Η βιταμίνη B12 ανήκει στην ομάδα των υδατοδιαλυτών βιταμινών Β και ονομάζεται κυανοκοβαλαμίνη ή αντι-αναιμική βιταμίνη. Αποτελεί, λόγω δομής, την μεγαλύτερη σε μέγεθος και την πιο σύνθετη από όλες τις βιταμίνες.

Η βιταμίνη Β12 διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του DNA και στο νευρικό σύστημα, καθώς βοηθά στον σχηματισμό των νευρικών μεμβρανών. Επίσης συντελεί στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος. Η βιταμίνη Β12 είναι ευεργετική για υγιές ανοσοποιητικό και συμβάλλει στη μείωση της κούρασης και κόπωσης.

Από τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη σε βιταμίνη B12 είναι αναγκαίο να προσληφθεί μέσω της διατροφής και συμπληρωμάτων.

 

Πόση βιταμίνη Β12 χρειαζόμαστε;

 

Αυτό εξαρτάται από διάφορες παράγοντες όπως η ηλικία, οι διατροφικές συνήθειες, η κατάσταση υγείας και τι φαρμακευτική αγωγή λαμβάνεις. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Για παράδειγμα, τα παιδιά ηλικίας από 9-13 ετών χρειάζονται 1.8 μg, ενώ ένας μέσος ενήλικας χρειάζεται κατά μέσο όρο 2.4 μg.

Η βιταμίνη Β12 είναι η μόνη βιταμίνη της ομάδας Β που αποθηκεύεται στο σώμα και πιο συγκεκριμένα στο συκώτι. Τα άτομα που λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής δε χρειάζεται να ανησυχούν για υπερδοσολογία καθώς δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής λήψης αυτής της βιταμίνης.

 

Ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 και συμπτώματα

Με το πέρασμα του χρόνου γίνεται πιο δύσκολο να απορροφηθεί η βιταμίνη Β12,  αν και μικρό ποσοστό του πληθυσμού έχει ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12. Η έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να είναι διαιτητική (χορτοφάγοι) ή να οφείλεται σε παθήσεις του στομάχου όπως η ατροφική γαστρίτιδα. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις που αφορούν τον τελικό ειλεό . Τέλος η έλλειψη της βιταμίνης Β12 μπορεί να οφείλεται σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως η νόσος του Graves και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.

Συνοπτικά, τα αίτια της έλλειψης σε βιταμίνη Β12 μπορεί να διακριθούν σε τρεις κατηγορίες: διατροφική πενία, σύνδρομα δυσαπορρόφησης και άλλες διαταραχές της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος.

Κάποια από τα συμπτώματα που προκαλεί η έλλειψή της είναι τα εξής:

  • Κόπωση, αδυναμία
  • Μεγαλοβλαστική αναιμία, δηλαδή μείωση της παραγωγής των ερυθρών αιμοσφαιρίων και την παραγωγή δηλαδή πιο μεγάλων
  • Δυσκοιλιότητα, διάρροια
  • Απώλεια βάρους
  • Απώλεια της όρασης
  • Νευρολογικές διαταραχές: μούδιασμα και μυϊκή αδυναμία
  • Απώλεια της ισορροπίας
  • Ψυχολογικές διαταραχές όπως: κατάθλιψη, απώλεια μνήμης και σύγχυση
  • Yπερομοκυστεϊναιμία, η οποία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για αθηροσκλήρυνση

 

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12

Κύριες πηγές είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας, το ψάρι, τα οστρακοειδή, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα άτομα που ακολουθούν μια χορτοφαγική δίαιτα κρίνεται αναγκαίο να λαμβάνουν βιταμίνη Β12 σε μορφή συμπληρώματος καθώς η βιταμίνη Β12 δεν ανευρίσκεται σε τροφές φυτικής προέλευσης.

Συμπερασματικά, θα ήταν ωφέλιμο να απευθυνθείτε σε κάποιον ιατρό εξειδικευμένο, ο οποίος θα σας κατευθύνει μέσω ειδικών εξετάσεων προκειμένου να ανευρεθούν οι όποιες ελλείψεις και να αποκαταστηθούν μέσω της διατροφής και συμπληρωμάτων. Προσοχή στο να μην λαμβάνετε μόνοι σας συμπληρώματα καθώς ο ιατρός είναι ειδήμων επί του θέματος.

 

Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης


Οι 8 πολύτιμες Βιταμίνες B

Υγεία και Βιταμίνη C

Βιταμίνες, οι καταλύτες της ζωής