Η μείωση της ερωτικής διάθεσης, της libido, με το πέρασμα των χρόνων, είναι μια συνηθισμένη μεν, αλλά μη φυσιολογική διαδικασία δε.

Αντίθετα από την εσφαλμένη γενική άποψη, που αποδίδει τη μείωση της ερωτικής διάθεσης στην πάροδο των ετών, η επιθυμία για sex παραμένει το ίδιο σταθερή σε άτομα και των δύο φίλων, με δύο βασικές προϋποθέσεις.

Αφενός να βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση, δηλαδή να μην αντιμετωπίζουν Xρόνια, Aυτοάνοσα ή Μεταβολικά Nοσήματα και αφετέρου η ψυχολογική τους κατάσταση, ο τρόπος που βιώνουν τη Ζωή και το ενδιαφέρον τους γι’ αυτή, να παραμένουν υψηλά.

Η μείωση της ερωτικής διάθεσης στο πέρασμα των ετών είναι πολυπαραγοντική και αφορά σε αιτίες που εμπεριέχονται στις δύο αυτές βασικές προϋποθέσεις.

Για πάρα πολύ καιρό, υπήρχε η επικρατούσα πεποίθηση, ότι η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, είναι απλά αναπόφευκτη.

Καθοριστικότερος ωστόσο όλων, στη χαμηλή σεξουαλική διάθεση, είναι ο ρόλος των Ορμονών.

 

Οι Ορμόνες μας και η ελάττωση της Libido

Οι Ορμόνες, είναι οι χημικοί αγγελιοφόροι, που μέσω της κυκλοφορίας του αίματος δίνουν τα σήματα στα όργανα και στους ιστούς για να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους.

Οι οποιεσδήποτε ορμονικές αλλαγές, δημιουργούν χάος στον οργανισμό.

Ήδη από την τρίτη δεκαετία της ζωής, οι ορμόνες DHEA και η Τεστοστερόνη, αρχίζουν να μειώνονται. Η κορτιζόλη, η κύρια ορμόνη του στρες που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια, μπορεί να αρχίσει να ανεβαίνει αρχικά και να μειώνει τις ορμόνες του φύλου (Φυλετικές Ορμόνες – Sex Hormones). Σε πολλές γυναίκες, τα οιστρογόνα και/ή η προγεστερόνη μπορεί να μειωθούν, με αποτέλεσμα την κυριαρχία των οιστρογόνων και το PMS. Άλλες ορμόνες που παίρνουν μέρος στη σεξουαλική πράξη, είναι του θυρεοειδούς, η οκυτοκίνη, η ινσουλίνη, και η γκρελίνη.

Κορτιζόλη

Όταν η Κορτιζόλη είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή ή ένας συνδυασμός αυτών, μπορεί να νιώθουμε κούραση και έντονη επιθυμία για λήψη ζάχαρης (γλυκών) και υδατανθράκων. Επακόλουθη είναι η αύξηση συγκέντρωσης λίπους στην κοιλιά, με ή χωρίς συνοδό αύξηση του σωματικού βάρους. Ασταθής αρτηριακή πίεση εμφανίζεται, υψηλή ή πολύ χαμηλή, ή συνδυασμός. Δερματικές παθήσεις μπορεί να παρουσιαστούν, όπως το έκζεμα. Χαμηλό σεξουαλικό ενδιαφέρον, επέρχεται μετά την «κόπωση των επινεφριδίων».

Οιστρογόνα

Τα Οιστρογόνα είναι γνωστά ως η κύρια γυναικεία ορμόνη. Δημιουργούν το γυναικείο σώμα,  αυξάνουν το στήθος και τους γοφούς (επίσης στους άνδρες, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του στήθους και  αύξηση του λίπους στους γοφούς). Όταν είναι σε ισορροπία, με την Προγεστερόνη, η περίοδος (έμμηνος ρύση) φτάνει στην ώρα της, το δέρμα  είναι υγιές, και η διάθεση είναι καλή. Όταν είναι πολύ υψηλά ή χαμηλά, συνήθως  υπάρχουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Κατακράτηση νερού
  • Βαριά, υπερβολικά ελαφριά ή καθυστερημένη, ακόμη και απούσα περίοδος (Μηνορραγία, Αραιομηνόρροια, Αμηνόρροια).
  • Ευαισθησία στους μαστούς (μαστοδυνία) ή κύστεις (Ινοκυστική Μαστοπάθεια). Κυκλοθυμία ή PMS (Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο).
  • Ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους, ιδιαίτερα στους μαστούς ή τους γοφούς.
  • Ημικρανίες.
  • Κοκκίνισμα-έξαψη (Flushing) του προσώπου, ή Ροδόχρου Ακμή.
  • Κολπική ξηρότητα, ατροφία του κόλπου, δυσπαρευνία (πόνος κατά την επαφή).

Θυρεοειδής

Όταν ο θυρεοειδής αδένας έχει χαμηλές επιδόσεις (Υποκλινικός Υποθυρεοειδισμός), υπάρχει αίσθημα κόπωσης και αίσθημα χαλάρωσης στις περισσότερες περιοχές. Τα μαλλιά  λεπταίνουν, ιδιαίτερα οι βλεφαρίδες και το εξωτερικό τρίτο του φρυδιού.

Τα συνήθη σημάδια υποθυρεοειδισμού είναι η Κόπωση, ιδιαίτερα το πρωί. Αύξηση βάρους. Προβλήματα διάθεσης, κατάθλιψη. Πονοκέφαλοι. Τριχόπτωση ή αραίωση (ιδιαίτερα τις βλεφαρίδες και εξωτερικό τρίτο των φρυδιών). Μειωμένη εφίδρωση. Κρύα χέρια και πόδια, ή δυσανεξία στο κρύο. Δυσκοιλιότητα.

Τεστοστερόνη και Αντισυλληπτικά Δισκία

Όταν η τεστοστερόνη είναι χαμηλή, η λήψη από του στόματος αντισυλληπτικών είναι καταστροφική. Το χάπι αυξάνει  τη δεσμευτική για το φύλο σφαιρίνη (SHBG), η οποία είναι σαν ένα σφουγγάρι που απορροφά την ελεύθερη (και επομένως βιολογικά διαθέσιμη) τεστοστερόνη στον οργανισμό. Ως αποτέλεσμα, παρουσιάζεται χαμηλή σεξουαλική ορμή, κολπική ξηρότητα και δυσπαρευνία (πόνος κατά την επαφή).
Η υψηλή τεστοστερόνη, είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (P.C.O.) και επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών.

Η Χαμηλή τεστοστερόνη παρουσιάζεται με την αύξηση της ημερολογιακής ηλικίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη κατάθλιψης σε άνδρες και γυναίκες και σε χαμηλή σεξουαλική διάθεση.

Τα συνήθη συμπτώματα διαταραχών της τεστοστερόνης είναι, η ακμή, το λιπαρό δέρμα, ο Δασυτριχισμός ή ανεπιθύμητη τριχοφυία, ειδικά στο πρόσωπο, το στήθος και τα χέρια.
Άγχος ή κατάθλιψη. Κούραση. Κακή μυϊκή απάντηση σε υψηλής έντασης  άσκηση ή  άρση  βάρους. Ακανόνιστη έμμηνος ρύση (π.χ. κάθε 35 ημέρες ή συχνότερα), δηλαδή Αραιομηνόρροια ή Συχνομηνόρροια. Υπογονιμότητα.

 

Μείωση της ερωτικής διάθεσης και Αντιμετώπιση

Κάθε μέρα, ακούμε για μια διαφορετική μέθοδο που μπορεί να ενισχύσει τη σεξουαλική ενέργεια, τη λίμπιντο (libido). Οι περισσότερες από αυτές, μπορούν να βοηθήσουν, αλλά τελικά δε λύνουν το πρόβλημα.

Η ενδελεχής Ιατρική προσέγγιση όμως σε κυτταρικό επίπεδο, η οποία  μπορεί να διορθώσει την ορμονική ανισορροπία και τους νευροδιαβιβαστές, φαίνεται ότι λειτουργεί ευεργετικά σε σχέση με την χαμένη σεξουαλικά διάθεση και τα μεταβολικά προβλήματα.

Σε δεκάδες ασθενείς που ακολούθησαν Θεραπεία για τουλάχιστον τρείς μήνες, τα αποτελέσματα σε ποσοστό 85% έδειξαν θεαματική αλλαγή. Εκτός δε από το επίμαχο θέμα της libido, τα άτομα βελτίωσαν επιπλέον τη φυσική τους κατάσταση, αλλά και τις κοινωνικές τους συναναστροφές. Γενικότερα, τη διάθεσή τους να συμμετέχουν πιο ενεργά στις χαρές της Ζωής.

 

Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης


Η θεραπευτική αξία της Μελατονίνης: μια ορμόνη με ευεργετικές ιδιότητες για διαταραχές του ύπνου και όχι μόνο

Χοληστερίνη vs Ομοκυστεΐνη: Ποιός είναι ο ένοχος τελικά;

Βιταμίνη D – Η βιταμίνη του Ήλιου