Αυτισμό αποκαλούμε μια συστηματική διαταραχή του σώματος που επηρεάζει τον εγκέφαλο κι επιδεινώνεται από ένα τοξικό περιβάλλον. Η εν λόγω επιδείνωση συμβαίνει, καθώς προκαλείται η έκφραση ορισμένων γονιδίων σε άτομα ευαίσθητα σε αυτή την κατάσταση.
Όταν καλείται κανείς να μιλήσει και να δώσει Ιατρική λύση σε θέματα που αφορούν σε παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ADHD) ή με άλλες ιδιαίτερες συμπεριφορές και αναπτυξιακές διαταραχές, καλείται να απαντήσει σε δύο ερωτήματα – κλειδιά.
Το πρώτο ερώτημα που τίθεται, αφορά στο αν το σώμα και ο εγκέφαλος αυτού του παιδιού προσλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να λειτουργήσουν εύρυθμα. Το δεύτερο ερώτημα που καλείται να διερευνηθεί, είναι το αν υπάρχει κάποιος «ξενιστής», ο οποίος εισέρχεται στο σώμα και στον εγκέφαλο αυτού του παιδιού, παρεμποδίζοντας έτσι, την ικανότητά του να λειτουργεί ομαλά.
Μια διαφορετικού τύπου Ιατρική προσέγγιση που αποσκοπεί στη στοχευμένη θεραπεία μιας ασθένειας ή διαταραχής, περιλαμβάνει την εξέταση όλων των υποκείμενων αιτίων και παραγόντων, που συμβάλλουν στην εν λόγω πάθηση. Με αυτόν τον τρόπο, η θεραπεία αυτή αποβλέπει στην πραγματική εξάλειψη της Νόσου (ή της παρέκκλισης από τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού) κι όχι μόνο στη θεραπεία των συμπτωμάτων της.
Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει ως στόχο την παροχή όλων των απαραίτητων στοιχείων που χρειάζονται για την καλή λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου. Την ίδια στιγμή, προσπαθεί να διασφαλίσει την εξάλειψη όλων των παραγόντων εκείνων, που πιθανώς παρεμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Θρεπτικά συστατικά στο σώμα και συμπεριφορικές δυσλειτουργίες
Όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά και οι παράγοντες που το ανθρώπινο σώμα και ο εγκέφαλος χρειάζονται, προκειμένου να λειτουργούν άριστα περιλαμβάνουν τις Βιταμίνες (π.χ. βιταμίνες Α, C, D, Ε, Β), τα Μέταλλα (όπως είναι ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, ο σίδηρος κ.α.) και τέλος, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (ιδιαίτερα τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα).
Επίσης, προκειμένου να επιτελεστούν άρτια όλες οι απαραίτητες χημικές διαδικασίες του οργανισμού και η καλύτερη δυνατή λειτουργία των μιτοχονδρίων (δηλαδή των ενδοκυττάριων «εργοστασίων παραγωγής ενέργειας»), απαιτείται η πρόσληψη του κατάλληλου «καυσίμου» για το σώμα. Το εν λόγω καύσιμο προκύπτει από τη λήψη των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών.
Παράγοντες που μπορεί να παρεμβαίνουν στη βέλτιστη λειτουργία είναι:
- Ευαισθησίες σε τροφές ή δυσανεξίες
- Εντερική δυσβίωση (ανισορροπία στα εντερικά βακτήρια, υπερανάπτυξη ζύμης)
- Συσσώρευση τοξικών ουσιών (εσωτερικών ή εξωτερικών τοξινών)
- Οξειδωτικό στρες
- Πιθανές φλεγμονές (του εντέρου, του εγκεφάλου)
- Κακή μιτοχονδριακή λειτουργία (χαμηλή παραγωγή ενέργειας)
- Κακή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από το σώμα
- Η υπερβολική ισταμίνη (από αλλεργίες ή φλεγμονή)
Η ομάδα παιδιών, που παρουσιάζουν διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού, εμφανίζουν, μεταξύ άλλων, πολλές διατροφικές ανεπάρκειες και βιοχημικές δυσλειτουργίες. Αντίστοιχα, τα παιδιά με ADHD ή άλλες συμπεριφορικές/ αναπτυξιακές διαταραχές, μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοιες δυσλειτουργίες, αν και γενικά αυτές δεν έχουν το ίδιο εύρος ή βάθος με αυτά που συναντώνται σε άτομα με αυτισμό.
Στόχος του κλινικού Ιατρού αποτελεί ο προσδιορισμός όλων των ανεπαρκειών και ανισορροπιών, που υφίστανται στον οργανισμό του παιδιού και κατόπιν, να εξατομικεύσει τη θεραπεία.
Διασφαλίζοντας τη σωστή θεραπευτική αγωγή
Για την εκπόνηση της σωστής θεραπευτικής αγωγής λαμβάνεται υπόψιν το σύνολο των επιγενετικών παραγόντων, που αφορούν σε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό της γέννησης του νεαρού πάσχοντα και το ιστορικό της κύησης. Επίσης, εξετάζονται παράγοντες, όπως η διατροφή, τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που έχει λάβει το παιδί, οι καμπύλες ανάπτυξής του, τα θέματα συμπεριφοράς του και τέλος, το εκπαιδευτικό, οικογενειακό και το συνολικό του ιατρικό ιστορικό.
Παράλληλα, χρειάζεται λεπτομερής φυσική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει παραδοσιακές γενικές και νευρολογικές εξετάσεις, αλλά και έλεγχο για την ανεύρεση ποικίλων φυσικών ευρήματων, που μπορεί να υποδεικνύουν διατροφικές ανεπάρκειες.
Από το ιατρικό ιστορικό και τη φυσική εξέταση καθοδηγούνται τέλος, οι εργαστηριακές δοκιμές. Οι εν λόγω εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν εξέταση αίματος, ούρων, κόπρανα ή σάλιου για να αναζητήσουν τις ανεπάρκειες και τις δυσλειτουργίες που περιγράφονται παραπάνω.
Η μοναδικότητα της εν λόγω θεραπευτικής αγωγής στοχεύει στην εξάλειψη των υποκείμενων ελλείψεων και δυσλειτουργιών του παιδιού, με στόχο την αποκατάσταση της βέλτιστης λειτουργίας του σώματος και του εγκεφάλου του. Στόχο αποτελούν, τόσο η αποκατάσταση της βέλτιστης υγείας του παιδιού, όσο και η βελτίωση των προβληματικών συμπεριφορικών ή αναπτυξιακών συμπτωμάτων, προκειμένου να βοηθηθεί το παιδί να φθάσει στο δυναμικό του και να έχει την καλύτερη δυνατή ζωή.
Η πραγματική θεραπεία του αυτισμού περιλαμβάνει την αποκατάσταση της υποκείμενης κυτταρικής ανισορροπίας και τη διόρθωση των υποκείμενων ελλείψεων και δυσλειτουργιών, γεγονός που υποστηρίζεται και από τις Ιατρικές έρευνες.
Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).
Διαβάστε επίσης
Αφήστε μια απάντηση