Αν εξαιρέσουμε το νερό, το γάλα είναι το επόμενο πράγμα που μας συμβουλεύουν από μικρούς να πίνουμε για να είμαστε γεροί και δυνατοί. Σας είχαν πει ποτέ οι γονείς σας ότι δεν επιτρέπετε να σηκωθείτε από το τραπέζι αν δεν πιείτε όλο σας το γάλα; Την εποχή εκείνη μπορεί να σας φαινόταν σαν βασανιστήριο. Στην πραγματικότητα, οι γονείς σας το έλεγαν γιατί πίστευαν ότι σας κάνει καλό και σας πίεζαν να το πιείτε.

Oι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πειστεί, ότι πρέπει να πίνουν γάλα γιατί είναι η «τέλεια τροφή» προκειμένου να είναι υγιείς. Η ανθρωπότητα λοιπόν έχει μετατρέψει τις αγελάδες σε ένα τεράστιο εργοστάσιο, μια αέναη μηχανή γάλακτος.

Τα περισσότερα όμως που λέγονται για το γάλα τόσα χρόνια, έχει πλέον αποδειχθεί επιστημονικά, ότι δεν ισχύουν κι είμαστε πλέον έτοιμοι να το διώξουμε από το τραπέζι μας.

 

Το γάλα “φτιάχνει γερά κόκαλα”.

Η μεγαλύτερη και πιο κοινή [σκόπιμη] παρερμηνεία για το γάλα είναι ότι βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Δεδομένου ότι η περιεκτικότητα σε ασβέστιο στο σώμα μας μειώνεται με την ηλικία, μας λένε να πίνουμε πολύ γάλα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Αλλά αυτό είναι μεγάλο λάθος, ένας δόλιος μύθος. Στην πραγματικότητα, η υπερβολική κατανάλωση γάλακτος προκαλεί οστεοπόρωση.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι το ασβέστιο στο γάλα απορροφάται καλύτερα από ό, τι το ασβέστιο σε άλλα τρόφιμα όπως τα μικρά ψάρια, αλλά αυτό δεν είναι εντελώς αλήθεια. Η συγκέντρωση του ασβεστίου στο αίμα του ανθρώπου συνήθως καθορίζεται σε 90-10 mg. Ωστόσο, όταν πίνουμε γάλα, η συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα σας ανεβαίνει απότομα. Παρά το γεγονός ότι με την πρώτη ματιά, μπορεί να φαίνεται οτι έχει απορροφηθεί πολύ ασβέστιο, η αύξηση αυτή στο αίμα έχει το μειονέκτημά της. Όταν η συγκέντρωση του ασβεστίου στο αίμα αυξάνεται ξαφνικά, το σώμα προσπαθεί να επιστρέψει αυτό το μη φυσιολογικό επίπεδο πίσω στο φυσιολογικό με την έκκριση του ασβεστίου από τους νεφρούς μέσω των ούρων.

Με άλλα λόγια, αν προσπαθήσουμε να πίνουμε γάλα για να πάρουμε το ασβέστιο, αυτό στην πραγματικότητα παράγει το ειρωνικό αποτέλεσμα της μείωσης του συνολικού επιπέδου του ασβεστίου στο σώμα σας. Και στις τέσσερις μεγάλες χώρες γαλακτοκομικών προϊόντων, Αμερική, Σουηδία, Δανία και Φινλανδία – όπου καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες γάλακτος σε καθημερινή βάση, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις καταγμάτων του ισχίου και της εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Σε αντίθεση με αυτό, τα μικρά ψάρια και φύκια, με τα οποία οι Ιάπωνες τρέφονται επί χιλιάδες χρόνια και για τα οποία αρχικά υπήρχε η άποψη ότι είχαν χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, περιέχουν ασβέστιο που δεν απορροφάται γρήγορα και με αυτόν τον τρόπο αυξάνει το επίπεδο συγκέντρωσης του ασβεστίου στο αίμα. Επιπλέον, δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου περιπτώσεις οστεοπόρωσης στην Ιαπωνία όταν οι άνθρωποι δεν έπιναν γάλα. Ακόμη και τώρα, δεν ακούμε για πολλούς ανθρώπους που έχουν οστεοπόρωση και οι οποίοι δεν πίνουν γάλα σε τακτική βάση. Το σώμα μπορεί να απορροφήσει το απαραίτητο ασβέστιο και τα ανόργανα συστατικά, τρώγοντας μικρές γαρίδες, ψάρια και φύκια.

 

“Το γάλα είναι αγνό”.

Με την παραδοχή ότι το γάλα βγαίνει από την αγελάδα, η αγελάδα είναι ζώο, άρα συνεπάγεται ότι παράγεται από ζώο είναι φυσικό.

Σήμερα όμως πίνεις μη φυσικό γάλα, προερχόμενο από βομηχανικά – μαζικά εκτρεφόμενες αγελάδες, γενετικά μεταλλαγμένες με τεχνητή γονιμοποίηση. Κάθε γουλιά γάλα περιέχει ισχυρές αυξητικές ορμόνες όπως οι IGF I και IGF II, λίπη και χοληστερίνη, άλλες 59 ενεργές ορμόνες, αλλεργιογόνα, ζιζανιοκτόνα, μικροβιοκτόνα, διοξίνη, αίμα, νεκρά λευκά αιμοσφαίρια, πάνω από 52 ισχυρά αντιβιοτικά, βακτήρια και ιούς

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σε γυναίκες της Ιαπωνίας που ακολουθούν μια δυτική δίαιτα βασισμένη στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, σε σχέση με τις Γιαπωνέζες που ακολουθούν μια παραδοσιακή δίαιτα που δεν περιλαμβάνει καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αν αναρωτιέστε για τους πιθανούς λόγους που οδηγούν σε μια τέτοια συσχέτιση του γάλακτος με τον καρκίνο του μαστού , η IGF-1 έρχεται να δώσει μια πρώτη απάντηση. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των Η.Π.Α. βρήκαν ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις της ορμόνης IGF-1 οδηγούν σε αύξηση των καρκινικών κυττάρων που αναπτύσσονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Η IGF-1 βρίσκεται σε υπερβολική ποσότητα σε όλα τα γάλατα που προέρχονται από αγελάδες, στις οποίες έχει χορηγηθεί η συνθετική αυξητική ορμόνη των βοοειδών. Και μη νομίζετε ότι η IGF-1 καταστρέφεται με την παστερίωση. Αντίθετα, σύμφωνα με το FDA, η διαδικασία της παστερίωσης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης της IGF-1.

 

“Πρέπει να πίνουμε γάλα εφ όρου ζωής”.

Είμαστε τα μοναδικά θηλαστικά που πίνουν το γάλα κάποιου άλλου ζώου και είμαστε το μόνο είδος που συνεχίζει να πίνει γάλα και μετά την ενηλικίωσή του. Με άλλα λόγια, όπως είπαμε και πριν, το γάλα δεν είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία και υπάρχουν και άλλοι τρόποι.

Τέλος μελέτες έχουν δείξει ότι διάφοροι τύποι των παρασκευασμάτων αγελαδινού γάλακτος για βρέφη και για παιδιά, βρέθηκε ότι προωθούν την ανάπτυξη του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 1 και άλλες ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος ή νευρολογικές ασθένειες όπως την σκλήρυνση κατά πλάκας κ.α.

Άρα τι μπορούμε να κάνουμε αν μας αρέσει το γάλα ή το χρειαζόμαστε για την παρασκευή γλυκών και φαγητών; Μπορούμε να καταναλώνουμε γάλα από αμύγδαλα, φουντούκια, ρύζι, καρύδια, καρύδα , όλα γάλατα φυσικά και αφομοιώσιμα από τον οργανισμό. Για παράδειγμα το γάλα αμυγδάλου είναι ένα αγνό ρόφημα με πολλά θρεπτικά συστατικά και σημαντική πηγή ασβεστίου. Το γάλα από ξηρούς καρπούς είναι εντελώς ήπιο για το στομάχι και χωνεύεται απαρατήρητα.

Υπάρχουν πολλές φυτικές πηγές για το ασβέστιο, οι οποίες είναι καλύτερες από το γάλα των ζωών. Το μπρόκολο και όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν αρκετό ασβέστιο, όπως και το tofu, τα σύκα, οι σταφίδες και ακόμη τα φασόλια και τα λεμόνια. Τα φυτικό γάλα από αμύγδαλα και καρυδιά περιέχει, επίσης, ικανοποιητικές ποσότητες ασβεστίου, το ίδιο και ο ηλιόσπορος, ο κολοκυθόσπορος και ο λιναρόσπορος. Αυτές οι τροφές είναι πολύ ωφέλιμες μην περιέχοντας χοληστερίνη, ζωική πρωτεΐνη και φυσικά το ζωικό λίπος του γάλακτος, μαζί με όλα τα τοξικά που τρέφουν το ζώο.

Το γάλα αμύγδαλου περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα μαγγανίου, σεληνίου και βιταμίνης Ε. Το μαγγάνιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση των ενζύμων του σώματος. Το μαγγάνιο σε συνδυασμό με τον φώσφορο επίσης παίζουν ρόλο στο να διατηρούν τα δόντια και τα κόκκαλα υγιή.

Η βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό, προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες που τους προκαλούν ζημιά. Το σελήνιο, από την άλλη μεριά είναι καλό για την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, για την αναπαραγωγή και για τον μεταβολισμό του θυρεοειδή αδένα.

Το μαγνήσιο που περιέχει το γάλα αμύγδαλου βοηθά στην διάσπαση των τροφών που καταναλώνουμε σε ενέργεια. Επίσης βοηθάει στην λειτουργία των παραθυρεοειδών αδένων, που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή ορμονών γνωστών για την καλή υγεία των οστών. Το κάλιο που υπάρχει στο γάλα αμύγδαλου βοηθά στην διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης του αίματος.

Το γάλα αμύγδαλου είναι επίσης καλή πηγή φλαβονοειδών. Αυτό συμβαίνει γιατί το γάλα αμύγδαλου παράγεται από την πολτοποίηση αμυγδάλων με την φλούδα τους. Η φλούδα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή που ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία και επομένως προστατεύουν από διάφορες καρδιακές παθήσεις. Τι περιμένετε λοιπόν; Αφήστε τα έτοιμα, επεξεργασμένα γάλατα που περιέχουν ένα σωρό πρόσθετα και φτιάξτε μόνοι σας, το δικό σας αγνό γάλα από ξηρούς καρπούς! Προστατέψτε την υγεία σας.

Συμπερασματικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι απαραίτητα για την διατροφή μας και μπορεί στην πραγματικότητα, να είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Είναι καλύτερα να καταναλώνουμε μια υγιεινή διατροφή με δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως δημητριακά και χυμούς. Αυτά τα υψηλής πυκνότητας σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις σας σε ασβέστιο, κάλιο, ριβοφλαβίνη (Β2) και βιταμίνης D με ευκολία χωρίς ταυτόχρονα να αντιμετωπίζεται κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.

 

Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης


Μεταβολικά Νοσήματα

Αυτοάνοσα Νοσήματα

Πως ενδυναμώνουμε φυσικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα;