Η κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από αδυναμία, κούραση, δυσφορία, προσπάθεια για το οτιδήποτε και ακαθόριστο άγχος, χωρίς εργαστηριακά ευρήματα ή Παθολογικά αίτια, αναφέρεται στη Βιβλιογραφία ως Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (C.F.S. – Chronic Fatigue Syndrome).

Στη Βιβλιογραφία επίσης αναφέρεται, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ακριβώς ποιά είναι η αιτία που προκαλείται αυτή η διαταραχή. Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (C.F.S.) ωστόσο, το βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι, χωρίς κανείς να μπορεί να εξηγήσει επακριβώς το γιατί.

Μια αόρατη Νόσος ή κατάσταση, που λειτουργεί ως προθάλαμος για Χρόνια Νοσήματα όπως, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η Παχυσαρκία και τα Περιττά κιλά, η Αρτηριακή Υπέρταση και οι Καρδιοπάθειες. Δεδομένο είναι ότι σε Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης οδηγείται το ανθρώπινο σώμα, μέσα από μια εξελικτική διαδικασία, οι μηχανισμοί της οποίας υποβόσκουν και ακόμα και όταν μετά από χρόνια, τα συμπτώματα είναι εμφανή, δύσκολα ανιχνεύεται. Είναι μια κατάσταση που διολισθαίνουμε αργά και σταθερά, χωρίς κάποια οξεία προειδοποίηση, έτσι ώστε να μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 88% του πληθυσμού, πάσχει από Χρόνια Νοσήματα.

 

Πόση κούραση αισθάνομαι – Χρόνια Κόπωση

Για να μπορέσει κανείς να εντοπίσει, διαγνώσει και θεραπεύσει, Χρόνιες καταστάσεις, όπως το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, βασική προϋπόθεση είναι να μπορεί να “βλέπει” σε κυτταρικό επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια, γίνονται εξετάσεις κυρίως στις ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες “φωτογραφίζουν” το κύτταρο και μας δίνουν όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για την εύρυθμη λειτουργία του.

Οι αιτίες των Χρόνιων Νοσημάτων σε κυτταρικό επίπεδο, όπως το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης, οι οποίες δεν ανιχνεύονται από κοινές εξετάσεις, εντοπίζονται σε δύο κατηγορίες. Αφενός στην έλλειψη θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ζωή, αφετέρου σε χημικά και ακτινοβολίες, που συσσωρεύονται, κυρίως στο λιπώδη ιστό, με αποτέλεσμα την παρέκκλιση από το βασικό βιοχημικό κύκλο του κυττάρου.

Οι ονομασίες που έχουν δοθεί κατά καιρούς στο Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης (C.F.S.) είναι, Νόσος του Addison, Addison’s hypoadrenia, Υπό-Κλινική hypoadrenia, Νευρασθένεια, Νευρασθένεια Επινεφριδίων, απάθεια των Επινεφριδίων.

Σήμερα επικρατεί η ονομασία Κόπωση των Επινεφριδίων. Το 1969 οDr. JohnTinterra, ένας Ιατρός που ειδικεύεται στη χαμηλή λειτουργία των Επινεφριδίων, δήλωσε ότι για το 16% των πολιτών, η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να αποβεί μοιραία. Όταν το Βιοχημικό στρες σε έναν οργανισμό αυξηθεί, τα Επινεφρίδια είναι αυτά που αναλαμβάνουν το ρόλο του εξισορροπιστή, παράγοντας, ρυθμιστικές ορμόνες που βοηθούν στην ομοιόσταση. Εάν ο οργανισμός λειτουργεί συνεχώς κάτω από στρεσογόνες συνθήκες και με έλλειψη θρεπτικών συστατικών, τα Επινεφρίδια παρουσιάζουν “Χρόνια κόπωση”. Για αυτούς τους λόγους, έως και πρόσφατα, η ασθένεια δεν ήταν εύκολα αναγνωρίσιμη.

Ο ασθενής που λέει “Πόσο κουρασμένος αισθάνομαι – Χρόνια Κόπωση”, πάσχει από Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης.

Μπορεί να ζει φυσιολογικά και λόγω της αργής εξέλιξης που αυτό έχει, να πιστεύει ότι είναι υγιής.

Τα Επινεφρίδια του ωστόσο, βιώνουν Χρόνια Κόπωση, χωρίς να δίνουν προφανή σημάδια σωματικής ασθένειας.

 

Πόση κούραση αισθάνομαι – Χρόνια Κόπωση : Θεραπευτική Αντιμετώπιση

Πόση κούραση αισθάνομαι - Χρόνια Κόπωση - chronic fatigue syndrome

Πόση κούραση αισθάνομαι – Χρόνια Κόπωση – chronic fatigue syndrome

 

Οι άνθρωποι οι οποίοι, μπορεί να νοσούν από Κόπωση των Επινεφριδίων (Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης), μπορεί να παρουσιάζουν τα εξής συμπτώματα:

Κούραση χωρίς προφανή λόγο. Αδυναμία πρωινού ξυπνήματος το πρωί, ανεξάρτητα από τις ώρες ύπνου. Έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις Απροσδιόριστο άγχος. Επιπλέον κιλά που επιμένουν. Αδυναμία να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα. Αδυναμία στο να βιώσουν χαρά και ικανοποίηση. Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία (libido). Συχνή και έντονη επιθυμία για αλμυρά ή γλυκά σνακ.

 

Καλό είναι να υποβάλλονται σε Εξετάσεις κυτταρικού επιπέδου με απλή λήψη αίματος. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, και το ατομικό Ιατρικό Ιστορικό καθορίζουν τελικά τη Θεραπευτική αγωγή.

Ο ασθενής που νόμιζε ότι είναι υγιής, επανέρχεται σε φυσιολογικά βιοχημικά επίπεδα. To Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης και η κούραση εξαφανίζεται, έχει υψηλά επίπεδα ενέργειας και κατ’ επέκταση, μπορεί να αντιμετωπίζει την καθημερινότητα του πλέον διαφορετικά.

 

Δρ. Κοΐνη Νικολέτα, Μ.D.
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, PgD in Genomic Medicine and Healthcare
Ιατρός Λειτουργικής, Αντιγηραντικής, Προληπτικής και Αναγεννητικής Ιατρικής
(Diplomate and Board Certified in Anti-aging, Preventive, Functional and Regenerative Medicine from
A4M (American Academy in Antiaging Medicine).

 

Διαβάστε επίσης


Χρόνια Νοσήματα, Υπάρχει λύση;

Ορμονική Πτώση – εντροπία και γήρανση