Το ανοσοποιητικό σύστημα κάνει μια εξαιρετική δουλειά για την προστασία του οργανισμού από διάφορες επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται αδύναμο και ανίκανο να εκτελέσει ορθά τη λειτουργία του.
‘Όμως όσο και αν και προσπαθούμε μέσω της διατροφής να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αυτό δεν είναι εφικτό σε μεγάλο βαθμό παρά μόνο μέσω συμπληρωμάτων. Σήμερα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από φυσικές θεραπείες με φυτικά σκευάσματα που διατίθενται σήμερα για την ενίσχυση της ανοσίας και κατά συνέπεια τη βελτίωση της υγείας σας.
Βιταμίνη Ε και C
Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενεργοποιεί την παραγωγή των κυττάρων που είναι σε θέση να βρει και να καταστρέψει τα μικρόβια. Τροφές πλούσιες σε αυτές τις βιταμίνες είναι οι σπόροι και τα έλαια. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση κυμαίνεται από 100 έως 400 mg. Η βιταμίνη C διεγείρει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων και αντισωμάτων. Είναι γνωστό ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, υψηλής αρτηριακής πίεσης και ορισμένων μορφών καρκίνου. Περίπου 200 mg βιταμίνης C συνιστώνται για την καθημερινή σας πρόσληψη.
Γλουταθειόνη
Πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως το Τ-κύτταρα και τα Β-κύτταρα να ζουν περισσότερο. Υπολογίζεται ότι 500 mg του γλουταθείονης είναι η συνιστώμενη ημερήσια δόση.
Συνένζυμο Q10
Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο συμβάλλει στην καταστροφή των ιών ενισχύοντας το ανοσοποιητικό.
Ο ψευδάργυρος και το σελήνιο
Αυτά είναι τα δύο σημαντικότερα μέταλλα που βοηθούν στην ενίσχυση της φυσικής ανοσίας μέσω της ενίσχυσης των Β-κυττάρων. Αυτό επιτρέπει τα αντισώματα να συνδεθούν με τους ιούς και να τους καταστρέψουν. Ο ψευδάργυρος μπορεί να καταναλώνεται στην ποσότητα των 50 mg ημερησίως και το σελήνιο στην ποσότητα των 250 mg ημερησίως.
Β-γλυκάνη
Είναι ένα είδος φυτικής ίνας που συμβάλλει στην ενίσχυση της λειτουργίας των ΝΚ κυττάρων. Η ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι 100 mg β-γλυκάνης.
Μελατονίνη
Πρόκειται για μία ορμόνη η οποία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να επικοινωνεί με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού.
Σκόρδο
Ολοένα και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν τη σημασία του σκόρδου σε μορφή συμπληρώματος καθώς έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιϊκές ιδιότητες.
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την παραγωγή ορισμένων πρωτεϊνών, που σκοτώνουν τα μικρόβια (πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού σε ποσοστό 35%). Ένα πολύ μεγάλο μέρος του Ελληνικού πληθυσμού έχει έλλειψη βιταμίνης D και επειδή είναι πολύ δύσκολο να γίνει η απορρόφησή της μέσω της διατροφής κρίνεται απαραίτητο να λαμβάνεται σε μορφή σκευασμάτων.
Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι καλά βακτήρια, όπως Lactobacillus, που αποτελούν μέρος της φυσιολογικής εντερικής και κολπικής χλωρίδας και βοηθούν στην διατήρηση της ομοιόστασης της χλωρίδας του εντέρου. Αυτά τα βακτήρια φαίνεται να ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της ενίσχυσης των κυττάρων του ανοσοποιητικού.
Άσκηση
Πολύ σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού παίζει και η άσκηση. Βέβαια όμως και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μη φτάνουμε σε υπερβολές μέσω εξαντλητικής άσκησης , καθώς μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους.
Σημασία της διατροφής
Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για να βοηθήσουμε το σώμα μας να πολεμήσει τους εισβολείς που προκαλούν τις ιώσεις και τις διάφορες αρρώστιες, καθώς και για να αναρρώσουμε ταχύτερα μετά από μια γρίπη ή κάποιον τραυματισμό. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε:
- Μειώνοντας τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη, καθώς η υπερκατανάλωση υδατανθράκων και ζάχαρης, αυξάνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
- Μειώνοντας τα ανθυγιεινά, λιπαρά φαγητά: Το παραπανίσιο λίπος στα φαγητά, προκαλεί φλεγμονές στο σώμα και σκληραίνει τα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη, καθώς και σε επιβράδυνση της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Κόβοντας το κάπνισμα: Το κάπνισμα (όπως και το παθητικό κάπνισμα) προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας και επιβραδύνει και αυτό την αντίδραση του ανοσοποιητικού.
Σημασία του ύπνου
Όταν κοιμόμαστε, το σώμα μας αναπληρώνει τις φυσικές λειτουργίες του, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος. Η χρόνια έλλειψη ύπνου μας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο ορισμένων ασθενειών, όπως υπέρταση, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτης, παχυσαρκία και καρδιοπάθειες. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι, όταν στερούμαστε τον ύπνο, τα Τ-κύτταρα (κύτταρα που εμπλέκονται στην ανοσία) μειώνονται και κάποιες επιβλαβείς φλεγμονώδεις ουσίες (κυτοκίνες) αυξάνονται.
Διαχείριση του στρες
Μελέτες αξιολόγησης ανθρώπων έδειξαν ότι τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε έντονες στρεσογόνες καταστάσεις έχει επηρεαστεί αρνητικά το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Τέλος, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, μην ξεχάσεις τις τακτικές επισκέψεις στο γιατρό σου. Ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας που μπορεί να υπάρχει, και θα διενεργήσει τις απαραίτητες εξετάσεις, οι οποίες θα διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία σου, τους παράγοντες κινδύνου, κ.λπ.
Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).
Διαβάστε επίσης
Η σημασία των μικροθρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό.
πολυ ενδιαφεροντα ολα τα αρθρα σας για την υγεια!