδράργυρος είναι τοξικός για το σώμα μας και μπορεί να είναι ένα κομμάτι του παζλ για όσους πάσχουν από Αυτοάνοσα Νοσήματα.

Λοιμώξεις

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μολύνσεις από βακτήρια, ιούς και άλλες τοξίνες είναι πιθανό να είναι υπαίτιες για την ανάπτυξη αυτοανοσίας. Υπάρχουν αρκετές λοιμώξεις, όπως ο Epstein Barr (ο ιός που προκαλεί μόνο), ο απλός έρπης 1 και ο 2, ο E. coli που έχουν συνδεθεί με αυτοάνοσες ασθένειες.

Άγχος και Στρες

Το άγχος και το στρες έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν και εντείνουν τις Αυτοάνοσες διαταραχές. Το άγχος διαταράσσει την ανοσοποιητική λειτουργία μέσω διαφόρων διαύλων.Το χρόνιο στρες οδηγεί σε μακροχρόνια φλεγμονή που ποτέ δεν κλείνει πραγματικά, δημιουργώντας Αυτοάνοση ασθένεια

 

Τα Αυτοάνοσα Νοσήματα μπορούν να θεραπευτούν.

Διενεργώντας αναλύσεις σε κυτταρικό επίπεδο και με έναν έλεγχο ιατρικού ιστορικού που περιλαμβάνει όλους τους επιγεννετικούς παράγοντες μπορούν να εντοπιστούν τυχόν ελλείψεις σε επίπεδο κυττάρου. Επιπλέον μπορούν να εντοπιστούν συσσωρεύσεις στοιχείων στο λιπώδη ιστό των κυττάρων που δρουν επιβαρυντικά για την έκφραση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων.

Η βιοχημική εκτροπή η οποία έχει οδηγήσει σε μετάλλαξη των κυττάρων, στη συνέχεια μπορεί να διαχειριστεί επιτυχώς με στοχευμένη θεραπεία που συντελεί στην αποκατάσταση της οποιασδήποτε βιοχημικής εκτροπής. Έτσι η βιοχημεία των κυττάρων αποκαθίστανται και τα Αυτοάνοσα Νοσήματα παύουν να εκφράζονται.

 

Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης


Αυτοάνοσα Νοσήματα – Αίτια & Αντιμετώπιση

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Φλεγμονές Οξείες & Χρόνιες – Πόσο επικίνδυνες μπορούν να γίνουν;