Οι γνωστές οδηγίες αδυνατίσματος, οι ειδικές δίαιτες, οι φόρμουλες, όπως και τα διάφορα σκευάσματα αδυνατίσματος, εκτός του ότι έχουν αποτύχει στατιστικά διεθνώς, επιπλέον είναι παρωχημένα επιστημονικά και τις περισσότερες φορές επικίνδυνα για την υγεία.

Ενοχοποιούνται επιπλέον, ότι πυροδοτούν περαιτέρω την επιδημία της Παχυσαρκίας και καταστάσεις όπως ο Προ-διαβήτης και άλλες χρόνιες οι αυτοάνοσες ασθένειες.

 

Η Παχυσαρκία και τα Περιττά κιλά κατατάσσεται πλέον στα Χρόνια και Μεταβολικά Νοσήματα.

Όλοι οι οργανισμοί λειτουργούν σύμφωνα με ένα βιολογικό «ρολόι» που μετράει το χρόνο. Ο γνωστός Κιρκάδιος ρυθμός που πήρε το όνομά του από τη λατινική φράση Circa diem (γύρω από μια μέρα), βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλιοφάνεια, η θερμοκρασία, το κλίμα, η ώρα της ημέρας (πρωί ή βράδυ), και επηρεάζει / καθορίζει τα επίπεδα διαφόρων ουσιών του οργανισμού, όπως των ορμονών (και κυρίως της κορτιζόλης).

Το ενδοκυτταρικό αυτό ρολόι απειλείται από όλους αυτούς τους εξωτερικούς παράγοντες καθώς και από το τρόπο ζωής και διατροφής μας.

Οι ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά είναι προδιαγεγραμμένες όσον αφορά το είδος και τον χρόνο κατά τον οποίο θα τα χρησιμοποιήσει καλύτερα μέσα στην ημέρα, και έτσι τις ώρες εκείνες παράγονται παράλληλα τα απαραίτητα στοιχεία (ένζυμα και ορμόνες) για τη χώνεψη των συστατικών αυτών.

Αυτές οι ορμόνες έχουν σημαντικό  ρόλο τόσο στη ρύθμιση της διαδικασίας της πέψης όσο και της επιθυμίας της θρέψης . Πολλές από αυτές τις ορμόνες συμμετέχουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα τόσο μετά από ένα γεύμα όσο και μεταξύ των γευμάτων. Επίσης μπορούν να  επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τον έλεγχο της φλεγμονής.

Οι ορμόνες μας που συμμετέχουν στον μεταβολισμό των τροφών, καθεμία έχει και διαφορετικό βιολογικό κύκλο ή ερεθίσματα έκκρισης.

Επομένως, η πλήρης εναρμόνιση της διατροφής μας με βάση τον κύκλο της κορτιζόλης και των υπόλοιπων ορμονών είναι το «κλειδί» για την εναρμόνιση της σωστής ισορροπίας τόσο της υγείας όσο και της ψυχολογίας του ατόμου.

Όσο για την απώλεια βάρους είναι επιστημονικά πλέον αποδεδειγμένο ότι στηρίζεται περισσότερο σε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν ενεργειακό ισοζύγιο δηλαδή η πρόσληψη ενέργειας δεν πρέπει να υπερβαίνει τη δαπάνη .

Δυστυχώς, σύμφωνα με το σύγχρονο δυτικό τρόπο ζωής, τα πλούσια σε ζάχαρη τρόφιμα , τα επεξεργασμένα τρόφιμα, η έλλειψη ύπνου και άσκησης μπορούν να διαταράξουν το σύστημα του κορεσμού. Αυτό οδηγεί σε ανάγκη για κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού ώστε να ανακουφίσει συναισθηματικά και ψυχολογικά το άτομο. Ως αποτέλεσμα αυτού είναι η παχυσαρκία, η αντίσταση στην ινσουλίνη και μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας.

 

Πως επαναφέρουμε την ομοιόσταση των ορμονών.

Ο έλεγχος της πείνας σας εξαρτάται από την ικανότητα να βελτιώσετε την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την λεπτίνη, καταναλώνοντας τρόφιμα που λειτουργούν ως καύσιμα, μειώνοντας τη φλεγμονή και εκπαιδεύοντας το σώμα σας.

  1. Παρακολουθήστε τους υδατάνθρακες.

Μειώστε την πρόσληψη απλών υδατανθράκων. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις μορφές ζάχαρης, φρουκτόζης, φρούτων, χυμών φρούτων, επεξεργασμένων τροφίμων και λευκών προϊόντων αλευριού. Το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης έχει συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και βρίσκεται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Κρατήστε ένα έως δύο μερίδες φρούτων την ημέρα. Όταν τρώτε υδατάνθρακες, τις τρώτε με μια ομάδα τροφίμων που θα βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, όπως τα μπισκότα ή τα ζυμωμένα τρόφιμα (τουρσιά, ξινολάχανο, kimchi) που βοηθούν τα βακτήρια του εντέρου να κάνουν τη δουλειά τους ή χρησιμοποιήστε μπαχαρικά όπως κανέλα ή κουρκουμίνη.

  1. Καταναλώστε περισσότερες πρωτεΐνες και άλλα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα.

Για να υποστηρίξετε τον κύκλο του κορεσμού, επικεντρωθείτε σε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες από κρέας, λαχανικά (πλούσια σε μαγνήσιο), καλά λίπη όπως ωμέγα-3, όσπρια και ψάρια. Εστιάστε στη μεσογειακή διατροφή καθώς μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής.

  1. Φυσική δραστηριότητα.

Αποκτήστε φυσική δραστηριότητα είτε στα επίπεδα συστηματικής άσκησης είτε στη καθημερινότητα σας  έτσι ώστε τα κύτταρά σας, ειδικά οι μύες σας, να έχουν ανάγκη από ενέργεια. Αυτό θα ενισχύσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Και όσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη σε ενέργεια των μυών σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ευαισθησία. Κάνετε αερόβιες, καθώς και αναερόβιες ασκήσεις, όπως τρέξιμο, τζόκινγκ, κολύμβηση, σπριντ, γιόγκα

  1. Χαλαρώστε το μυαλό σας.

Κοιμηθείτε οκτώ ώρες το βράδυ ή μες την ημέρα ολιγόωρο ύπνο για να μπορείτε να ξεκουράσετε το σώμα σας και το μυαλό σας. Ξεκινήστε διαλογισμό, προπονηθείτε ή εκπαιδευτείτε σε κάποιο είδος θεραπείας διαχείρισης του στρες για να μάθετε πώς να μετράτε το καθημερινό άγχος πριν μετατραπεί σε ένα χρόνιο πρόβλημα που επηρεάζει την υγεία σας.

 

Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης


Έξι ζωτικά σημεία για απώλεια βάρους & φυσιολογικό αδυνάτισμα

Παχυσαρκία και Περιττά κιλά

Μια αλήθεια και ένα ψέμα για το αδυνάτισμα